'Evet' betekent ja, 'hayir' betekent nee
Aangepast

Referendum verdeelt Nederlandse Turken

Krijgt president Erdogan van Turkije verregaande bevoegdheden, of niet? Dat is de vraag waar Turkije zich op 16 april in een referendum over buigt. Maar de 250.000 stemgerechtigde Turken in Nederland mogen daar vanaf vandaag tot en met zondag al over stemmen.

Concreet gaat het om achttien wijzigingen van de grondwet. Als de Turkse kiezers daarmee instemmen, verdwijnt de functie van premier en kan Erdogan tegelijkertijd staatshoofd, regeringsleider en partijleider zijn. Ook wordt de macht van het parlement ingeperkt. 

Met dit systeem verwachten we dat een regering veel sneller opgericht kan worden, zodat een gekozen regering snel aan de slag kan.

Mustafa Aslan, ja-campagne

Voorstanders vinden dat de grondwetswijzigingen effectief regeren makkelijker maken. Mustafa Aslan, coördinator van de ja-campagne, verwacht meer stabiliteit in Turkije wanneer de grondwetswijziging doorgaat. 

"We hebben gezien dat Turkije in de afgelopen decennia door coalitieregeringen economische en politieke crises heeft doorgemaakt. Met dit systeem verwachten we dat een regering veel sneller opgericht kan worden, zodat een gekozen regering snel aan de slag kan."

'Turkije stabieler'

De Nederlandse afdeling van Erdogans AK-partij heeft de afgelopen weken campagne gevoerd voor het referendum. "We hebben de ja-campagne na de rellen wat rustiger gehouden. Meer een micro-campagne door huizen, lokalen en moskeeën te bezoeken. Campagne in kleinere kring", zegt Aslan. 

Ik hoop dat iedereen nadenkt en beseft dat we met elkaar moeten samenleven.

Muharrem Cengiz, nee-campagne

Ook de nee-campagne heeft van zich laten horen en hield op diverse plaatsen in het land manifestaties. "Mensen zijn langzamerhand overtuigd dat het niet om een partij gaat, maar om de toekomst van een land. Daarvoor is een referendum nodig dat garant staat voor iedere burger van Turkije. En niet voor één man", zegt organisator Muharrem Cengiz van de Culturele Vereniging Dab-Der uit Den Haag.

'Samenleven in vrede'

Eerlijk vond Cengiz hij de campagne niet verlopen. "Dat is altijd zo geweest. AK-partij van Erdogan regelt gratis bussen voor mensen in heel Europa, terwijl wij alles uit eigen zak moeten betalen. Dat is niet eerlijk." 

Referendum verdeelt Turkse Nederlanders

Erdogan kwam tijdens zijn campagne met scherpe teksten tegen Europa. Zo hoopte hij de kiezers voor zich te winnen. Tegen conservatieve moslims zei Erdogan de laatste dagen in zijn toespraken dat er nieuwe Europese kruistochten tegen de islamitische wereld ophanden zijn.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl