Kasha Jacqueline Nabagesera leest Bombastic

'Ik vecht voor mensen die nergens steun krijgen' - eerste gaykrant in homofoob Uganda

In Uganda is homoseksualiteit taboe. Zowel de politiek als de media winden er geen doekjes om: homofobie is de standaard. Toch vecht een dapper groepje Ugandezen terug, met pen en papier. Ze maken sinds kort een gaykrant: Bombastic.

Kasha Jacqueline Nabagesera is de oprichter van het nieuwe blad Bombastic en openlijk lesbienne. Dat is in Uganda niet makkelijk: de Ugandese media houden een soort heksenjacht op homofobie, waarbij homoseksuelen worden 'ontmaskerd'. Daar heeft Nabagesera ook last van gehad: "Ik was vaak doelwit. Ze verzonnen verhalen over me, dat ik mensen trainde om lesbisch te worden."

Ook veel collega's en vrienden van Nabagesera hebben er slechte ervaringen mee: "Mensen verloren hun huis, baan, familie. Een collega van me werd op straat, gewoon overdag, in elkaar geslagen nadat kranten over hem schreven", vertelt ze persbureau AFP. In 2011 werd een goede vriend van de Ugandese, David Kato, met een hamer doodgeslagen nadat een roddelblad een foto van hem had geplaatst met de titel: 'Hang ze op'.

Bombastic

Nabagesera is niet van plan zich te verstoppen. In 2013 bedacht ze een plan om terug te vechten, met hetzelfde wapen als de roddelbladen: journalistiek. Bombastic moest het tijdschrift worden dat de kant van de homoseksuelen vertelt. Voor de verhalen deed ze een oproepje op Facebook. Al snel had ze 500 inzendingen om uit te kiezen.

Dit is de online editie:

Met een redactie van acht personen stampte ze het eerste exemplaar uit de grond. De kosten van de drukkerij regelde ze via crowdfunding. Buitenlandse vrijwilligers bouwden de site die zo populair is dat hij volgens haar "om de dag crasht." "We krijgen heel veel steun vanuit de hele wereld."

Het kerstcadeautje

De eerste uitgave was in december. Regeringsleiders hadden rond diezelfde datum een grote nieuwe anti-homowet gepland. Ze noemden die wet een "kerstcadeautje" voor de homogemeenschap.

"Dus besloten we ze zelf een kerstcadeautje te geven", zegt Nabagesera. En ze bezorgde die, net als de Kerstman, stiekem wanneer niemand keek: ze ging alle postvakken van de regeringsleiders af en ook de media kregen een exemplaar op de mat.

Bombastic

Gevolgen

Naast de vele bezoekers van de site heeft de redactie ook twee redactietelefoons die roodgloeiend staan. Maar heel veel mensen willen de boodschap nog niet horen. Tijdschriften worden verbrand, winkeliers die de tijdschriften verkopen worden bedreigd, een kerk wil Nabagesera aanklagen en de minister van Ethiek heeft de oprichtster gewaarschuwd dat ze gearresteerd kan worden voor 'homopropaganda'.

Maar Nabagesera gaat door. "Ik vecht voor mensen die nergens steun krijgen. We hopen dat mensen na het lezen van een van de verhalen misschien van mening veranderen."

Deel artikel: