Wekdienst: ebola-actie, doden in Venezuela, jihadronselaar blijft

Goedemorgen,

De zon schijnt vandaag dan wel, echt warm wordt het niet. Temperaturen verschillen van 3 graden in het noorden en oosten tot 6 of 8 in het zuiden. Het voelt zo koud aan, door de stevige oostenwind.

Wat heb je gemist...

...7.411.839 euro. De eindstand van de actiedag "Stop de ebola-ramp" werd bekendgemaakt in tv-programma Pauw op NPO1. Vrijdag kon het publiek bellen met een panel bekende Nederlanders en kon geld van eigen acties worden gedoneerd.

In een gevangenis in Venezuela hebben gevangenen de ziekenboeg bestormd, medicijnen geplunderd en die ingenomen. Daardoor zijn 35 van hen overleden. Dat zegt de regering in Caracas. Mensenrechtenactivisten en familieleden van de gevangenen betwijfelen die officiële lezing en beweren dat gevangenen nooit, hoe slecht de omstandigheden ook, massaal zelfmoord zouden plegen.

Een man van 18 uit Den Haag die wordt verdacht van het ronselen van jihadgangers mag niet worden uitgezet. Dat heeft de rechter bepaald. Oussama C., alias Abou Yazeed, werd in juni opgepakt. Hij zou de afgelopen twee jaar zeker vijf personen hebben aangezet om deel te nemen aan de strijd in Syrië.

Wat moet je weten...

Als je vandaag mensen met een pannenkoek op hun hoofd voorbij ziet fietsen of soortgelijke foto's op Twitter of Facebook tegenkomt - zoek niet direct professionele hulp. Het is weer Sint Pannekoek (zonder tussen -n). Een traditie die midden jaren 80 werd bedacht door tekenaar Jan Kruis voor een aflevering van Jan, Jans en de Kinderen.

Deel artikel: