Lijsttrekker Pablo Iglesias van het linkse Podemos brengt zijn stem uit.

Spanje gaat coalitieregering tegemoet

Spanjaarden brachten vandaag hun stem uit. De Spaanse conservatieve partij (PP) van premier Rajoy verliest fors, maar blijft volgens de exitpolls wel de grootste partij. De tweede partij blijft de sociaal-democratische PSOE. Protestpartij Podemos en het pro-Europese Ciudadanos nemen de derde en vierde plaats in, zo luidt de voorspelling.

De PP zal mogelijk tussen de 114 en 124 zetels krijgen. Dat zijn er vijftig tot zestig te weinig voor een meerderheid in het parlement. Voor een meerderheid zijn minimaal 176 zetels nodig. Spanje moet nu leren hoe je een coalitieregering vormt, want niemand verwacht meer een absolute meerderheid, zoals de PP tot nu toe had.

In Nieuwsuur het laatste nieuws en een gesprek met correspondent Jessica van Sprengen.

Opkomst

Dat de twee jongere partijen hoge ogen konden gooien, voorspelden eerdere peilingen al. Deze nieuwe partijen houden de oude garde verantwoordelijk voor de dramatische economische crisis en de diepgewortelde cultuur van vriendjespolitiek.

Een op de drie Spaanse kiezers twijfelde vandaag nog over zijn keuze. Halverwege de middag werd bekend dat de opkomst iets lager is dan vier jaar geleden. Om 14.30 uur was bijna 37 procent van de stemgerechtigden naar de stembus gekomen, tegen bijna 38 procent bij de voorgaande verkiezingen.

Spanje gaat coalitieregering tegemoet

Nieuwkomers

De nieuwkomers profiteren van de brede onvrede over de traag aantrekkende Spaanse economie, de enorme werkloosheid en grote corruptieschandalen bij de gevestigde partijen en het koninklijk huis.

Hoger- en Lagerhuis

De Spanjaarden kiezen een heel nieuw Lagerhuis (350 zetels) en 208 van de 266 zetels in het Hogerhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl