Minister Plasterk op het Binnenhof

Ronald Plasterk over de kloof tussen politiek en samenleving

Tijdens een Bijzondere Verenigde Vergadering in de Ridderzaal vierden de Eerste en Tweede Kamer vandaag 200 jaar Staten-Generaal. Maar is er reden voor een feestje?

Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de politiek en de Tweede Kamer laag is. Ondertussen lopen de gemoederen in Nederland over de opvang van vluchtelingen steeds verder op, noemt PVV-leider Geert Wilders de Tweede Kamer een nepparlement en nemen bedreigingen aan het adres van lokale bestuurders toe.

Vanavond in Nieuwsuur is minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk te gast. Is een meer directe vorm van democratie een middel om burgers beter te bereiken?

'Hou ze in ere'

Het kabinet reageert vandaag fel op de bedreigingen tegen lokale bestuurders. Minister Plasterk, verantwoordelijk voor het lokale bestuur, zegt dat van alle bedreigingen aangifte is gedaan en dat het Openbaar Ministerie bij bedreigingen hogere straffen kan eisen. "Blijf met je tengels van onze politici en hou ze in ere", zegt de minister.

Plasterk: blijf met je tengels van onze politici af
Ronald Plasterk over de kloof tussen politiek en samenleving

"Kwaad worden mag, maar geweld of dreigen met geweld is uit den boze", zegt ook premier Mark Rutte over de bedreiging van lokale politici door tegenstanders van asielzoekerscentra. De premier roept mensen op hun kalmte te bewaren.

Rutte zei vandaag dat juist in deze tijd, waarin veel mensen zich onzeker voelen en tegenstellingen lijken te groeien, de parlementaire democratie zijn "bindende kracht" moet tonen.

Nepparlement

Het kabinet heeft de afgelopen tijd alles behalve makkelijk. PVV-leider Wilders noemde de Tweede Kamer bij de Algemene Beschouwingen een nepparlement. Hij zei dat het verschil tussen de Kamer en de bevolking levensgroot is.

Wilders verwees met zijn kritiek naar het moment dat Kamerleden applaudisseerden toen D66-leider Alexander Pechtold gemeenten bedankte die asielzoekers opnemen. Volgens Wilders ging dat applaus in tegen de wil van miljoenen Nederlanders.

"Een meerderheid van het Nederlandse volk vindt dat we de grenzen moeten sluiten. Dat betekent dat het verschil tussen deze Kamer, dit nepparlement - want dat is het, een nepparlement - en de mensen thuis levensgroot is", zei Wilders.

Lef

Pechtold op zijn beurt vroeg zich af "waar Wilders het lef vandaan haalt om tegen andere Kamerleden te zeggen dat ze de bevolking niet vertegenwoordigen". Volgens hem zegt Wilders in feite dat hij het volk is.

"Stop met zeggen dat Kamerleden niet meer vertegenwoordigen waar ze democratisch op gekozen zijn. Dat hebben we in de geschiedenis te vaak meegemaakt", zei Pechtold.

Referendum

Deze week werd ook bekend dat er definitief een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie komt. Het ​comité GeenPeil, een mede-initiatief van GeenStijl, haalde genoeg handtekeningen op om een raadgevend referendum af te dwingen.

In het verdrag staan afspraken over onder meer politieke en economische samenwerking tussen de EU en Kiev. Een van de doelen is het tot stand brengen van stabiele politieke en economische buitengrenzen.

Volgens GeenPeil komt het verdrag neer op een uitbreiding van de EU en is het daarom belangrijk voor de democratie dat ook het volk zich erover uitspreekt.

Jan Roos over het referendum

Eerder al sprak Nieuwsuur met de burgemeesters van de vier grootste steden van Nederland over problemen en uitdagingen van het lokaal bestuur en over de verhouding met de landelijke politiek, nu grote steden steeds meer inwoners en steeds meer bestuurstaken krijgen.

Burgemeesters: lokaal bestuur is veel efficiënter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl