Wikileaks

Je kan weer lekken via WikiLeaks

WikiLeaks heeft de deuren weer opengezet. Vanaf vandaag kan iedereen weer geheel anoniem documenten lekken naar de klokkenluiderswebsite. Na bijna vijf jaar stilte hebben ze een bèta-versie van het uploadsysteem online gezet.

Vijf jaar geleden werd dat gesloten, vanwege ruzie tussen de oprichters en de medewerkers. Verschillende medewerkers vonden dat oprichter Julian Assange niet verantwoordelijk genoeg was wat betreft bronbescherming.

"WikiLeaks publiceert documenten die politiek of historisch gezien belangrijk zijn, maar die gecensureerd of op een andere manier geheim gehouden worden", staat op de website. Dan volgt een adres met een .onion-url waarmee je via Tor-software anoniem dingen kunt insturen.

Nu zijn ze er weer klaar voor, vertelde een woordvoerder tegen Wired. Het nieuwe uploadsysteem is al een paar weken 'stiekem' online, en grondig getest.

Sony

De laatste vijf jaar heeft WikiLeaks nog wel gelekte documenten gepubliceerd, zoals meer dan 5 miljoen e-mails van Stratfor, een Amerikaans bedrijf dat bedrijven en overheden adviseert. En een paar weken geleden bracht de klokkenluiderssite honderdduizenden documenten en e-mails van Sony naar buiten. De gegevens werden vorig jaar buitgemaakt bij een grote hack.

Assange tijdens een toespraak bij de ambassade van Ecuador

Intussen zit Assange al bijna drie jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij probeert zo te voorkomen dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden. De WikiLeaks-oprichter wordt daar verdacht van seksueel geweld tegen twee vrouwen.

Assange spreekt alle beschuldigingen tegen, maar wil niet naar Zweden omdat hij denkt dat dat land hem wil uitleveren aan de VS. De VS wil hem berechten omdat hij met WikiLeaks duizenden Amerikaanse geheime documenten naar buiten heeft gebracht.

Nieuw lek

Vandaag zei hij in een interview met Fairfax Media dat er nieuwe geheime documenten aankomen, onder meer over grote internationale vrijhandelsverdragen. De laatste twee jaar heeft WikiLeaks documenten gepubliceerd die te maken hebben met geheime onderhandelingen over de Trans Pacific Partnership (TTP).

Deel artikel: