Nieuwe verkiezingen in Griekenland op 20 september

De Griekse regering heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Op 20 september mogen de Grieken opnieuw naar de stembus. Premier Tsipras zal aftreden om de weg vrij te maken voor vervroegde parlementsverkiezingen. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie die rechtstreeks werd uitgezonden op televisie.

In Nieuwsuur een gesprek met Yannis Koutsomitis, politiek analist in Griekenland. Correspondent Arjan Noorlander is in de studio.

Nieuwe verkiezingen in Griekenland op 20 september

Met de vervroegde verkiezingen zou Tsipras twee vliegen in één klap willen slaan. Hij zou willen afrekenen met de linkervleugel in zijn partij die hem niet meer steunt, en een nieuw mandaat willen krijgen om de hervormingen door te voeren. Door de rebellie in zijn eigen partij is Tsipras nu steeds aangewezen op de steun van oppositiepartijen.

Dissidenten

Vorige week stemde het Griekse parlement in met het derde steunpakket. De dissidenten leden van Syriza weigerden akkoord te gaan, maar met steun van de oppositie kon hij toch instemmen met de nieuwe bezuinigingen. Binnen de partij stemden eenderde van de leden tegen. Het aantal dissidenten was een stuk groter, dat maakte de breuk binnen de partij definitief.

"Tsipras zit met een intern politiek probleem. De komende weken gaan de bezuinigingen echt pijn doen. Hij wil daarom zo snel mogelijk verkiezingen om zo van de dissidenten af te komen", vertelt verslaggever Eva Wiessing.

"Daarnaast hoopt hij een mandaat van het Griekse volk te krijgen om die bezuinigingen ook uit te voeren. Nu heeft hij die met de oppositie door het parlement gekregen, maar daar kan hij niet op blijven steunen."

Tsipras liet eerder nog wel de deur open voor samenwerking met andere partijen, maar wil dat niet meer. "Er was geen meerderheid binnen Syriza om de volgende cruciale wetten aan te nemen. Tsipras schrijft nu verkiezingen uit en hoopt dat zijn partij en coalitiepartners genoeg zetels krijgen om die wetten aan te nemen", vertelt Koutsomitis.

Daarnaast is Tsipras bang dat het imago van Syriza beschadigt. Het lijkt erop dat Syriza weg wil van de extreemlinkse positie en naar het midden opschuift. Dat maakt de partij aantrekkelijker voor meer kiezers.

Populaire partij

Volgens Koutsomitis is er nu eindelijk een brede consensus dat Griekenland alleen vooruit komt als het land goed samenwerkt met de instituties, in plaats van hen te zien als vijand.

"Tsipras is momenteel de politicus die het meest wordt vertrouwd in Griekenland. Als Syriza de breuk herstelt met de linkse vleugel kan het de meest populaire partij worden, en een nieuwe coalitieregering vormen", zegt Koutsomitis.

Leidt de deling van Syriza tot nieuwe Griekse verkiezin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl