De VVD-bewindspersonen Dijkhoff, Van der Steur en Rutte tijdens het debat

De Teevendeal: Rutte, Van der Steur en Dijkhoff onder vuur

Het kabinet-Rutte heeft het debat over de Teevendeal ter nauwernood overleefd. Na een scherp debat, waarbij premier Rutte, minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie tot in de kleine details uitleg moesten geven over de communicatie over de Teevendeal, werd er een motie van afkeuring ingediend, die met 77 tegen 65 stemmen werd verworpen. Bijna de hele oppositie stemde voor.

Premier Rutte maakte een aangeslagen indruk. Hij zei na afloop dat hij de boodschap heel serieus neemt, dat het kabinet lessen heeft getrokken en in het vervolg anders zal omgaan met de informatievoorziening over heikele kwesties. Zowel de premier als de twee bewindslieden op Justitie erkenden in het debat dat ze fouten hadden gemaakt.

In Nieuwsuur het laatste nieuws en de analyse van Dominique van der Heyde.

Hoe zit het met de Teevendeal: de uitleg van het kabinet

Over de Teevendeal kwam de commissie-Oosting vorige week met een hard oordeel: de deal deugde niet en de informatie-overdracht naar de Kamer was onvolledig en onjuist. De Kamer had naar aanleiding daarvan nog veel kritische vragen over de deal die Fred Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H.

Te luchtig

Tot irritatie van veel politici deed premier Rutte tot gisteren luchtig over de Teevendeal. Hij moest nu onder meer aan de Kamer uitleggen waarom hij vond dat een herinnering van staatssecretaris Teeven aan de deal niet gedeeld hoefde te worden met de Kamer.

De oppositie hekelt de luchtige houding van Rutte

Rutte had ook gezegd dat hij op alle relevante momenten contact heeft gehad met de hoofdrolspelers in de kwestie, onder anderen minister Opstelten en staatssecretaris Teeven, die eerder opstapten. De premier zei eerder ook dat er op zich niks was met de Teevendeal en dat de staatssecretaris wat hem betreft niet had hoeven vertrekken. De vraag was daarom wat Rutte op welk moment wist en of hij de Kamer juist heeft geïnformeerd.

Wat Cees H. in ruil voor de deal moest doen, is nooit bekendgemaakt. Rutte suggereerde in zijn persconferentie vorige week dat de tegenprestatie van de drugscrimineel in de Teevendeal misschien wel groter was dan tot nu toe wordt aangenomen. Hij houdt het daardoor voor mogelijk dat het toch een goede deal was.

Bemoeid met persbericht

Van der Steur en Dijkhoff waren Kamerlid toen Nieuwsuur het bedrag onthulde dat Cees H. overhield aan de deal met Teeven. Als Kamerleden bemoeiden ze zich die dag op het ministerie met het opstellen van een persbericht over de Teevendeal. Volgens de oppositie hebben ze eraan bijgedragen dat de Kamer niet goed werd geïnformeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl