Motie van afkeuring, maar Rutte wil door

Bijna de voltallige oppositie heeft met een motie van afkeuring de steun ingetrokken aan het kabinet vanwege de Teevendeal. De motie werd in een hoofdelijke stemming verworpen met 77 tegen 65 stemmen.

"De minister-president is diep door het stof gegaan en de beide bewindslieden ook. Maar de twijfel is gebleven", verwoordde de indiener, ChristenUnie-leider Segers, de mening van zijn collega's.

"Premier Rutte is onzorgvuldig omgegaan met de waarden van de rechtsstaat", zei D66-leider Pechtold. "Er is schade ontstaan onder regie van de minister-president. Schade aan de rechtsstaat, schade aan de democratie, schade aan het vertrouwen van de burgers in de politiek".

De motie van afkeuring werd ondertekend door ChristenUnie-leider Segers, SP-leider Roemer, CDA-leider Buma, D66-leider Pechtold, PVV-leider Wilders, GroenLinks-leider Klaver, Krol van 50Plus en Thieme van de PvdD. SGP-leider Van der Staaij en de fractie Kuzu/Öztürk steunden de motie ook.

Schade aan de rechtsstaat

CDA-leider Buma zei dat hij niet wil dat dit soort zaken, als het achterhouden van informatie voor de volksvertegenwoordiging, in Nederland gebeurt. Hij vindt dat er echt een grens is overschreden.

GroenLinks-leider Klaver zei dat hij het een hard debat vond, en dat de conclusie toch niet te vermijden was. "Sommige lessen gaan gepaard met blauwe plekken."

PvdA-leider Samsom is het ermee eens dat het kabinet fouten heeft gemaakt. Maar hij gaat ervan uit dat de betrokken leden van het kabinet en de minister-president leren van hun fouten.

Eer en geweten

Premier Rutte ontraadde de motie. "Het kabinet heeft lessen getrokken, die hebben we uitvoerig toegelicht." Maar er is op geen enkele manier bewust informatie achtergehouden, zei de premier. "Dat zeg ik naar eer en geweten."

Rutte: 'We trekken hier lessen uit'

Dat 65 Kamerleden de motie steunden, is een zware klap voor premier Rutte. 77 Kamerleden steunden de motie niet, dat zijn VVD, PvdA en het Kamerlid Klein.

Het kabinet hoeft met deze stemverhouding niet op te stappen, maar politieke besluitvorming kan in de toekomst nog lastiger worden dan het al was. De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Het lijkt er nu op dat premier Rutte van plan is door te gaan. Hij wil werken aan vertrouwen, zo zei hij na afloop van de stemming. Hij zal het debat in ieder geval nog met de andere leden van het kabinet nabespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl