Scholier van het LAKS beantwoordt de klachtenlijn
NOS Nieuws

Laatste dag eindexamens met 'exotische' vakken

Voor de meeste scholieren zitten de eindexamens erop. Alleen sommige havo- en vwo-scholieren moeten vandaag nog zwoegen op een van de 'exotische' vakken. Vanochtend staan Fries en Russisch op het programma en vanmiddag komen Spaans, Turks en Arabisch aan bod. Om 16.00 uur zijn alle eindexamens aan de beurt geweest.

Volgens de VO-raad zijn de eindexamens dit jaar rustig en goed verlopen. "Er zijn geen opvallende dingen voorgevallen, zoals spiekschandalen of iets dergelijks."

Moeilijke woorden

Toch heeft het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) een recordaantal klachten binnengekregen: 155.000 tegen 116.000 vorig jaar. Benedicta Badu, coördinator examenklachtenlijn: "De toename komt vooral doordat scholieren ons beter weten te vinden."

Het vwo-examen Nederlands bleek een van de moeilijkste examens. "Het is haast traditie dat de scholieren het examen Nederlands zo moeilijk vinden. Ook dit jaar kregen wij daar weer de meeste klachten over", zegt Badu. "Het zijn lange teksten met erg moeilijke woorden. De vragen die gesteld werden waren volgens sommigen niet te doen."

Te vaag

Ook het examen geschiedenis bleek geen gemakkelijke opgave. "Voorgaande jaren werden twee onderdelen uit de geschiedenis getoetst, maar sinds dit jaar wordt naar de hele geschiedenis gevraagd. Dit was te vaag en onduidelijk."

Vorig jaar heeft het College voor Examens na klachten het zogeheten correctiemodel op 7 onderdelen aangepast. Het LAKS wil dit jaar aanpassing op 24 punten.

Op 11 juni weten alle eindexamenkandidaten of ze zijn geslaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl