Een e-book

Doorverkopen 'tweedehands' e-books mag tóch niet

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

Tom Kabinet, een bedrijfje dat in tweedehands e-books handelt, mag een website hebben waarop legale e-books worden doorverkocht. Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. Goed nieuws voor Tom Kabinet, toch?

Niet helemaal. De grote 'maar', die het Hof in dezelfde uitspraak erbij zet, is dat illegaal verkregen e-books niet mogen worden doorverkocht op de website. En volgens de rechter kan Tom Kabinet niet garanderen dat het alleen legale e-books doorverkoopt.

Met andere woorden: de website moet uit de lucht. Binnen drie dagen welteverstaan, anders komt het Tom Kabinet duur te staan, met een dwangsom van 1000 euro per dag of dagdeel dat er toch illegaal wordt doorverkocht.

Onze website gaat niet offline

Marc Jellema, mede-oprichter Tom Kabinet

Mede-oprichter Marc Jellema is niet van plan de website uit de lucht te halen. "Onze website gaat niet offline. Alleen de boeken waarvan we niet kunnen aantonen dat ze legaal verkregen zijn, halen we weg. Van het grootste gedeelte van de boeken op onze website kan ik aantonen dat ze legaal verkregen zijn."

De uitspraak van de rechter is volgens Jellema zelfs erg mooi. "De rechter heeft nu gezegd dat de verkoop van legale e-books niet verboden is. Dat is uniek."

Hoe werkt Tom Kabinet?

De website biedt boekenlezers de mogelijkheid om hun ‘tweedehands’ e-books te kopen en verkopen, een soort Marktplaats voor e-books dus. Verkopers kunnen een legaal verkregen e-book uploaden naar de site. Zij moeten dan verklaren dat zij het e-book van hun eigen computer hebben gewist. De koper kan na betaling het e-book voor eigen gebruik downloaden.

De website van Tom Kabinet

Aantonen dan een e-book legaal is verkregen "is veel werk", zegt Jellema. "We doen dat op twee manieren: we kijken of een boek een watermerk heeft - legale boeken hebben dat - en we kijken of de titel van het boek staat ingeschreven in de database van het centraal boekenhuis."

Klinkt waterdicht, zo'n watermerk, maar dat is het volgens de rechter dus niet.

"Het hof heeft gezegd dat Tom Kabinet niet illegaal verkregen e-books mag doorverkopen", laat het Gerechtshof weten. Maar, "ze heeft ook geconstateerd dat Tom Kabinet niet goed kan controleren of er legale of illegale boeken worden verkocht. Er is dus onvoldoende bewijs dat een e-book legaal of illegaal is verkregen."

Eerdere rechtszaak

Het kort geding was aangespannen door het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV). Het bezwaar is dat het doorverkopen van e-books zonder toestemming van uitgever en auteur een inbreuk zou zijn op het auteursrecht. Een tweedehands e-book kan überhaupt niet, vindt het NUV, al is het maar omdat het niet slijt.

Maar dat was niet genoeg om Tom Kabinet te laten verbieden. Eerder verloor het NUV een rechtszaak.

Nu krijgt het NUV dus toch zijn zin.

"Voor ons is dit een mooie uitspraak", zegt Martijn Davids van het NUV. "We zijn heel erg blij dat er een einde komt aan de illegale verkoop van e-books. Het levert onze schrijvers en de uitgeverijen veel schade op. Het Hof erkent dit nu."

Sluiproute

Voor Tom Kabinet is er nog een sluiproute langs de juridische weg. "Mocht Tom Kabinet wel kunnen aantonen dat boeken legaal zijn verkregen, dan kan opnieuw een gang naar de rechter worden ingezet", aldus het Hof. "De rechter buigt zich dan opnieuw over deze kwestie."

Het NUV maakt zich daarover geen zorgen. "In theorie is het zo dat Tom Kabinet weer e-books zou kunnen verkopen, maar het is tot nu toe niet gelukt om te bewijzen dat de e-books legaal zijn", zegt David. "Ik zie niet in waarom het Tom Kabinet nu wel zou lukken om te bewijzen dat een e-book legaal is."

Wij zijn in ieder geval blij dat dit illegale platform uit de lucht is.

Martijn David

Als het zover komt. Jellema houdt namelijk voet bij stuk. "We zullen ons houden aan het arrest, maar in het arrest staat niet duidelijk dat wij offline moeten. We proberen nu zo snel mogelijk van alle boeken op onze website aan te tonen dat ze legaal zijn."

Deel artikel: