NOS Nieuws

Tientallen doden in Venezolaanse gevangenis

Familieleden willen duidelijkheid over het lot van de omgekomen gevangenen in Venezuela

In een gevangenis in Venezuela zijn 35 gevangenen overleden, heeft de regering in Caracas bevestigd. Volgens de autoriteiten zijn de gevangenen overleden door de inname van een overdosis medicijnen. Die zouden ze in handen hebben gekregen na het bestormen van de ziekenboeg. Mensenrechtenactivisten en nabestaanden betwijfelen de officiële lezing.

Twintig gevangenen liggen in een coma door een overdosis. Tachtig anderen worden behandeld maar zijn bij bewustzijn.

Pure alcohol

De problemen in de gevangenis in het westen van het land begonnen maandag. Gedetineerden gingen in hongerstaking uit protest tegen de slechte omstandigheden in de overvolle David Viloria-gevangenis. Dat protest escaleerde volgens de officiële lezing.

De gevangenen zouden na de bestorming van de ziekenboeg medicijnen tegen diabetes, hoge bloeddruk en epilepsie hebben gebruikt. Daarbij dronken ze volgens de autoriteiten ook pure alcohol.

In eerste instantie spraken de autoriteiten van dertien doden, maar dat aantal is nu naar boven bijgesteld.

Speculaties

Mensenrechtenactivisten en familie van de slachtoffers stellen dat hoe slecht de omstandigheden in Venezolaanse gevangenissen ook zijn, gedetineerden zich niet vrijwillig van het leven beroven uit protest. De sporadische informatievoorziening en het feit dat bijna niemand wordt toegelaten tot de gevangenis voeden de speculaties over wat er is gebeurd.

Een lid van de regerende socialistische partij bezocht de gevangenis vrijdag. Hij zegt dat de meeste slachtoffers drugsverslaafden zijn, die leden onder het strikte anti-drugsregime dat in de gevangenis wordt gehanteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl