De Turkse president Erdogan
Aangepast

Erdogan: Europeanen zullen nergens ter wereld nog veilig zijn

De nieuwe uitspraken vandaag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan liegen er niet om. Erdogan dreigt met geweld tegen Europeanen. "Als Europa zo doorgaat, kunnen Europeanen over de hele wereld niet meer veilig over straat", zei de Turkse leider op een bijeenkomst met lokale journalisten.

Erdogan haalde de voorbije weken al meerdere keren uit naar de EU, Duitsland en Nederland. "Dit Europa is het Europa van voor de Tweede Wereldoorlog. Een racistisch, fascistisch en wreed Europa", herhaalde Erdogan gisteren.

President Erdogan, u brengt in gevaar wat u en anderen hebben opgebouwd.

Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier

Hij beschuldigde Merkel ook persoonlijk van het toepassen van ‘nazipraktijken’. Na deze uitspraken was bij de Duitsers de maat vol. Erdogan is er niet langer welkom. "Genoeg is genoeg", zei Volker Bouffier, de vicevoorzitter van Merkels CDU-partij en minister-president van Hesse, gisteren. "Meneer Erdogan en zijn regering zijn niet welkom in ons land, en dat moeten ze nu begrijpen."

Instorten

Vandaag hield de nieuwe Duitse bondspresident, Frank-Walter Steinmeier, zijn eerste toespraak. Hij zei dat hij vreest dat Turkije bezig is "alles te laten instorten wat de afgelopen jaren en decennia is opgebouwd".

Steinmeier richtte zich persoonlijk tot de Turkse leider. "President Erdogan, u brengt in gevaar wat u en anderen hebben opgebouwd." Ook hekelde hij de "afschuwelijke nazi-vergelijkingen" van Erdogan, en riep hij hem op de persvrijheid te respecteren. In Turkije zitten veel journalisten gevangen.

Hoe grof zijn teksten ook waren de afgelopen week, het viel juist op dat hij de grens van aanzetten tot geweld niet overging. Deze uitspraak komt daar wel heel dicht in de buurt.

Correspondent Lucas Waagmeester

De gespannen verhouding ontstond omdat Europese landen niet zitten te wachten op Turkse bewindslieden die campagne komen voeren voor het referendum waarmee Erdogan meer macht naar zich toe wil trekken.

Op 16 april houdt Turkije een referendum over een grondwetsherziening waardoor de macht van het parlement zou worden ingeperkt ten voordele van Erdogan.

Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester betreedt Erdogan nieuw terrein met zijn jongste uitspraken. "Hoe grof zijn teksten ook waren de afgelopen week, het viel juist op dat hij de grens van aanzetten tot geweld of dreigen niet overging. Deze uitspraak komt daar wel heel dicht in de buurt.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl