NOS Nieuws

'Parlementaire democratie om trots op te zijn'

  • ANP
    Koning Willem-Alexander tussen de Kamervoorzitters Broekers-Knol en Van Miltenburg
  • ANP
    Koning Willem-Alexander met Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol (l) en Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg

De Staten-Generaal, de Eerste en Tweede Kamer, moeten nadenken over de toekomst van de democratie. Deze oproep deed voorzitter van de Eerste Kamer Broekers-Knol op het 200-jarig jubileumfeest van de Staten-Generaal.

Broekers: "Hoe zullen de Staten-Generaal zich in de komende 200 jaar ontwikkelen? Zullen zij dan nog dezelfde rol vervullen als medewetgever en controleur van de regering? Of overrulet 'Brussel' de nationale parlementen? Volstaat ons huidige systeem van representatieve democratie?"

17 miljoen Nederlanders

Vandaag is het precies 200 jaar geleden dat de Eerste en Tweede Kamer voor het eerst samen vergaderden. Het was het begin van het tweekamerstelsel. In de grondwetswijziging van 1815 werd vastgelegd dat de volksvertegenwoordiging voortaan uit twee kamers zou bestaan, in plaats van één.

  • ANP
    Koning Willem-Alexander wordt begroet door de twee Kamervoorzitters
  • ANP
    Eerste en Tweede kamerleden poseren voor de Ridderzaal voor de viering van het tweehonderdjarig bestaan van de Staten-Generaal.
  • ANP
    Koning Willem Alexander komt binnen in de Ridderzaal
  • ANP
    Koning Willem Alexander, premier Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer met achter zich oud-Kamervoorzitters
  • ANP
    Premier Rutte tijdens zijn speech
  • ANP
    Fietskunstenaar Dez Maarsen laat zijn kunsten zien
  • ANP
    Fietskunstenaar Dez Maarsen maakt een selfie met de ministers Schippers, Schultz en Hennis

In aanwezigheid van koning Willem-Alexander, het kabinet, oud-premiers, oud-Kamervoorzitters en genodigden uit het Koninkrijk stonden de Kamerleden in de Ridderzaal stil bij 200 jaar democratie. Er waren ook optredens van zanger Douwe Bob en fietsartiest Dez Maarsen.

Voorzitter van de Tweede Kamer Van Miltenburg wees op het belang van samenwerking tussen verschillende politieke stromingen. "Ieder Kamerlid vertolkt de stem van zijn of haar eigen partij. Maar om besluiten te kunnen nemen zijn Kamerleden op elkaar aangewezen. Samen verdedigen zij de belangen van bijna 17 miljoen Nederlanders".

Kraakt en knettert

Premier Rutte zei in zijn speech: "Soms kraakt en knettert het op en rond het Binnenhof. Maar we hebben wél een parlementaire democratie om trots op te zijn. En zuinig. Want als de actualiteit van MH17 en de Syrische vluchtelingen één ding onderstreept, is het dat democratie, vrijheid en rechtstatelijkheid fundamenteel zijn voor de kracht van een land".

Rutte zei dat juist in deze tijd, waarin veel mensen zich onzeker voelen en tegenstellingen lijken te groeien, de parlementaire democratie zijn "bindende kracht" moet tonen. "Dat was ook de oproep die koning Willem I deed in de troonrede van precies tweehonderd jaar geleden, op 16 oktober 1815".

PVV-leider Wilders, die de Tweede Kamer afgelopen week een nep-parlement noemde, was afwezig wegens verblijf in het buitenland. PVV-senator Faber was wel op het feest. Zij noemde in de Eerste Kamer haar collega's nep-volksvertegenwoordigers. "Op een democratie mag je best trots zijn. Na de verkiezingen gaan wij het parlement ontneppen".

PVV-senator Faber: we gaan het parlement ontneppen

Oud-premier Kok vindt dat het parlement beter zijn best mag doen om de afstand tussen burgers en politiek kleiner te maken. "Het is belangrijk om als politicus te staan voor wat je vindt, en niet persé de laatste opiniepeiling achterna te praten. Sommige onderwerpen vragen om moed en doortastendheid".

Oud-premier Kok: niet alleen laatste opiniepeilingen achterna praten

Artiest Douwe Bob, die optrad tijdens het officiële gedeelte in de Ridderzaal, is trots op de democratie in Nederland. "Ik kan schrijven wat ik wil, de muziek maken die ik wil en de mensen hebben ook de kans om daar naar te luisteren. We mogen best in onze handjes knijpen zoals we het hier hebben in Nederland".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl