liveblog

Thuiszeges voor Feyenoord, FC Twente en FC Utrecht

liveblog gesloten

GOAL Feyenoord en tevens klaar

In blessuretijd wordt het ook nog 5-0 voor koploper Feyenoord. Kongolo pikt zijn goaltje mee: hij kopt knap binnen uit een voorzet van Karsdorp.

Het is meteen ook afgelopen in De Kuip. Feyenoord boekt een 5-0 overwinning op Roda JC.

GOAL Feyenoord

In de 88ste minuut scoort Toornstra ook nog een keer zelf. Hij poeiert een voorzet van Basaçikoglu binnen: 4-0 voor Feyenoord.

De zevende zege na zeven eredivisieduels zit nu wel in de tas voor Feyenoord. En de hoop naar het eerste landskampioenschap sinds 1999 zal verder toenemen in Rotterdam.

Tussenstand: Feyenoord-Roda JC 4-0

In de 83ste minuut tikt Jørgensen, met dank aan Toornstra, zijn tweede van de wedstrijd binnen. Feyenoord op 3-0 tegen Roda JC.

Toornstra en Jørgensen stormen gezamenlijk recht op het Roda-doel af, verdediger Brouwers valt (net als bij de 1-0) om na een zetje, waarna Toornstra de bal panklaar legt voor de Deen.

Tussenstand: Feyenoord-Roda JC 3-0

Weinig vertier

Een klein kwartier nog in Rotterdam. De lol voor de neutrale toeschouwer is er wel zo'n beetje af in De Kuip. Roda JC is, na de goede fase aan het begin van de tweede helft, weer ver weggezakt. En van Feyenoord hoeft het allemaal ook niet meer zo nodig.

Tussenstand: Feyenoord-Roda JC 2-0

Dubbele wissel

Trainer Van Bronckhorst is niet tevreden met het verval van Feyenoord na rust en neemt maatregelen met een dubbele wissel: Basaçikoglu en Woudenberg komen erin voor Berghuis en Van der Heijden.

De wedstrijd is een beetje in een niemandsland terechtgekomen. Feyenoord hoeft niet meer zo nodig, Roda wil wel maar kan niet.

Onrustig Feyenoord

Er staat een uur op de klok in De Kuip en gek genoeg sluipt er onrust in de ploeg bij Feyenoord. De Rotterdammers worden slordig en Roda begint steeds meer aan te dringen. Op het scorebord prijkt nog wel altijd een 2-0 voorsprong.

Feyenoord gaat door

Feyenoord gaat na rust onverdroten door. In de 48ste minuut schiet Vilhena van afstand net over, drie minuten later is er een kopkans voor Karsdorp na een door hemzelf opgezette aanval.

Maar ook Roda had via Noor nog een aardige schietkans had waarop Jones redding bracht. De Rotterdammers moeten natuurlijk wel blijven opletten.

Tweede helft

De tweede helft van Feyenoord-Roda JC is begonnen. De koploper leidt met 2-0.

Arbiter biedt Twente excuses aan en is 'groot mens'

Scheidsrechter Jeroen Manschot keurde zondagmiddag tot woede van FC Twente vlak voor rust een zuivere goal van Yaw Yeboah af. Na het bestuderen van de beelden bood hij daarvoor in de rust zijn excuses aan bij Twente.

"Tegen het einde van de rust, de spelers waren al weg, kwam hij bij onze kleedkamer om aan te geven dat hij fout zat", aldus Twente-trainer René Hake na afloop. "We hebben er geen zak aan, maar wel netjes."

De trainer van Vitesse, Henk Fraser, kon de excuses van de scheidsrechter wel waarderen. "Dat geeft aan dat hij een groot mens is."

Scheidsrechter Manschot 'een groot mens'

Rust

Het is rust in De Kuip. Koploper Feyenoord heeft tot nu toe een makkelijke middag. Het is 2-0 tegen Roda JC

Tien minuten voor rust schiet El Ahmadi knap zijn derde competitietreffer van het seizoen binnen: Feyenoord op 2-0 tegen Roda JC.

De Marokkaan van Feyenoord scoorde nooit eerder meer dan twee keer in een seizoen. En nu staat hij, na zeven wedstrijden, al op drie. En het is een mooie: vanaf de rand van het strafschopgebied schiet hij met links in de kruising.

Bij Roda was kort daarvoor Church geblesseerd naar de kant gegaan. Zijn vervanger is Rosheuvel.

Feyenoord komt in de 25ste minuut op 1-0 tegen Roda JC. Jørgensen opent de score voor de koploper.

De Rotterdammers profiteren van geklungel in de Limburgse defensie. Van Peppen kopt ongelukkig terug, Brouwers is ook niet helemaal alert en de Deen van Feyenoord profiteert.

Tussenstand: Feyenoord-Roda JC 1-0

Fris en fruitig

Er zijn twintig minuten gespeeld bij Feyenoord-Roda JC. De ploeg uit Kerkrade had één kansje, een schot van Noor werd gepakt door Jones, maar verder is het Feyenoord wat de klok slaat. De Rotterdammers combineren fris en fruitig op de helft van Roda, maar doelman Van Leer heeft zich desondanks nog niet hoeven inspannen.

Tussenstand: Feyenoord-Roda JC 0-0

Sterk Feyenoord

De beginfase in De Kuip is voor de koploper. Feyenoord houdt het tempo hoog en oefent druk uit op de Roda-defensie. Het heeft nog niet tot doelrijpe kansen geleid.

Wel zagen we een gele kaart voor Van Peppen na een overtreding op Berghuis.

Aftrap

De bal rolt in De Kuip. Wint Feyenoord ook van Roda JC? We weten het iets na 18.30 uur.

Feyenoord terug naar vaste basis

Feyenoord speelt om 16.45 uur in de thuiswedstrijd tegen Roda JC in dezelfde opstelling als vorige week tegen PSV. De vijf spelers die donderdag mee mochten spelen in het bekerduel met FC Oss (4-1), moeten weer met een plaats op de bank genoegen nemen.

Tegen Oss was Jens Toornstra geschorst. Verder kregen Nicolai Jørgensen (die nog wel inviel), Eric Botteghin, Dirk Kuijt en Karim El Ahmadi rust. Tegen Roda staat dit vijftal weer aan de aftrap. In de beker werden hun plekken ingenomen door Lucas Woudenberg, Simon Gustafson, Marko Vejinovic, Michiel Kramer en Bilal Başaçikoğlu.

Feyenoord won de eerste zes competitiewedstrijden. Bij een zevende zege zondag tegen Roda JC blijft de voorsprong op Ajax en PSV (die gisteren allebei wonnen) vijf punten.

Klaar in Enschede

Ook in Enschede is de wedstrijd afgelopen. FC Twente verslaat Vitesse met 2-1, met goals van louter huurlingen.

Klaar in Utrecht

Het is klaar in De Galgenwaard. FC Utrecht boekt zijn eerste zege van het seizoen: 2-0 tegen Sparta.

GOAL Vitesse

Een schitterend doelpunt van Lewis Baker in blessuretijd: het is nog maar 2-1 voor Twente tegen Vitesse.

Het is vermoedelijk de mooiste goal van deze eredivisieronde. De Engelsman haalt verwoestend uit van afstand en de bal dwarrelt fraai het Twentse goal in. Maar het is waarschijnlijk te laat voor de Arnhemmers.

Tussenstand: FC Twente-Vitesse 2-1

GOAL FC Twente

In Enschede lijkt de buit binnen voor FC Twente: Celina schiet in de 85ste minuut de 2-0 binnen tegen Vitesse. Het is zijn derde goal alweer van het seizoen.

De voorzet van invaller Ede wordt door Celina technisch knap binnengeschoten. Zo hebben de huurlingen het weer gedaan bij Twente: zowel Celina als Ünal komen van Chelsea. En Yeboah, wiens doelpunt ten onrechte werd afgekeurd, ook.

Tussenstand: FC Twente-Vitesse 2-0

GOAL FC Utrecht

In de tachtigste minuut beslist Barazite het duel in Utrecht: hij schiet snoeihard de 2-0 tegen de touwen.

Het knappe passje is van Strieder, de bebaarde Utrecht-middenvelder draait mooi weg en maakt het dankbaar af. De eerste zege van FC Utrecht in de eredivisie in dit seizoen gloort.

Tussenstand: FC Utrecht-Sparta 2-0

Kansen Utrecht

Nog een kwartiertje in de Domstad. In de 70ste minuut was het bijna 2-0 voor Utrecht. Zivkovic stormde alleen op het Sparta-doel af, maar schoot net naast. Even later brengt Kortsmit redding op een kans van Haller.

Het is niet best, maar wel spannend in De Galgenwaard.

Tussenstand: FC Utrecht-Sparta 1-0

Chelsea is compleet

Het spelbeeld in Enschede is nog hetzelfde. Bij Vitesse is in de 64ste minuut Matt Miazga in de ploeg gekomen. Het is het eredivisiedebuut voor de Amerikaanse Chelsea. Ook Nathan (Chelsea) is intussen ingebracht voor Tighadouini, waardoor het Chelsea-trio van Vitesse (Baker stond in de basis) nu compleet is.

Tussenstand: FC Twente-Vitesse 1-0

Rommelig in Utrecht

Het is rommelig bij FC Utrecht-Sparta, waar de thuisploeg na een uur spelen nog altijd op 1-0 staat.

De Spartanen hadden eerder een enorme kans om op gelijke hoogte te komen, toen keeper Ruiter bij een aanval ver uitliep, waar dat eigenlijk niet nodig was. El Azzouzi schoot daarop van afstand, maar Ruiter was net op tijd terug om te redden. In de rebound was er nog een mogelijkheid voor Brogno.

Het was wel de enige fatsoenlijke aanval na rust.

Exit Ünal

FC Twente laat zich ook in de tweede helft weer terugzakken, terwijl Vitesse op zoek gaat naar een gaatje. Een tegenvaller voor Twente is het geblesseerd uitvallen, vlak na rust, van spits Ünal. De Turkse Tukker wordt vervangen door Oosterwijk.

De bal rolt weer in De Galgenwaard. FC Utrecht staat op een 1-0 voorsprong tegen Sparta.

En ook FC Twente-Vitesse is hervat. De Tukkers leiden met 1-0. Vanaf de tribunes klinkt opnieuw een hard fluitconcert; de Twente-fans zijn nog niet bijgekomen van de ten onrechte afgekeurde goal van Yeboah.