NOS NieuwsAangepast

Assange: stop heksenjacht

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft de Verenigde Staten opgeroepen te stoppen met de heksenjacht op WikiLeaks en andere klokkenluiders. Assange deed zijn oproep vanaf het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen. Het was voor het eerst in twee maanden dat hij zijn gezicht liet zien.

Assange wil dat Bradley Manning, de man die de WikiLeaks-documenten zou hebben gelekt, wordt vrijgelaten. "Als hij gedaan heeft waarvan hij wordt beschuldigd, is hij een held. Hij zit meer dan 800 dagen vast."

Verkrachtingen

Assange verblijft al bijna twee maanden in de ambassade van Ecuador. Hij heeft asiel gevraagd en gekregen van dat land.

Assange wil zo voorkomen dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden zodra hij de ambassade verlaat. In Zweden wordt hij verdacht van twee verkrachtingen.

Ontsnappingsplan

De kans bestaat, volgens Assange, dat Zweden hem uitlevert aan de Verenigde Staten. Die willen hem vervolgen voor het lekken van honderdduizenden geheime overheidsdocumenten.

Voordat Assange zijn toespraak hield, zei zijn advocaat, de Spanjaard Baltasar Garzón, dat Assange strijdbaar is en dat er wordt nagedacht over verdere juridische stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl