Aangepast

De uitzending van 11 januari

Vanavond om 22.00 uur op NPO 2 en nieuwsuur.nl:

'Russen hebben compromitterende informatie over Trump'

Rusland heeft mogelijk compromitterende informatie van persoonlijke en financiële aard over de aankomende Amerikaanse president Donald Trump. Dat staat in documenten die vorige week zijn gepresenteerd aan Trump zelf en aan president Barack Obama. De FBI onderzoekt nog of en wat ervan waar is.

In de stukken wordt gesuggereerd dat er tijdens de campagne voortdurend contact is geweest tussen mensen van Trump en vertegenwoordigers van de Russische regering. De informatie is volgens nieuwszender CNN afkomstig van een voormalige geheim agent van de Britse inlichtingendienst MI6, die nu als consultant werkt.

Het Kremlin ontkent dat het belastende informatie heeft over Trump en zegt dat documenten zouden zijn gefabriceerd met als doel de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland te beschadigen. De inhoud beschrijven de Russen als "totale nonsens".

Trump, die volgende week wordt geïnstalleerd, houdt vanmiddag om 17.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie. In Nieuwsuur vanavond een overzicht van alle gebeurtenissen en het laatste nieuws van correspondent Arjen van der Horst. Te gast is Ruslandkenner Hubert Smeets.

Hoorzitting Tillerson

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson wordt vandaag door een Senaatscommissie ondervraagd. Die hoorzitting is onderdeel van een reeks verhoren waarin alle kandidaten voor het kabinet van Trump worden gehoord.

Tillerson wordt waarschijnlijk ondervraagd over zijn warme banden met de Russische overheid en president Vladimir Poetin. Volgens Trump is Tillerson precies om die reden de aangewezen persoon om de spanningen met Rusland weg te nemen.

Ook zijn er zorgen over mogelijke belangenverstrengeling, Tillerson was tot vorige week de topman van oliebedrijf ExxonMobil, dat olieprojecten in Rusland exploiteert. Om die reden is hij fel tegen de sancties die Obama heeft ingesteld na de Russische annexatie van de Krim.

De erfenis van Obama

In november 2008 schreef Barack Obama geschiedenis door als eerste zwarte kandidaat de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen. Obama had nauwelijks ervaring in de (inter)nationale politiek. De verwachtingen waren hoog gespannen, misschien wel te hoog gespannen.

Over negen dagen zwaait hij officieel af als president. Wat heeft zijn acht jaar Obama de wereld gebracht? In deel twee van de De erfenis van Obama kijkt Nieuwsuur naar zijn buitenlandbeleid.

Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal spreekt onder anderen met voormalig CIA-directeur Leon Panetta over de nacht dat Osama Bin Laden werd gedood en met Robert Ford, die stopte als ambassadeur in Syrië uit frustratie over Obama's Midden-Oostenbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl