Goedemorgen

Wekdienst: druk op FIFA, antrax, eindexamen

Goedemorgen,

in de loop van de dag trekt een gebied met bewolking en buien over het land. Maar de zon schijnt ook af en toe en het wordt 14 tot 18 graden. Morgen vallen er vooral in het westen en noorden enkele buien. In het weekend wordt het droger en zachter.

Dit zijn de verdachte bestuurders van de FIFA

Druk op de FIFA neemt toe

De druk op FIFA-baas Sepp Blatter neemt toe. De Europese voetbalbond UEFA wil dat de voorzittersverkiezing van morgen wordt uitgesteld. De bond dreigt het congres te boycotten nu zeven FIFA-officials zijn opgepakt in een groot onderzoek naar corruptie. En de Engelse bond wil dat Blatter meteen opstapt.

Per ongeluk gevaarlijk antrax naar Amerikaanse laboratorium

Een militair laboratorium van het Amerikaanse leger stuurde per ongeluk de dodelijke antraxbacterie naar een aantal andere labs. De monsters zijn bedoeld voor onderzoek naar biologische wapens. De antraxbacteriën moesten eigenlijk dood zijn, maar door een fout werden ze levend verzonden. 22 medewerkers zijn uit voorzorg behandeld met antibiotica en vaccins.

Eindexamen eindigen met 'exotische' vakken

Eindelijk zit het erop voor de middelbare scholen: het is de laatste dag van de eindexamens. En die laatste dag wordt afgesloten met de wat minder gebruikelijke vakken: Fries, Russisch, Spaans, Turks en Arabisch. Hoewel er dit jaar meer klachten ooit binnenkwamen, zijn de examens dit jaar goed en rustig verlopen.

'Leengrens hypotheek moet omlaag'

Volgens de raad die de regering adviseert over financiële zaken moeten mensen voortaan minder kunnen lenen als ze een huis willen kopen. Het advies is dat kopers nog maar 90 procent van de koopsom mogen lenen, in plaats van de limiet van 100 procent die vanaf 2018 geldt. Dat moet voorkomen dat mensen bij een nieuwe crisis met veel restschuld blijven zitten.

De hoge hypotheken hebben als consequentie dat bij ons de financiën van zowel banken als huishoudens buitengewoon kwetsbaar zijn.

Klaas Knot, voorzitter van het adviesorgaan

Deel artikel: