NOS NieuwsAangepast

"Roei homo's in Uganda maar uit"

De homowet die gisteren door president Museveni is ondertekend, zet de deur in Uganda open voor genocide. Dat zeggen Ugandese homo's in Nederland. Verslaggever Roel Pauw sprak twee van hen. Ze maken zich grote zorgen.

Jude: "Ik ben Jude Kasangaki. Ik ben homo en ik ben naar Nederland gekomen omdat ik me niet meer veilig voelde in Uganda."

Edwin: "Ik ben Edwin Kibirige. Het is in Uganda niet veilig om homo te zijn en daarom ben ik hier."

Jude en Edwin hebben flink te lijden gehad onder de homohaat in hun vaderland; Edwin werd van school gestuurd toen hij werd betrapt met een vriendje. Na zijn studie begon hij een cafeetje. Toen mensen begonnen te vermoeden dat het een gay bar was, kwamen er dreigementen dat ze de boel kort en klein zouden slaan. Uit nood mat Edwin zich een heteroseksuele levensstijl aan. Hij trouwde en kreeg ook kinderen. Maar toen een vriend en homoactivist werd vermoord, wist hij dat hij weg moest uit Uganda.

Jude: "Als ik weet dat jij homo bent, moet ik je aangeven bij de politie. Als ik dat niet doe, dan riskeer ik zelf een jarenlange gevangenisstraf. Dan heb ik eigenlijk geen keus."

Edwin: "Door deze wet zullen families uit elkaar worden gescheurd."

Jude: "Dit gebeurde ook al zonder dat die nieuwe wet er was. Daardoor zijn wij hier zelf ook terecht gekomen: onze familie heeft ons verstoten. Bij ons komen geen homo's voor, zeiden mijn eigen vader en moeder! Misschien nog niet eens omdat ze niet van me hielden, maar vanwege de enorme sociale druk. Nu deze wet er is, is het van: ga je gang, neem ze te grazen, roei ze maar uit."

Edwin: "Vanaf nu gaan ze van huis tot huis. Deze wet zal een genocide tot gevolg hebben en daarom roepen we alle landen van Europa op om zich er tegen te verzetten."

Jude: "Vandaag heb ik contact gehad met een homoactivist in Uganda en die zei Jude, bid voor ons, want ik weet echt niet meer wat ik moet doen."

Edwin: "Het land verlaten is nog de enige optie. Europa moet de homo's, lesbiennes en transgenders met open armen ontvangen, want ze zijn in levensgevaar. Het intrekken van ontwikkelingsgeld lijkt mij niet zinvol. In Uganda zien ze het zo: het buitenland wil dat ontwikkelingsgeld blijkbaar inzetten om ons homoseksualiteit te kunnen opdringen"

Jude: "Bovendien, de gewone Ugandees zag toch al geen cent van dat geld. En degenen die deze wet hebben opgesteld en ondertekend, hebben zelf geld genoeg. Die hebben die buitenlandse steun helemaal niet nodig."

Jude: "Bewustwording is het allerbelangrijkste. Toen we net in Nederland waren, konden we tegenover andere Ugandezen niet uitkomen voor onze homoseksualiteit. Maar dat is wel veranderd, we worden nu geaccepteerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl