Staatssecretaris Dijkhoff heeft wel begrip voor de oproep van de organisaties
NOS Nieuws

Dijkhoff vraagt begrip voor gebrek onderwijs asielzoekers

Staatssecretaris Dijkhoff noemt de situatie voor kinderen in noodopvanglocaties niet ideaal. "We doen ons best om hun zo snel mogelijk goede opvang, zorg en onderwijs te bieden. Maar alles staat onder druk", zegt Dijkhoff. Hij vraagt begrip voor de omstandigheden.

Hij reageert daarmee op een advertentie in de Volkskrant. Daarin schrijven organisaties, waaronder Unicef en het Rode Kruis, dat kinderen beter opgevangen moeten worden. Ze roepen de regering op om het asielbeleid aan te passen.

Op de International Dag voor de Rechten van het Kind stellen de organisaties dat veel van de 10.000 asielkinderen in ons land niet naar school kunnen en sociale contacten steeds worden afgebroken doordat ze vaak moeten verhuizen.

Prioriteit

De staatssecretaris begrijpt de oproep van de organisaties. "Het is hun rol om mij scherp te houden, ze zijn erop gericht om mij achter de broek te zitten. Maar ik vraag wel begrip voor de omstandigheden."

Dijkhoff is al blij dat hij mensen een dak, eten en een bed kan bieden. Volgens hem verschilt het per opvanglocatie of er snel een school wordt gevonden, "maar als kinderen niet lang op dezelfde plek zitten, is het wel heel moeilijk om meteen onderwijs te regelen". Medische zorg is wel overal beschikbaar.

Het bieden van een bed heeft voor Dijkhoff hoogste prioriteit. "Al het andere pakken we zo snel mogelijk op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl