Gemeenten krijgen nu een vergoeding van 40 euro per vluchteling, per nacht. Dat vinden ze te weinig. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft daarom het kabinet een brief gestuurd over hun inzet voor het bestuursakkoord vluchtelingen. Binnenkort moeten twee bestuursakkoorden gesloten worden. Een over bed-bad-brood en de andere over de opvang van vluchtelingen.
In Nieuwsuur politieke reacties uit Den Haag. Verslaggever Jan Reiff is in de gemeente Helmond, waar gisteren een nieuwe crisisopvang voor vluchtelingen werd geopend.
Crisisopvang
De gemeente Helmond herkent het beeld dat VNG schetst in de brief. Ze maken meer kosten dan de vergoeding van COA. Grofweg kosten de vluchtelingen het dubbele bedrag van wat ze nu krijgen. Ze letten scherp op de kosten door de opvang zo sober mogelijk te maken. De grootste kostenposten zijn: voeding, locatie, bedden en beveiliging. Omdat er steeds op verschillende plekken crisisopvangen geopend en daarna weer worden gesloten, maken gemeenten veel extra kosten. Vooral het opstarten van de locatie kost veel geld.
De tijdelijke opvang in Helmond is gisteren geopend. Er verblijven nu 200 vluchtelingen, de verwachting is dat ze 4 tot 5 dagen blijven. De meeste vluchtelingen zijn afkomstig uit Syrië, maar er zijn ook mensen afkomstig uit Afghanistan, Irak, Sudan, en Eritrea.