Kasha Jacqueline Nabagesera leest Bombastic

'Ik ben bedreigd, maar er is wel meer aandacht voor homoseksualiteit'

Het is een maand geleden dat Bombastic het levenslicht zag. Het is gedurfd, een gay-krant in homofoob Uganda. Hoe is het de makers van het tijdschrift de eerste maand bevallen? We spraken met Kasha Jacqueline Nabagesera, de lesbische oprichtster van het blad.

Er zijn 15.000 exemplaren van de Bombastic uitgedeeld. "Dat lijkt veel voor zo'n omstreden onderwerp", maar volgens Nabagesera zijn dat er nog weinig. "Het duurt lang voordat mensen hun vaste denkbeelden loslaten. Dat proces kost tijd."

Ze merkt dat haar tijdschrift effect heeft op de Ugandese bevolking, zowel in positieve als in negatieve zin. "Ik ben veel bedreigd, maar dat verwachtte ik ook. Aan de andere kant wordt er nu meer gesproken over homoseksualiteit. Op social media, maar ook offline."

In Uganda is de homofobie ingebakken in de samenleving. Er worden heksenjachten op homo's georganiseerd, die vervolgens in elkaar worden geslagen.

Nabagesera was ook het slachtoffer van zo'n heksenjacht. Gelukkig kan ze het navertellen. "Ik was vaak doelwit. Ze verzonnen verhalen over me. Bijvoorbeeld dat ik mensen trainde om lesbisch te worden."

De eerste editie van Bombastic

Oproep

Nabagesera besloot in 2013 om terug te vechten tegen de homofobe media. Bombastic moest het verhaal vertellen vanuit de homoseksuelen. Na een oproep op Facebook stampte ze met acht redactieleden het eerste exemplaar uit de grond. Dat verspreidde ze met geld dat ze bij elkaar sprokkelde via crowdfunding.

Het liefst zou Nabagesera een volgende editie zien, maar daar is nog geld voor nodig. "Het moet wel een gratis blad zijn en daar zijn donaties voor nodig. Gebrek aan verhalen heb ik niet: na de eerste publicatie stromen verhalen van lezers binnen."

Deel artikel: