Eduardo in zijn bierwinkel
NOS Nieuws

Spanjaarden zijn corruptie beu en willen 'cambio'

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

Eén voor één geeft hij ze een plekje, kerstbiertjes met op het etiket een olifantje met een kerstmuts. Elk seizoen heeft zijn eigen biertje, zegt Eduardo. Hij heeft het in korte tijd moeten leren, want zijn bierwinkel in Madrid is pas 6 maanden open.

Eduardo studeerde kunstgeschiedenis, maar ondanks twee masters op zak lukte het niet om een baan te vinden. Hij ging naar het buitenland maar kwam weer terug. Samen met zijn broer begon hij de winkel.

De bierverkoper is blij dat hij terug is, maar Eduardo is ook negatief over zijn land. De afgelopen jaren zag hij veel hoogopgeleide vrienden vertrekken naar het buitenland.

Schandaal

De arbeidsmarkt functioneert niet, zegt Eduardo. Jonge mensen kunnen na hun studie niet aan de slag. De regering deed er niets aan. Het is vooral de corruptie van de politieke partijen die hem boos maakt. "Het lijkt wel of je hier corrupt moet zijn als je de politiek ingaat", zegt Eduardo. Hij lacht er cynisch bij.

Spanje kiest morgen een nieuw parlement. De crisis waarin het land de afgelopen jaren zat, heeft veel invloed op het stemgedrag van de Spanjaarden. Maar de corruptie is ook een belangrijk thema.

De afgelopen jaren dook het ene na het andere schandaal op. Er was corruptie in het koninklijk huis, bij grote bedrijven en bij de twee grootste politieke partijen, de sociaal-democratische PSOE en de centrum-rechtse regeringspartij Partido Popular.

Crisis drukt stempel op Spaanse verkiezingen

Boodschappenkarretje

Vooral twee nieuwe partijen spelen handig in op de grote onvrede en beloven 'cambio', verandering. De linkse partij Podemos kreeg enkele keren duizenden mensen op de been voor demonstraties. Niet alleen tegen de regering, maar vooral tegen "de politieke kaste", de elite die wordt beschuldigd van vriendjespolitiek.

Ook Ciudadanos, een meer liberale nieuwkomer, zegt corruptie te zullen gaan bestrijden. Het is een geluid waarmee de partij vooral veel jonge mensen achter zich krijgt.

Tegelijk denkt de conservatieve kant van Spanje dat dit nu niet het moment is voor politieke veranderingen. Een oudere dame met lange grijswitte haren tot op de schouders staat met haar boodschappenkarretje bij de groenteman op een overdekte markt. Ze gaat op de Partido Popular stemmen. Niet alles is goed gegaan, zegt ze. "Maar met die nieuwe partijen weet ik niet wat er gaat gebeuren."

Stabiel

Even verderop legt een man zijn bestelling jamón (Spaanse ham) in zijn karretje. Hij schudt zijn hoofd. Er moet volgens hem nu niets veranderen. "Veel mensen zijn zich ervan bewust dat het de afgelopen jaren eindelijk beter is gegaan. Laat het nou eerst maar eens stabiel worden in dit land."

Eduardo gaat wel voor de verandering die de nieuwe partijen beloven. Zijn stem gaat naar Podemos. De partij van Pablo Iglesias spreekt veel jongeren aan. Niet omdat ze geloven dat alles dan in één klap beter wordt, maar omdat ze vinden dat het tijd is om iets nieuws te proberen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl