Aangepast

Turkije woedend, Nederland houdt voet bij stuk. Hoe nu verder?

De Turkse president Erdogan haalde vandaag opnieuw hard uit. Hij zei dat Nederland "de prijs zal betalen" voor het beschadigen van de Turks-Nederlandse relatie.

Wederom sprak hij over nazi-praktijken en noemde hij Nederland fascistisch. Ook riep hij internationale organisaties op om sancties af te kondigen tegen Nederland.

Erdogan: Nederland zal boeten

Erdogan hekelde de "schaamteloze behandeling" van de Turkse minister Kaya van Familiezaken in Rotterdam. Haar werd gisteravond urenlang de toegang tot het Turkse consulaat in Rotterdam ontzegd.

Na middernacht werd ze onder begeleiding weggevoerd naar Duitsland. Daarna braken er rellen uit en moest de Rotterdamse politie hard optreden.

Voet bij stuk

Minister-president Mark Rutte noemde het optreden van de Turkse regering "totaal bizar". Hij vindt dat de Turken de situatie hebben opgepompt en en benadrukte dat Nederland er alles aan zal doen om de gemoederen tot bedaren te brengen.

In reactie op de Turkse dreigementen over sancties, laat hij weten dat de regering zich niet zal laten chanteren. Het kabinet is ook niet van plan zijn excuses aan te bieden.

Nieuwsuur maakt, na een roerige nacht, de balans op.

Hoe heeft Nederland gereageerd? De ene minister verbieden te landen en de andere minister het land uitzetten. Heeft de regering legaal gehandeld?

Welke gevolgen heeft deze diplomatieke rel en wat betekent dit voor de relatie tussen beide landen?

Hoe is nu de relatie tussen Nederland en Turkije?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl