NOS Nieuws

VVD in Groningen wil gaswinning verlagen

De Statenfractie van de VVD in Groningen wil de gaswinning verlagen, tot maximaal 17,5 miljard kuub in de eerste helft van dit jaar. De provinciale VVD-afdeling stelt ook voor dat de NAM alle meerkosten betaalt om gebouwen en wegen aardbevingsbestendig te maken.

De VVD in Groningen lanceert het plan vijf weken voor de Provinciale Statenverkiezingen. De Statenfractie gaat met het voorstel in tegen beleid van VVD-minister Kamp van Economische Zaken, die de gaswinning vooralsnog niet verder wil verlagen. Hij houdt vast aan 39 miljard kuub in 2015. De provinciale afdeling vindt dat "een begin, maar lang niet genoeg".

De Groninger VVD-lijsttrekker Boumans wil de gaswinning nu al iets verlagen en in juni een besluit nemen over de rest van het jaar. "Misschien komen we dan tot de conclusie dat het nog verder naar beneden moet", zegt hij tegen RTV Noord.

De VVD zit samen met de PvdA, D66 en de ChristenUnie in het provinciebestuur van Groningen. De provinciale PvdA-afdeling wil de gaswinning ook verlagen, tot 30 miljard kuub per jaar. Daarmee moet het risico op aardbevingen worden verminderd.

Den Haag

Boumans hoopt dat de VVD in Den Haag zijn voorstel overneemt. De afdeling in Groningen was vorige maand nog "onaangenaam verrast" door een uitgelekt gesprek van VVD-Kamerlid Leegte. Die zou die na een werkbezoek aan de provincie hebben gezegd dat hij het onderzoek naar het verband tussen aardbevingen en gaswinning wilde vertragen om de productie zo hoog mogelijk te houden.

Na felle kritiek, ook uit de VVD, droeg hij het dossier over aan een ander VVD-Kamerlid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl