Bestuurslid Ángel María Villar tijdens een vergadering van de FIFA
NOS Voetbal

Ethische commissie FIFA geeft Villar boete

De ethische commissie van de FIFA heeft bestuurslid Ángel María Villar Llona een officiële waarschuwing en een boete gegeven.

De Spanjaard, vice-voorzitter van de FIFA en de UEFA, wordt gestraft voor zijn gebrekkige medewerking aan het onderzoek naar corruptie bij de verdeling van de WK's van 2018 en 2022. Hij moet een boete van 25.000 Zwitserse francs, omgerekend ruim 23.000 euro, betalen aan de wereldvoetbalbond.

De bestuurder krijgt een relatief lichte straf omdat hij wel bereid was mee te werken aan de procedure van de ethische commissie.

Villar houdt er zelf een andere lezing op na, blijkt uit een verklaring op de website van de Spaanse bond RFEF. "Na het onderzoek is vastgesteld dat Villar Llona niet weigerde om mee te werken (...). De ethische commissie heeft vastgesteld dat hij geen enkele FIFA-regel heeft overtreden wat dat betreft.

Echter, de commissie stelde vast dat Villar Llona een procedureel verzoek indiende na de deadline. Bovendien werd een opmerking tijdens een verhoor - "Dios mío, tiene cojones", oftewel "Mijn God, jij hebt ballen" - als ongewenst gezien. Voor deze vergrijpen kreeg hij een waarschuwing en een boete", aldus de verklaring op de website.

Dossier gesloten?

Villar Llona bekijkt nog of hij tegen de sanctie in beroep gaat, maar is blij dat zijn naam grotendeels gezuiverd is. Het valt echter te betwijfelen of er met de boete een einde is gekomen aan de problemen voor de Spaanse bestuurder. Volgens ingewijden heeft de ethische commissie van de FIFA het dossier van Villar nog niet gesloten en kan er nog een zwaardere straf volgen.

De Spaanse bestuurder neemt sinds vorige maand de taken tijdelijk over van UEFA-voorzitter Michel Platini, die voorlopig geschorst is. Villar werd ook lang gezien als één van de mogelijke opvolgers van Platini, maar het onderzoek door de ethische commissie heeft zijn reputatie geen goed gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl