liveblog
NOS VoetbalAangepast

Doek valt voor Barcelona en Borussia Dortmund

liveblog gesloten

Tot zover, tot morgen

En zo is er een einde gekomen aan een niet zo heel enerverende Champions League-avond. Morgen schakelen we over naar de Europa League, waar Ajax tegen Schalke 04 een plek in de halve finales veilig probeert te stellen. Natuurlijk is er dan ook weer een liveblog op NOS.nl. Tot dan!

Ajax traint in Gelsenkirchen aan de vooravond van de kwartfinales in de Europa League

Geen Nederlanders

Ook alle Nederlanders in de Champions League zijn nu klaar. Gisteren namen we afscheid van Arjen Robben, vandaag van Jasper Cillessen.

De laatste vier

De halvefinalisten in de Champions League zijn: Real Madrid, Atlético Madrid, Juventus en AS Monaco.

De eerste drie zijn niet echt verrassend, Monaco is dat wel. De Fransen zaten bij de loting aan het begin van het seizoen in pot 4. Het komt niet vaak voor dat een club uit deze pot tot de laatste vier reikt.

Klaar in Monaco

Het laatste fluitsignaal klinkt in Monaco. De Fransen winnen met 3-1 van Borussia Dortmund en gaan naar de halve finales.

Klaar in Barcelona

Het is klaar in Camp Nou. Barcelona en Juventus spelen doelpuntloos gelijk. Juve gaat naar de halve finales, Barça ligt eruit.

GOAL Monaco

Het doek voor Borussia Dortmund lijkt gevallen. AS Monaco komt in de 81ste minuut op 3-1 door Germain.

Op het middenveld verspeelt Piszczek knullig de bal, Monaco gaat in de aanval en Germain tikt simpel binnen.

AS Monaco-Borussia Dortmund 3-1

Aftellen in Barcelona

Drie doelpunten in ruim tien minuten. Zou Barcelona dat kunnen tegen de geoliede Juventus-defensie? Je zou toch zeggen van niet en het lijkt er ook niet echt op. Het publiek in Camp Nou blijft echter in spanning zitten. Tegen Paris Saint-Germain werd er immers ook drie keer gescoord in de slotfase.

FC Barcelona-Juventus 0-0

Neymar ziet het niet meer zitten

Aftellen in Monaco

Borussia Dortmund heeft nog 20 minuten om twee keer te scoren, maar de beste kansen zijn in deze fase voor Monaco. Falcao schoot in kansrijke positie over en een poging van Mbappé werd door keeper Bürki net naast getikt.

Falcao is ondertussen vervangen door Dirar.

AS Monaco-Borussia Dortmund 2-1

Op de lat

In de 63ste minuut heeft Ter Stegen het heel moeilijk met een schot van Pjanic, dat via Piqué met een raar effect en een hoge boog op de lat terechtkomt.

Aan de andere kant blijft Barcelona speldenprikjes uitdelen, maar de Juventus-defensie houdt redelijk eenvoudig stand. Dat komt ook doordat Messi het vizier niet op scherp heeft staan. De Argentijn, die nog nooit scoorde tegen Buffon, heeft al menige mogelijkheid om zeep geholpen.

Khedira krijgt na een overtreding op Suárez geel gepresenteerd door scheidsrechter Kuipers. De Duitser mist daardoor een eventuele eerste halve finale van Juventus.

FC Barcelona-Juventus 0-0

Sami Khedira in discussie met Björn Kuipers

Kansen in Camp Nou

In de beginfase van de tweede helft in Camp Nou zijn er kansen aan beide kanten. Een vlammend schot van Cuadrado gaat namens Juventus net voorlangs, een paar minuten later gaat een schot van Messi rakelings naast. Een vrije trap van de Argentijn gaat even later enkele centimeters over.

FC Barcelona-Juventus 0-0

GOAL Borussia Dortmund

Dortmund doet iets terug in Monaco. Wie anders dan Marco Reus schiet in de 48ste minuut de aansluitingstreffer binnen: 2-1.

Aan de goal van Reus gaat prachtig voorwerk van invaller Dembélé vooraf. Hij stormt langs de rechterflank en geeft een pass op maat. Borussia heeft nog twee goals nodig voor een verlenging.

AS Monaco-Borussia Dortmund 2-1

Het koppie erbij houden, gebaart Marco Reus na zijn aansluitingstreffer in Monaco

Tweede helft in Monaco

De bal rolt weer bij AS Monaco-Borussia Dortmund met een 2-0 stand op het scorebord. Wat kunnen de Duitsers nog?

Bij Borussia is Sahin vervangen door Schmelzer.

Tweede helft in Barcelona

De tweede helft bij Barcelona-Juventus is begonnen. Wordt het een wonder of een nachtkaars? De stand is 0-0.

Ruststanden

Rust in Monaco

Ook AS Monaco en Borussia Dortmund zoeken de kleedkamers op. Het is 2-0 voor de Fransen. De Duitsers hebben minstens drie goals nodig.

Rust in Barcelona

Het is rust in Camp Nou. Het staat 0-0 bij FC Barcelona-Juventus. Voor een mogelijk wonder hebben de Catalanen nog 45 minuten de tijd.

Bijna rust

De rust nadert in Camp Nou en het staat nog 0-0. Juventus had nog een beste kans via Higuaín na een mooie steekpass vnan Pjanic, maar keeper Ter Stegen kon ingrijpen. Barcelona probeert het wel, maar het gevoel dat er nog een sensationele terugkeer in zit, lijkt er niet te zijn.

Vlak voor rust is er enige ophef: Messi komt bij een duel ongelukkig en hard op zijn wang terecht. Neymar lijkt vervolgens wraak te nemen op Pjanic en krijgt na een forse overtreding geel van scheidsrechter Kuipers.

FC Barcelona-Juventus 0-0

Lionel Messi komt ongelukkig neer na een duel met Pjanic

Buffon in actie

In de 31ste minuut moet Buffon voor het eerst in actie komen. De Italiaanse keeper redt knap op een hard laag schot van Messi. In de rebound schiet de Argentijn in het zijnet. Prima kansen voor Barcelona, maar nog geen goal.

FC Barcelona-Juventus 0-0

Barcelona heeft de bal

In Camp Nou zijn ondertussen 25 minuten gespeeld. Barcelona heeft het meeste balbezit en inmiddels twee behoorlijke kansen gehad. Alba miste in de 17de minuut net de bal na een mooie pass van Messi, twee minuten later schoot Messi zelf nét voorlangs.

FC Barcelona-Juventus 0-0

GOAL Monaco

Monaco lijkt de halve finales in de Champions League niet meer te kunnen ontgaan. In de 17de minuut kopt Falcao op aangeven van Lemar de 2-0 binnen.

Voor Borussia is het nu nog altijd zaak om drie keer te scoren. Dan kan er nog een verlenging uit worden gesleept. Maar rooskleurig ziet het er niet uit voor de Duitsers.

AS Monaco-Borussia Dortmund 2-0

Radamel Falco is blij na zijn 2-0 voor AS Monaco

Dortmund geeft niet op

Borussia Dortmund moet drie keer scoren in Monaco, maar geeft nog niet op. In de tiende minuut was er een schot van Reus (redding Subasic) en een paar minuten later spatte een vrije trap van Sahin uiteen op de lat. Tussendoor had Monaco ook nog een kans via Silva. Er gebeurt van alles.

AS Monaco-Borussia Dortmund 1-0

Geen wonder in zicht

In Barcelona zijn er nog geen aanwijzingen dat er een wonder op komst is. Juventus blijft vooralsnog eenvoudig overeind en heeft ook de eerste echte kans van de wedstrijd gehad. In de dertiende minuut knalde Higuaín vanuit kansrijke positie verwoestend over.

FC Barcelona-Juventus 0-0

GOAL Monaco

AS Monaco komt in de derde minuut al op voorsprong tegen Borussia Dortmund. Mbappé schiet de rebound binnen.

Keeper Bürki ziet er niet helemaal goed uit bij een schot van Mendy, waarna de bal voor de voeten van Mbappé komt. De aanvaller drukt vervolgens beheerst af.

Het wordt een lastige klus voor de Duitsers: ze moeten nu drie keer scoren.

AS Monaco-Borussia Dortmund 1-0

Vreugde bij AS Monaco na de snelle voorsprong op Borussia Dortmund

En ook in Monaco

Met een paar minuten vertraging is ook AS Monaco-Borussia Dortmund begonnen. De Fransen wonnen het eerste duel met 3-2.

De bal rolt in Camp Nou

Björn Kuipers heeft gefloten. De bal rolt in Camp Nou. Barcelona gaat proberen de 3-0 nederlaag tegen Juventus weg te poetsen.

Het duel AS Monaco-Borussia Dortmund begint 5 minuten later.

Ondertussen in Gelsenkirchen

Morgen is het de beurt aan Ajax in de Europa League. Trainer Peter Bosz wilde tijdens de persconferentie niet verklappen wie er tegen Schalke 04 in de spits staat. Wel beloofde hij dat Ajax met dezelfde tactiek het veld ingaat als bij de 2-0 zege van vorige week.

'Ajax past tactiek tegen Schalke 04 niet aan'

Laatste woord van Bartra

Marc Bartra, die bij de aanslag op de spelersbus van Dortmund vorige week gewond raakte, is er ook bij in Monaco. Trainer Thomas Tuchel heeft aangekondigd dat de Spaanse verdediger het laatste woord krijgt in de kleedkamer voor de wedstrijd.

Vertraging bij Monaco-Dortmund

Het duel in Monaco begint met vijf minuten vertraging vanwege problemen met de spelersbus van Dortmund. De bus mocht van de autoriteiten aanvankelijk niet bij het hotel vertrekken. De aanleiding daarvoor is niet bekend, maar dat er rond de bus geen risico's worden genomen, is niet verrassend.

Team Kuipers

De scheidsrechter zal vanavond in Camp Nou onder een vergrootglas liggen. Immers, bij de sensationele 6-1 zege van Barcelona op Paris Saint-Germain hadden de Catalanen de scheidsrechter mee. En ook Real Madrid had gisteren niet te klagen over de medewerking van de arbiter.

Werk aan de winkel dus voor Björn Kuipers, die als altijd wordt bijgestaan door zijn assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Voor Kuipers is het de 43ste aanstelling in het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Björn Kuipers

Komt er weer een wonder van Camp Nou?

Kan Barcelona tegen Juventus nog een keer een historisch kunstje uitvoeren? Dat is de vraag straks in Camp Nou. De Catalanen moeten in de kwartfinales van de Champions League de 3-0 nederlaag van vorige week zien goed te maken.

Neymar beseft dat Barça een wonder nodig heeft. "We hebben één procent kans om door te komen", zegt de Braziliaan in een interview met de Braziliaanse voetballegende Zico op TV-zender Esporte Interativo.

Neymar gelooft in nieuw wonder

Tuchel laat na aanslag zijn warme kant zien

"Mijn spelers verdienen het grootst mogelijke compliment", zei Thomas Tuchel zaterdag na de 3-1 zege op Eintracht Frankfurt in de Bundesliga, vier dagen na de aanslag op de spelersbus voorafgaand aan het eerste Champions League-duel met AS Monaco.

Het was een hektische week voor Borussia, waarbij de 'koude professor' Tuchel zich van zijn warme kant liet zien. De Duitsers moeten straks in Monaco een 3-2 nederlaag zien goed te maken.

Dortmund-trainer Tuchel: nog niet verwerkt, wel stabiel

Real en Atlético zijn er al

Dinsdag plaatsten de twee Madrileense clubs Real en Atlético zich al voor de halve finales van de Champions League. Atlético had aan een 1-1 tegen Leicester City genoeg. Bij Real had het wat meer voeten in de aarde.

De 4-2 zege na verlenging op Bayern München veroorzaakte veel reuring vanwege een aantal discutabele beslissingen van scheidsrechter Viktor Kassai.

Bij Bayern waren ze er niet blij mee.

Ancelotti en Vidal voelen zich bestolen in Madrid

Het programma

Programma Champions League woensdag

Welkom bij de laatste kwartfinales in de Champions League

Radamel Falcao (AS Monaco), Lionel Messi (FC Barcelona) en Paulo Dybala (Juventus)