Erik Akerboom

Erik Akerboom is nieuwe korpschef Nationale Politie

  • Karel Ornstein

    verslaggever

  • Karel Ornstein

    verslaggever

Te veel werk, te weinig geld en onvrede onder het politiepersoneel. Al die problemen zal de vandaag benoemde korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, moeten oplossen om de politiereorganisatie in goede banen te leiden.

Collega’s en oud-collega’s denken dat Akerboom door zijn serieuze, zakelijke en verbindende aanpak de juiste man is om de politie te reorganiseren. Per 1 maart volgt hij de huidige korpschef Gerard Bouman op.

In Nieuwsuur spreken Frank Giltay, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad Politie Nederland, Bert Wijbenga, oud-korpschef van Flevoland, en Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond VBM, over Akerboom.

Erik Akerboom is nieuwe korpschef Nationale Politie

'Stevige man'

"Mijn eerste indruk van Akerboom? Een goede, stevige man die volgens mij in staat is om deze klus te klaren", zegt Frank Giltay, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, die nauw betrokken was bij het benoemen van de opvolger van Bouwman.

Die laatste heeft vanaf 2011 gewerkt aan de omvorming van de 26 regiokorpsen tot een Nationale Politie. Bouman hanteerde een vrij autoritaire stijl van leidinggeven. Giltay denkt dat er een andere stijl nodig is om de onrust onder het personeel weg te nemen.

Contact maken

Zo'n 12.000 politiemensen zijn op dit moment ontevreden over de nieuwe functie die ze hebben gekregen na de reorganisatie. Dat is een van eerste dingen die Akerboom moet gaan oppakken, vindt de OR.

"Wat ons betreft moet deze korpschef contact maken. Met mensen op individuele basis in gesprek gaan", zegt Giltay. "Er zijn vaak heel simpele oplossingen te bedenken om het personeel tevreden te maken. We willen dat graag samen met hem doen."

Erik Akerboom is nu nog de hoogste ambtenaar van het ministerie van Defensie

Vastberadenheid

Als korpschef krijgt Akerboom de verantwoordelijkheid over 62.000 politiemensen. Nu is hij nog de hoogste ambtenaar op het ministerie van Defensie, daarvoor was hij Coördinator Terrorismebestrijding, directeur van de AIVD en politiechef in Brabant.

Bert Wijbenga, oud-korpschef van Flevoland, ging tegelijkertijd met Akerboom naar de politieacademie en studeerde eind jaren tachtig met hem aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Ik heb hem ervaren als iemand met een bedachtzame stijl van werken en doen, met een stevige vastberadenheid."

Hij denkt dat Akerboom op dit moment de juiste man is voor de Nationale Politie. "We zijn in een fase gekomen waar verbinding, sfeer en consolideren nodig zijn. Ik vind dat bij uitstek iets dat heel natuurlijk aansluit bij hoe hij is en hoe hij tot nu toe heeft gefunctioneerd."

Loyaal

Over drie jaar moet de reorganisatie van de Nationale Politie afgerond zijn. Akerboom heeft ervaring met grote reorganisaties. In zijn tijd bij Defensie kreeg hij te maken met een grote bezuiniging van 1 miljard euro. 12.000 militairen verloren hun baan.

"Hij heeft dat loyaal gedaan, maar als hij knelpunten tegenkwam, dingen die gewoon niet uitgevoerd konden worden, heeft hij de minister daarvan op de hoogte gebracht. En hij heeft geholpen om een deel van de bezuinigingen terug te draaien", zegt Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond VBM.

Volgens de vakbondsleider is Akerboom in staat mensen aan zich te binden. "Dat geldt voor politiemensen, maar zeer zeker ook voor politici. Hij is in staat de knelpunten en oplossingen echt serieus en goed doordacht voor het politieke voetlicht te brengen."

Erik Akerboom met Jeanine Hennis, minister van Defensie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl