Het CDA wil dat het Kabinet de gaswinning drastisch verlaagt
Aangepast

Henk Kamp over nieuw gasbesluit

Minister Henk Kamp van Economische Zaken schroeft de gaswinning in Groningen voorlopig terug. Het eerste half jaar naar 16,5 miljard kubieke meter.

Henk Kamp is vanavond in Nieuwsuur te gast.

Henk Kamp over zijn nieuwe gasbesluit

Risicoanalyse

Kamp beslist pas in juli of hij de maximale hoeveelheid gaswinning - 39,4 miljard kuub voor 2015 - verder inperkt. Pas dan heeft het kabinet alle benodigde informatie over de gevolgen voor de veiligheid in het gebied aan de hand van een risicoanalyse die de NAM op dit moment nog uitvoert.

Mogelijk kiest het kabinet daarna voor een verlaging naar 35 miljard kubieke meter. Door nu minder te boren, houdt Kamp die mogelijkheid open.

Acceptabel

Het is de uitkomst van een politiek compromis dat regeringspartijen VVD en PvdA hebben bereikt. De PvdA is voorstander van het terugschroeven van de gaswinning.

Het besluit van Kamp is ook voor de VVD acceptabel, omdat het niet gaat om een aanpassing van de maximale gasproductie. Daardoor ontstaat er naar verwachting ook nog geen gat in de begroting.

Kamp besloot in december al dat de staat het komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder zal winnen dan oorspronkelijk het plan was.

Opbrengst

De minister heeft geld vrijgemaakt voor mensen die hun huis willen verstevigen. Er komen elfduizend inspecties naar de schokbestendigheid van woningen. En er komt een Nationaal Coördinator Groningen, die de grootscheepse operatie om de provincie veiliger en leefbaarder te maken in goede banen moet leiden.

In januari lekte een concept-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit. Daarin staat dat het ministerie van Economische Zaken, de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen totaal geen rekening hielden met de veiligheid van de bewoners in Groningen, maar alleen keken naar de opbrengst van de gaswinning.

Groningen versus Henk Kamp om gasbesluit

De Statenfractie van de VVD in Groningen vroeg het kabinet ook om de gaswinning te verlagen. De provinciale VVD-afdeling wil verder dat de NAM alle meerkosten betaalt om gebouwen en wegen aardbevingsbestendig te maken.

De VVD in Groningen vindt de maatschappelijke ontwrichting als gevolg van de aardbevingen veel te groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl