liveblog

Beslissing lijkt gevallen: PSV helpt Feyenoord met zege op Ajax

liveblog gesloten

Tot volgende week

Volgende week is de bekerfinale AZ-Vitesse. Op 7 mei is de volgende speelronde in de eredivisie.

Programma top-3:

Excelsior-Feyenoord

Ajax-Go Ahead Eagles

FC Groningen-PSV

Ontlading bij De Kuip

De bus van Feyenoord wordt bij De Kuip opgewacht door de eigen supporters. En op dat moment fluit Kevin Blom af bij PSV-Ajax. De vreugde bij de spelers en de fans barst los...

Ontlading bij De Kuip na uitslag PSV-Ajax

Cocu na de wedstrijd tegen Ajax (1-0 zege)

Voor in de Feyenoord-agenda

Feyenoord kan de volgende speelronde al kampioen van Nederland worden. Het verschil tussen koploper Feyenoord en nummer twee Ajax is opgelopen tot vier punten met nog twee wedstrijden voor de boeg.

Feyenoord staat al sinds de eerste speeldag op de eerste plaats. Als de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst over twee weken bij Excelsior weet te winnen, is de eerste landstitel sinds 1999 een feit.

Volgende week (30 april) staat de bekerfinale tussen AZ en Vitesse op het programma. Er is dan geen eredivisievoetbal. Op 7 mei kan Feyenoord de titelstrijd beslissen op Woudestein. Saillant detail: in het seizoen 2006/2007 verspeelde AZ op dat veld de landstitel door met 3-2 te verliezen.

De uitslagen

De stand

Klaar in Eindhoven

Scheidsrechter Blom fluit voor het laatst: PSV verslaat Ajax met 1-0.

In de laatste secondes heeft PSV nog een kans van jewelste via Brenet: de PSV'er stormt moederziel alleen op het Ajax-doel af maar weet, tot ontzetting van het publiek, niet te scoren.

Opstootje

Het wordt onrustig in de laatste minuten. Er ontstaat een opstootje tussen Locadia en Kluivert, waar vervolgens iedereen zich mee bemoeit. Beide spelers krijgen, als de rust is weergekeerd, geel.

In de 90ste minuut krijgt Locadia een enorme kans om de wedstrijd definitief te beslissen, maar hij schiet vlak voor het doel in kansrijke positie ver over.

PSV-Ajax 1-0

Slotfase

Nog tien minuten te spelen in Eindhoven. Ajax spreekt de laatste krachten aan en blijft erin geloven. Het leidt tot een boeiend, maar niet hoogstaand schouwspel.

In de 79ste minuut was er een afstandsschot van Klaassen (over). Veltman kreeg een gele kaart na een duw tegen Guardado.

Ajax wordt moe

De krachten lijken een beetje weg te vloeien bij Ajax, dat weet dat er nog twee doelpunten nodig zijn om in de titelrace te blijven.

Kansen hebben we ook weer gezien: in de 72ste minuut schoot Siem de Jong namens PSV in kansrijke positie ver over, een minuut later is Neres dicht bij een treffer na een mooi eentweetje, maar hij krijgt de bal niet onder controle.

Laatste wissel aan de kant van Ajax: Van de Beek vervangt Schöne.

Kansjes aan beide kanten

Er staan ruim 20 minuten op de klok. Een vrije trap van Ziyech zeilde in de 67ste minuut over het doel van PSV. Een minuut later was het bijna raak aan de andere kant: een te zachte terugspeelbal van De Ligt werd onderschept door Bergwijn, maar Onana grijpt in.

Het is meteen de laatste actie van Bergwijn. Hij wordt vervangen door Siem de Jong.

Half uur

Nog een half uur te spelen in Eindhoven en PSV leidt met 1-0. Ajax is op zoek naar de gelijkmaker, maar PSV verstopt zich ook niet. Daardoor is het een aantrekkelijk en spannend duel met veel ruimte.

Er zijn kansjes, maar geen grote kansen aan beide kanten. Kluivert kreeg een kans na een sublieme pass van Ziyech en Schöne probeerde het met een schuiver van afstand, die eenvoudig door Zoet kon worden gepakt.

Zwarte rook

Scheidsrechter Blom legt de wedstrijd na vijf minuten stil als er op de tribunes enkele rookbommen worden ontstoken, die zorgen voor enorme zwarte rookontwikkeling.

Kort daarvoor had Neres opnieuw een behoorlijke kans na een snelle ingooi. Hij omspeelt Zoet, maar weet de bal van afstand niet in het doel te krijgen.

Zwarte rook in Eindhoven

Tweede helft

De tweede helft van PSV-Ajax is begonnen. Kunnen de Amsterdammers het tij nog keren? Bij Ajax is Younes vervangen door Neres. Bij PSV is Pereiro in de ploeg gekomen voor Ramselaar.

Ajax begint dus met verse vleugels aan de tweede helft. Dat leidt al snel tot een kansje via Neres, maar de Braziliaan kan de bal niet voorkrijgen.

Een tevreden Van Bronckhorst

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst had niets te klagen na de gewonnen uitwedstrijd tegen Vitesse.

Van Bronckhorst: heel zakelijk uitgespeeld

Rust

Het is rust in Eindhoven. PSV staat op een 1-0 voorsprong tegen Ajax dankzij een vrije trap van Jürgen Locadia.

Vlak voor het rustsignaal was het nog even schrikken voor de PSV'ers: Zoet speelde de bal te ver voor zich uit en bracht bijna Dolberg in stelling. De doelman herstelde de fout echter zelf.

Gele kaarten

De eerste gele kaarten zijn ondertussen een feit: Van Ginkel gaat na 37 minuten op de bon na een overtreding op Sánchez, Moreno krijgt een paar minuten later geel na een duw. En ook Traoré gaat in het boekje van Blom.

Meteen daarna gaat Traoré naar de kant. Hij heeft toch te veel last van zijn blessure. Kluivert is zijn vervanger.

Ook zien we weer een kansje voor PSV: een schot van Pröpper wordt gepakt door Onana.

Vrije trap Ajax

In de 32ste minuut krijgt Ajax opnieuw een vrije trap op een mooie plek. Opnieuw legt Ziyech aan, dit keer krult de bal over de muur maar brengt Zoet redding.

Een minuut later is er een hard afstandsschot van Schöne dat een meter of twee naast draait.

GOAL PSV

Locadia breekt de wedstrijd in Eindhoven open met een schitterende vrije trap. PSV komt in de 25ste minuut op 1-0.

De bal ligt op zo'n twintig meter van het doel, maar de bal suist onhoudbaar tegen de touwen.

Jürgen Locadia benut op fraaie wijze de vrije trap: 1-0

Kluivert loopt warm

Kluivert is uit de dugout van Ajax gekomen om warm te lopen. Traoré heeft last van zijn bovenbeen. Op het veld is het tempo ondertussen omlaag gegaan. Het spelbeeld is nog altijd in evenwicht.

PSV-Ajax 0-0

Evenwicht

Het openingsoffensief van PSV is wat weggeëbt. De Eindhovenaren lijken uitgeraasd en Ajax is overeind gebleven. Het spel is nu, met een klein kwartier op de klok, in evenwicht.

In de vijftiende minuut had Ajax een vrije trap op een aantrekkelijke plek. De poging van Ziyech eindigt echter in de muur.

Leuk begin

PSV begint furieus aan de wedstrijd en heeft in de eerste minuten al een paar speldenprikjes weten uit te delen. Aan de andere kant moet Zoet na 5 minuten ingrijpen na een kans voor Traoré. Prima begin van de wedstrijd.

Steven Bergwijn in de aanval voor PSV

De bal rolt!

De bal rolt in Eindhoven voor het duel tussen PSV en Ajax.

De Eindhovenaren zijn door de zege van Feyenoord vanaf vandaag officieel uittredend kampioen.

De trainers spreken

De topper

Om 16.45 uur is de aftrap bij de topper van vandaag: PSV-Ajax. De belangen zijn groot en helder.

Davy Pröpper en Davy Klaassen

Klaar in Den Haag

Het Alfons Groenendijk-effect bij ADO houdt aan: bij Sparta wordt met 1-0 gewonnen. ADO blijft in de eredivisie.

Klaar in Arnhem

Het is afgelopen in de Gelredome. Een inspiratieloos Vitesse bezorgt Feyenoord geen centje pijn: de koploper wint met 2-0.

Sparta op jacht

Sparta is ondertussen nog altijd op jacht naar de gelijkmaker tegen ADO Den Haag. In de 83ste minuut had Pusic de grootste Spartaanse kans van de wedstrijd. Hij schiet van dichtbij in een benarde positie rakelings naast.

Sparta-ADO Den Haag 0-1

Weinig vertier

Nog ruim tien minuten te spelen in de Geldredome. Feyenoord leidt met 2-0 en er is eigenlijk niet veel meer aan. Vitesse speelt net zo zwak als voor rust, met de bekerfinale van volgende week in het hoofd. Feyenoord speelt twee versnellingen lager dan voor rust.

Vijf minuten voor tijd een wissel bij Feyenoord: Kramer komt in het veld voor Jørgensen. Ook Elia gaat naar de kant. Zijn vervanger is Nelom.

Vitesse-Feyenoord 0-2

Milot Rashica in duel met Karim El Ahmadi

Feyenoord-fans roeren zich

De Feyenoord-fans roeren zich in de Geldredome: niet alleen in het uitvak zitten Feyenoord-fans, maar verspreid over het hele stadion zitten leden van het Legioen. Het zorgt voor een aparte sfeer in het Vitesse-stadion.

Ook apart: in de 67ste minuut is er ineens een kans voor de thuisploeg. Een knap schot van Rashica wordt door Jones naast gewerkt. De eerste kans voor Vitesse in deze wedstrijd.

'Alle ballen voor Pogba'

Op het Kasteel is Sparta in de tweede helft iets beter geworden, nadat ADO voor rust de beste ploeg was. Het publiek roept "Alle ballen op Pogba", en dat kan nu ook: hij is in het veld gekomen voor Mendes da Silva.

Beetje tam

De spanning lijkt er een beetje af met de 2-0 op het scorebord in Arnhem. In de eerste helft legde Vitesse Feyenoord geen strobreed in de weg en ook nu spat het enthousiasme er niet van af. Maar ook Feyenoord oogt minder geïnspireerd dan voor rust. Het is een beetje tam.

Opstellingen PSV-Ajax (16.45 uur)

Kasper Dolberg is de spits van Ajax in de uitwedstrijd tegen PSV. De Deen begon vorige week ook al tegen sc Heerenveen, maar startte donderdag tegen Schalke 04 op de bank. Bertrand Traoré verhuist naar de rechterflank en houdt Justin Kluivert en David Neres op de bank.

Bij PSV zitten de broers De Jong op de bank. Jürgen Locadia staat in de spits.

De tweede helft van Vitesse-Feyenoord is begonnen, met twee verse krachten bij de Arnhemmers. Faye en Nathan zijn in het veld gekomen voor Kruiswijk en Büttner. De koploper leidt met 2-0.

Ook Sparta-ADO Den Haag is hervat. ADO staat op een 1-0 voorsprong.

Feyenoord-fans vormen kampioenslied met spandoeken

Het Legioen van Feyenoord heeft de spandoekenreeks voltooid. Voor de wedstrijd bij Vitesse werd het achtste en laatste deel gepresenteerd van de songtekst van het roemruchte kampioenslied van de Feyenoord-selectie die in 1993 de titel won.

Rust

Het is rust in Arnhem. De Vitesse-fans fluiten, de Feyenoord-fans lachen. De koploper staat op een zeer terechte 2-0 voorsprong.

Ook in Rotterdam zoeken beide ploegen de kleedkamers op. ADO Den Haag leidt met 1-0 bij Sparta

ADO sterk

In Rotterdam staat ADO nog steeds op een 1-0 voorsprong tegen Sparta. ADO is de beste ploeg op Spangen en heeft al wat kansen gehad om de voorsprong uit te bouwen. Maar Sparta leeft nog.

Feyenoord blijft gaan

Na 37 minuten is het bijna 3-0: na een fraaie aanval komt de bal bij Berghuis, die hard op de paal schiet. Even later komt Nieuwkoop oog in oog te staan met Room, maar de Vitesse-goalie redt.

Het regent kansen voor Feyenoord. Vitesse speelt ook wel heel erg zwak.

Van Vitesse hebben we in de tussentijd alleen een krachteloze vrije trap van Baker gezien, die in de armen van Jones belandde.

GOAL Feyenoord

Na 28 minuten is het al 2-0 voor Feyenoord. Het is opnieuw Jørgensen die scoort, op aangeven van Toornstra. Met het hoofd nota bene: het is het eerste kopdoelpunt van de 1.90 meter lange Deen in de eredivisie. En hij heeft er toch al een paar gemaakt.

Büttner verspeelt de bal op het middenveld, de bal komt bij Toornstra, die van rechts voorzet, en de Deen knikt binnen. Room redt, Berghuis schiet alsnog raak, maar de bal was na de eerste poging al over de lijn. Feyenoord kent een zorgeloze eerste helft.

En dat is nummer twee: feest bij Feyenoord

Kans Feyenoord

In de 22ste minuut is er opnieuw een grote kans voor Feyenoord: Elia zet laag voor in een vol Arnhems strafschopgebied, maar Toornstra en enkele anderen vergeten hun voet ertegen te zetten.

Vitesse-Feyenoord 0-1

Feyenoord dicteert

Feyenoord is vooralsnog heer en meester in de Gelredome, met de snelle voorsprong op zak. Vitesse komt er nog niet aan te pas, met bijna 20 minuten op de klok.

GOAL ADO Den Haag

Ook ADO Den Haag scoort in de tiende minuut. Een vlammend afstanddschot van El Khayati suist in de kruising.

Het is een prachtdoelpunt van zo'n twintig meter afstand.

Nasser El Khayati viert zijn doelpunt met zijn ploeggenoten

Doelpunt voor Feyenoord! In de tiende minuut tikt Jørgensen de Rotterdammers op voorsprong bij Vitesse. De Deen staat op de goede plek na een volley van Toornstra en tikt de rebound binnen.

Een minuut eerder was het al bijna raak voor Feyenoord. Toornstra schoot vanuit kansrijke positie rakelings voorlangs. De beginfase is duidelijk voor de koploper.

Nicolai Jørgensen schiet Feyenoord op voorsprong

De bal rolt

De bal rolt bij de cruciale uitwedstrijd van Feyenoord bij Vitesse.

Ook bij Sparta-ADO Den Haag is afgetrapt.

En dan nu: de koploper

Om 14.30 uur neemt koploper Feyenoord het in Arnhem op tegen Vitesse. Een uiterst belangrijke wedstrijd voor de Rotterdammers.

Ook om 14.30 uur: Sparta Rotterdam-ADO Den Haag.

Fraser is een trainer met eergevoel

Afgelopen

Het is klaar in de Galgenwaard. FC Utrecht wint met 1-0 van Roda JC en eindigt dit seizoen vrijwel zeker op de vierde plaats in de eredivisie.

GOAL FC Utrecht

Daar is ie dan toch: in de 87ste minuut komt FC Utrecht op 1-0 tegen Roda JC. Labyad schiet een vrije trap fraai tegen de touwen.

Zo krijgt Roda JC toch nog het deksel op de neus. Wint Utrecht deze wedstrijd, dan is de vierde plaats in de eredivisie zeker.

FC Utrecht-Roda JC 1-0

Kans voor Utrecht

Gaat er toch nog gescoord worden in Utrecht? In de 83ste minuut is Kerk er heel dichtbij na goed doorzetten van Klaiber, maar de bal wordt in de doelmond door Roda-verdediger Werker weggehaald.

FC Utrecht-Roda JC 0-0

Kans voor Roda

Nog een kwartier te spelen in Utrecht en het staat nog steeds 0-0. Bij Roda JC is de eerste gele kaart wegens tijdrekken gevallen: Werker was de ontvanger. Bij Utrecht is Barazite, tot vreugde van het publiek, in het veld gekomen voor Amrabat.

In de 78ste minuut was er uit het niets een enorme kans voor Roda: na een pass van Ajagun kwam Rosheuvel alleen voor Jensen te staan, maar de Utrecht-keeper kwam goed uit zijn doel en voorkwam daarmee een treffer.

Doorbijten voor Roda

Het blijft doorbijten voor Roda, want Utrecht blijft kansjes verzamelen. Veel mensen in de Galgenwaard zagen na 65 minuten een penalty in een sierlijke buiteling van Kerk over keeper Van Leer (scheidsrechter Kamphuis niet) en even later laat Haller een fraaie omhaal zien, die echter ver over het doel gaat.

Kerk op de paal

Eindelijk begint de wedstrijd in de Galgenwaard te leven. Na een uitstekende individuele actie schiet Kerk in de 58ste minuut op de paal. In de rebound doet Amrabat een poging, maar dit keer kan Van Leer redden. Roda snakt deze fase naar adem.

Grote kans Haller

Roda JC is in de tweede helft wat brutaler dan voor rust. En dat geeft Utrecht meer ruimte. In de 56ste minuut is er een snelle uitbraak van de Domstedelingen en is het bijna raak: Haller faalt echter oog in oog met Van Leer. Het was de grootste kans van de wedstrijd.

Opstellingen Vitesse-Feyenoord (14.30 uur)

Feyenoord begint met een ongewijzigd elftal aan de uitwedstrijd tegen Vitesse. Trainer Giovanni van Bronckhorst houdt vast aan de spelers die vorige week met 2-0 van FC Utrecht wonnen. Rick Karsdorp is weliswaar hersteld van een knieblessure, maar de rechtsback begint in Arnhem op de bank.

Bij Vitesse vervangt de Chinese spits Zhang Yuning de geschorste topschutter Ricky van Wolfswinkel. Alexander Büttner begint voor de tweede keer sinds zijn terugkeer in het geel-zwart in de basis.

De tweede helft is in gang gezet door Roda JC. Het is nog 0-0 in het duel met FC Utrecht.

Meteen in de eerste minuut is er zowaar het eerste schot op doel van Roda JC in dit duel. Rosheuvel vuurt van afstand, maar Jensen heeft er weinig moeite mee.

Blijft PSV zegeloos in toppers?

De laatste keer dat PSV in één seizoen geen enkele topper in de eredivisie tegen Feyenoord en Ajax wist te winnen, was in het seizoen 1972/1973. Sterker, PSV verloor ze toen alle vier.

Dit seizoen verloor PSV twee keer van Feyenoord en speelde het in december met 1-1 gelijk bij Ajax. Blijft PSV voor het eerst in 44 jaar zegeloos in toppers? We weten het rond 18.30 uur.

Check de cijfers.

PSV-aanvoerder Pleun Strik en Feyenoord-aanvoerder Willem van Hanegem schudden elkaar de hand voor de klassieker van 1971 in De Kuip.

Rust

Het is rust in Utrecht na een saaie eerste helft. De stand is dan ook 0-0.

Bijna rust

We naderen de rust in de Galgenwaard en dan zit de opdracht voor Roda JC (een punt meenemen) er voor de helft op. Zoals al eerder gezegd: Utrecht heeft wel de bal, maar spant zich niet bovenmatig in. Het is dus saai.

Een half uur staat er alweer op de stadionklok in de Galgenwaard. FC Utrecht is oppermachtig, hoewel de ploeg niet 100 procent lijkt te geven. Roda JC lijkt voor een punt te zijn gekomen en vindt het allemaal wel best.

In de 28ste minuut was er voor het eerst iets dat op een kans lijkt: Haller kon net niet bij een voorzet van Labyad.

Exit Troupée

Na elf minuten is de wedstrijd al voorbij voor Troupée. De rechtsback van FC Utrecht moet met een blessure naar de kant en wordt vervangen door Klaiber.

Voor de rest is er nog niet veel te beleven in de Galgenwaard. Beide ploegen doen het rustig aan. FC Utrecht heeft wel het meeste balbezit.

Het gaat niet meer met Giovanni Troupée

Speldenprikjes

In de eerste minuut waren er al speldenprikjes van Troupée namens FC Utrecht en Van Velzen namens Roda JC. Vervolgens komt het duel in de Galgenwaard langzaam op gang.

FC Utrecht hoeft, met het oog op de play-offs, niet zoveel risico te nemen. Roda JC heeft de punten echter hard nodig in de strijd tegen degradatie.

Aftrap in Utrecht

De bal rolt in de Galgenwaard bij FC Utrecht-Roda JC. De eredivisiezondag is begonnen.

Ziyech denkt dat er bij PSV iets valt te halen

Met een uitwedstrijd tegen PSV beëindigt Ajax vanmiddag de drukke aprilmaand. Na zes van de zeven wedstrijden is het vat nog niet leeg bij de Amsterdammers. Integendeel.

"Je speelt veel wedstrijden en we trainen gewoon goed. Je wordt fitter en fitter. Natuurlijk ben je een of twee dagen na de wedstrijd wel gesloopt, maar op lange termijn word je daar alleen maar fitter van", zegt Hakim Ziyech, die zeker kansen voor Ajax ziet in Eindhoven.

Jørgensen aast op twee prijzen

Al dagen zoemt het woord door Rotterdam: cruciaal. Want dat zijn de wedstrijden van vandaag (Vitesse-Feyenoord en PSV-Ajax) volgens velen.

Maar niet voor Nicolai Jørgensen. "Elk weekend is belangrijk", zegt de spits van Feyenoord. "We zullen nog drie keer moeten winnen, want ik denk niet dat Ajax nog punten gaat verspelen."

Scoren is het devies voor de Deen. Niet alleen om te winnen in Arnhem, maar ook om de topscorerstitel te kunnen veroveren. Lees meer over Nicolai Jørgensen.

De dag van gisteren

Vandaag belooft het een enerverende dag te worden, maar zaterdag was er in de onderste regionen van de eredivisie ook genoeg te beleven. Rodelantaarndrager Go Ahead Eagles ging in blessuretijd met 3-2 onderuit tegen FC Groningen en lijkt het hek van de eredivisie definitief te gaan sluiten. PEC Zwolle is verder in de problemen gekomen door een 2-1 nederlaag tegen Heracles.

Maar de meeste onrust deed zich voor in Nijmegen, waar boze fans zich roerden na de thuisnederlaag tegen Excelsior.