NOS NieuwsAangepast

NL bevriest steun na anti-homowet

Nederland geeft voorlopig geen financiële steun aan de regering van Uganda. De 7 miljoen euro die Den Haag jaarlijks uittrekt voor "het verstevigen van de rechtstaat", wordt opgeschort.

Aanleiding is het ondertekenen van de anti-homowet door president Museveni. Door de wet kunnen homo's harder worden aangepakt. Zo kan iemand die wordt betrapt op homoseksuele handelingen, 14 jaar cel krijgen.

"We werken samen met Uganda aan een versterking van de justitiële sector, maar met deze wet willen we dat niet meer", zegt minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking.

Scherp debat

Het besluit betekent dat de hulp aan mensenrechtentrainingen voor de politie wordt ingetrokken. Ook gaat er geen geld meer naar het opzetten van klachtenbureaus en interne inspectiediensten voor politie en rechters, en scholing voor gevangenen.

Ploumen rekent erop dat ook de steun van de EU aan de Ugandese overheid, wordt opgeschort. Ze gaat daarover in gesprek met haar collega's in Brussel. "Ik heb nog niemand gehoord die tegen is, maar als die er wel zijn, zullen we daar een scherp debat over hebben."

Nauw contact

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zei eerder dat de anti-homowet gevolgen moet hebben voor de Ugandese regering.

Den Haag steunt Uganda jaarlijks met 23 miljoen euro. Hulp aan voedselprogramma's en versterking van homorechten, wordt niet opgeschort. Ploumen: "We willen natuurlijk niet dat de gewone Ugandees getroffen wordt".

De Nederlandse ambassadeur in Uganda houdt de komende tijd nauw contact met de homobeweging en blijft steun aanbieden, zegt Ploumen.

Betrekkingen bekijken

De VS is diep teleurgesteld dat de Ugandese president de wet heeft ondertekend. Amerika zegt dat het de betrekkingen en steunprogramma's voor Uganda gaat bekijken en mogelijk maatregelen zal nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl