Michael van Praag

Van Praag klaar voor strijd om UEFA-troon

  • Edwin Schoon

    sportredacteur

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

  • Edwin Schoon

    sportredacteur

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

De UEFA bespreekt morgen eindelijk datgene waarover maandenlang niemand bij de Europese voetbalfederatie durfde te beginnen: de opvolging van voorzitter Michel Platini. Nu de Fransman is opgestapt, kan de strijd om zijn troon beginnen. Een van de topkandidaten is KNVB-voorzitter Michael van Praag.

Zeker is dat de UEFA tijdens de buitengewone bestuursvergadering van woensdag in Basel een verkiezingsdatum zal prikken, zeer waarschijnlijk medio september in Athene.

Van Praag klaar voor strijd om UEFA-troon

Eén kandidaat

Huiverig als voetbalbobo's zijn voor een openlijke machtsstrijd, wil een deel van het UEFA-bestuur één kandidaat naar voren schuiven. De Europese voetbalfederatie wil na alle schandalen in het voetbal juist eenheid uitstralen. Een openlijke verkiezingsstrijd met campagnes zou de UEFA intern kunnen verdelen en extern niet daadkrachtig overkomen.

Ook al wil Michael van Praag niet openlijk speculeren over zijn kansen op het UEFA-voorzitterschap, de KNVB-voorzitter hoopt dat het bestuur hem vraagt de fakkel over te nemen van Platini. Het liefst morgen al. Het zou een beloning zijn voor zijn jarenlange openlijke strijd met Sepp Blatter.

Ongekende aanval

In juni 2014 was Van Praag de eerste die opstond tegen de tot op dat moment onaantastbare Zwitser. Voor een gezelschap van Europese bondsvoorzitters riep hij Blatter persoonlijk op om zich niet opnieuw kandidaat te stellen als FIFA-voorzitter.

Hoe logisch die oproep inmiddels met terugwerkende kracht ook mag klinken, het was op dat moment een ongekende aanval, waar Van Praag wereldwijd veel indruk mee maakte. De eerste steen in een vijver die daarna nooit meer rustig werd.

Blatter beledigd

Dat Blatter zelf nog altijd beledigd is door de woorden van Van Praag, bleek toen de NOS hem in maart dit jaar sprak in Zurich: "Ik zal niet zeggen dat hij achteraf ongelijk heeft gekregen. Maar de manier waarop hij dat gezegd heeft, dat doet men niet. Dat is niet de stijl, niet de stijl van de sport. Niet van fair play", aldus Blatter.

Van Praag stelde zichzelf in januari 2015 kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. Hij voerde met Luis Figo en prins Ali bin Al-Hoessein een campagne voor een frisse wind, een post-Blatter-periode. Om zich een week voor de verkiezing terug te trekken. Van Praag steunde daarna de Jordaanse prins Ali, die het uiteindelijk aflegde tegen Blatter

Sepp Blatter en Michel Platini tijdens een FIFA-congres in 2014

Blatter zegt hierover: "Van Praag had de verkiezing in moeten gaan. Hij had in elk geval een betere kans gehad dan mijn andere tegenkandidaten in de verkiezing."

Op 29 mei 2015 werd Blatter voor de vijfde keer tot FIFA-voorzitter gekozen, maar vier dagen later trok de Zwitser zich terug onder druk van de FBI. Aan de nieuwe FIFA-verkiezingsstrijd deed Van Praag niet mee, maar sinds Platini door Blatter is meegesleurd in zijn val, is ook de functie van UEFA-voorzitter vacant.

Grote rivaal

Van Praags grootste rivaal voor de een-na-hoogste bestuurspost in het voetbal is Ángel María Villar Llona. De Spaanse eerste vice-voorzitter van de UEFA is een ervaren rot, met veel goede contacten in Zuid- en Oost-Europa.

Hij kreeg echter recent wel een officiële waarschuwing en boete van de ethische commissie van de FIFA. Van Praag wordt juist geroemd om zijn integriteit en niet achtervolgd door spoken uit het verleden.

De komende tijd zal duidelijk worden of dit de KNVB-voorzitter een sterke uitgangspositie oplevert in de dans om de macht bij de UEFA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl