De dag van: e-books, jihadisten en Lego-braille

Vandaag weinig tijd gehad om het nieuws te checken? Een selectie van het nieuws van 20 januari door de redactie van NOS op 3.

Shubham Banerjee met zijn brailleprinter van Lego

Geef hem een Lego robotkit en hij bouwt er een betaalbare brailleprinter mee. De pas 13-jarige Shubham Banerjee bewijst dat je nooit te jong bent om iets briljants uit te vinden. En om te ondernemen. Zijn eerste machine bouwde hij begin 2014. Nu, een jaar later, heeft zijn bedrijf Braigo Labs een investering van techgigant Intel op zak en is zijn creatie klaar om de markt te veroveren.

Tom Kabinet, een bedrijfje dat in tweedehands e-books handelt, mag een website hebben waarop legale e-books worden doorverkocht. Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. Goed nieuws voor Tom Kabinet, toch?

Niet helemaal. De grote 'maar', die het Hof in dezelfde uitspraak erbij zet, is datillegaal verkregen e-books niet mogen worden doorverkocht op de website. En volgens de rechter kan Tom Kabinet niet garanderen dat het alleen legale e-books doorverkoopt.

Onze website gaat niet offline

Marc Jellema, mede-oprichter Tom Kabinet

Een tweede Nederlandse jihadist is omgekomen in Syrië na een drone-aanval buiten de Syrische stad Raqqa. Het zou gaan om de 27-jarige Soufian el J. uit Huizen, hij bezweek vannacht aan zijn verwondingen. Gisteren werd bekend dat een andere jihadist, de 17-jarige Achraf uit Amsterdam, ook om het leven kwam. Ouders van Nederlandse Syriëgangers maken zich zorgen. Volgens hen doet de Nederlandse overheid te weinig om jihadisten tegen te houden.

Ander nieuws...

In de Brusselse wijk Molenbeek heeft een gezochte terreurverdachte zichzelf aangegeven bij de Belgische politie. De man werd gezocht in verband met de anti-terreuroperatie van vorige week in Verviers, maar hij bleek gewoon thuis te zitten met een elektronische enkelband.

Hoe treedt de ME op tegen illegale houseparty's? Daar oefenden zo'n vijftig agenten vandaag op op een industrieterrein in Uden. Ongeveer 130 jongeren uit de regio hielpen hen daarbij: hen werd gevraagd om tegen de politie te rellen. Dat mochten ze onder andere doen met stokken en stenen.

De Aldi in het Franse plaatsje Dammartin-en-Goële wil dat werknemers die hun shift moesten onderbreken wegens een ontruiming hun uren gaan inhalen. Dat meldt Le Parisien tenminste. De supermarkt moest op 9 januari ontruimd worden toen duidelijk werd dat de Charlie Hebdo terroristen daar in de buurt waren. Supermarktketen Aldi zelf ontkent.

Deel artikel: