Erik Akerboom is vandaag geïnstalleerd als nieuwe korpschef van de Nationale Politie. Aan hem de taak om de haperende reorganisatie bij de politie tot een goed einde te brengen. Hij volgt Gerard Bouman op die 1 februari stopte als politiechef.
Erik Akerboom is vanavond in Nieuwsuur te gast.
Bij de installatie in de Ridderzaal zei hij dat "het lukt om de politie efficiënter te laten werken, maar het kraakt en het piept wel." Verder benadrukte hij dat de politie lijdt aan "structurele onderfinanciering. Dat kan niet zo doorgaan. Het is een politieke keuze of de politiesterkte op peil blijft."
De vorming van de Nationale Politie kent al jaren grote problemen op het gebied van financiën, ICT en personeel. Veel van de problemen spelen al sinds de oprichting begin 2013. De reorganisatie moest daar een einde aan maken. Maar na twee jaar blijkt dat die problemen juist zijn verergerd.
Onvrede
Sinds de reorganisatie heerst er grote onvrede onder agenten. Afgelopen zomer gaf tachtig procent van de agenten aan dat de motivatie om voor de politie te werken is afgenomen. Tegen Nieuwsuur vertellen agenten dat er van hun politiewerk steeds minder terechtkomt sinds de reorganisatie.
Ook gaan specialismen en specifieke kennis verloren en door iedereen overal in te zetten wordt het werk inefficiënt. Door alle problemen kan de politie niet goed inspelen op de veiligheidsproblemen in steden, dorpen en wijken.
De nieuwe korpschef liet vorige week al weten dat hij regionale eenheden weer meer ruimte wil geven om zaken zelf te regelen. Hij vindt de gecentraliseerde structuur op sommige vlakken te rigide, zei hij in een interview met Trouw.
Hij wijst erop dat de reorganisatie nog lang niet klaar is. Verder benadrukt hij dat de politie het financieel niet breed heeft, maar wel te maken heeft met grote kwesties als de aanpak van terrorisme en het vluchtelingenprobleem.
Extra geld
Minister Ard van der Steur besloot vorig jaar dat de reorganisatie drie jaar langer gaat duren. Daarnaast verdubbelde hij het budget naar 460 miljoen.
Maar dat blijkt nog niet voldoende. Volgens een rapport van accountantsbureau PWC heeft de politie nog zeker 250 tot 300 miljoen euro extra nodig.
Akerboom heeft veel ervaring op het gebied van veiligheid en politie. Hij volgde de Politieacademie en heeft verschillende functies bij de politie bekleed. Hij was onder meer korpschef van de regio Brabant-Noord en plaatsvervangend korpschef in Utrecht.
Verder was hij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Sinds eind 2012 is hij secretaris-generaal op Defensie. Daar kreeg hij ook te maken met een grote reorganisatie.
Volgens collega’s en oud-collega’s is Akerboom door zijn serieuze, zakelijke en verbindende aanpak de juiste man is om de politie te reorganiseren.