liveblog
NOS NieuwsAangepast

Liveblog: Rutte hoopt op inperking asielinstroom, oppositie kritisch

liveblog gesloten

Het debat is afgelopen en het liveblog afgesloten

De premier schudt nog wat handen en maakt nog een praatje met enkele fractievoorzitters.

Kamer komt met verschillende moties die het kabinet weer ontraadt....

Via moties proberen verschillende oppositiepartijen het kabinet op te roepen om het asielbeleid te veranderen. Er zijn geen moties bij die door een meerderheid van de Tweede Kamer worden ondersteund. Premier Rutte ziet niet veel in de moties of zegt dat het al bestaand beleid is.

VVD vindt dat D66 alleen maar kritiek heeft en met weinig plannen komt

De VVD hekelt oppositiepartij D66 die wel kritiek heeft op het kabinetsbeleid, maar zich weinig constructief opstelt. VVD-fractievoorzitter Zijlstra wil ook dat D66 de documenten openbaar maakt, waaruit blijkt dat het kabinet de hoge instroomcijfers van asielzoekers heeft achtergehouden. D66-Kamerlid Sjoerdsma, die het heeft overgenomen van Pechtold, is niet onder de indruk van de kritiek. Hij zegt dat D66 wel voorstellen heeft gedaan.

PVV dient weer motie in om grenzen te sluiten

PVV-leider Wilders vindt dat er veel te veel is gepraat en vraagt het kabinet weer om de Nederlandse grenzen te sluiten.

De Kamer is weer aan het woord

De Kamer gaat weer reageren.

Ondertussen waarschuwt de Russische premier Medvedev voor een derde wereldoorlog

Als buitenlandse troepen in Syrië met gevechten op de grond beginnen dan dreigt een "nieuwe wereldoorlog". Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev gezegd in een gesprek met de Duitse krant Handelsblatt dat morgen gepubliceerd wordt.

Rutte hoopt dat als de lente begint de vluchtelingenstroom in te dammen

Rutte wil niet beloven dat de instroom van nieuwe asielzoekers de komende weken met een exact aantal is teruggebracht. "Ik ga niets beloven," aldus de premier. "Maar het doel is als de lente begint en de stroom weer stijgt, we dat in controle kunnen houden. We hebben allemaal instrumenten. Bij de grens in Syrië, in Turkije, aan de grens, in Griekenland en Macedonië en we hopen dat het lukt." Hij wil niet ingaan op de vraag wat er gaat gebeuren als de toestroom niet verminderd kan worden.

Rutte en Pechtold over een brief met hogere asielcijfers dan op Prinsjesdag bekend waren

Rutte en Pechtold over een brief met hogere asielcijfers dan op Prinsjesdag bekend waren

D66-leider Pechtold vindt het verdacht dat er op een brief met veel hogere asielcijfers dan op Prinsjesdag door het kabinet gemeld werden, twee data staan: 16 september en 22 september. Het debat over de Prinsjesdagstukken was op 16 en 17 september. Volgens Rutte is er geen opzet in het spel maar ligt het aan een template in het document. De brief werd door Nieuwsuur openbaar gemaakt,

Rutte: Asielcijfers stonden in een stuk dat nooit wordt gedeeld

De premier ontkent dat het kabinet cijfers over verwachte asielinstroom de Tweede Kamer heeft onthouden. Het cijfer van 93.600 asielzoekers in 2016 stond in het 'meerjaarproductieprogramma' en dergelijke cijfers worden nooit gedeeld. Het gaat om cijfers bij ongewijzigd beleid. "Het beleid is inmiddels gewijzigd. We hebben het fatsoenlijk gedaan."

Rutte: ik ben blij met iedere zwaluw

De premier weerspreekt dat hij een te positief beeld geeft van het succes van de Turkse autoriteiten om te voorkomen dat vluchtelingen via boten naar Europa gaan. Oppositiepartij CDA vindt dat Rutte "speelt met cijfers" en D66 wil exact weten hoeveel bootvluchtelingen zijn tegengehouden. Volgens Rutte varieert het per dag, maar is het vooral belangrijk dat de Turken wel in staat zijn om de mensensmokkel aan te pakken. "Ik complimenteer Turkije als het lukt. Ik ben blij met iedere zwaluw. Het is nog niet voldoende. Er moet nog meer gebeuren."

Veel partijen hebben ook kritiek dat Rutte enkele weken heeft gezegd dat de vluchtelingenstroom naar Europa binnen 6 tot 8 weken "richting 0" moet zijn gegaan. Dat schept onrealistische verwachtingen en dat is slecht voor het draagvlak in Nederland, stelt de oppositie. Rutte is nu wat voorzichtiger. "We proberen het te bereiken."

Rutte: eisen EU-toetreding Turkije worden niet losgelaten

Het CDA is bezorgd dat de EU-toetreding van Turkije gemakkelijker wordt, vanwege de hulp van het land aan de indamming van de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten. Gisteren heeft de Turkse premier gezegd dat er "grote stappen" gezet zijn. Rutte zegt dat hij niet precies weet zijn Turkse collega zijn uitspraken op baseert. De premier zegt dat er allerlei criteria en stappen zijn voor Turkije kan toetreden en dat die niet worden "versneld".

Volg het debat op NPO Politiek

Het debat is te volgen op NPO Politiek.

Rutte: Nederland tekent samen met Duitsland en Turkije protest aan tegen Russische bombardementen

Rutte: Nederland steunt protest Duitsland en Turkije tegen Russische bombardementen

Nederland schaart zich bij Duitsland en Turkije als zij bij de Verenigde Naties aankaarten dat Rusland een VN-resolutie overtreedt door Aleppo en andere bewoonde gebieden te bombarderen, zegt premier Rutte. Door de bombardementen is weer een vluchtelingenstroom van tienduizenden mensen op gang gekomen. De bombardementen hadden ook tot gevolg dat de eerste gesprekken tussen een deel van de Syrische oppositie en de regering-Assad werden afgebroken nog voor ze goed begonnen waren.

Rutte: we hebben jarenlang probleem niet gezien

De premier zegt dat Nederland het probleem van de vluchtelingenstroom in Turkije lang niet goed heeft ingeschat. "Vrij lang hebben we de miljoenen vluchtelingen daar als een fact of life gezien", aldus Rutte. SP-leider Roemer hekelt de woorden van Rutte, omdat het lijkt alsof de premier bewust niets gedaan heeft. Rutte weerspreekt dit en zegt dat hij wil reflecteren op de ontstane situatie. "Ik vind het ook belangrijk dat we niet met een vingertje wijzen naar Turkije", zegt de premier die benadrukt dat de vluchtelingenstroom een enorme impact heeft op de Turkse bevolking.

Rutte: ik heb de vluchtelingensituatie in Turkije onderschat

Het debat is geschorst tot 19.45 uur

Dan komen premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff met hun antwoorden op de vragen van de Tweede Kamer.

SGP wil daadkracht van kabinet

De SGP wil helderheid over het resultaat van de maatregelen van het Nederlandse kabinet en de Europese Unie. "Veel debatten gaan in eerste termijn over emoties en in de tweede termijn over moties", aldus Van der Staaij. "Wij willen vooral helderheid over de gehaalde resultaten en wij willen daadkracht."

Van der Staaij: draagkracht stuit op grenzen

Kuzu kritiek op dubbele moraal Nederland

De twee-mansfractie vindt het hypocriet dat Nederland wel gaat bombarderen in Syrië en de vluchtelingenstroom uit het land in te perken.

Samsom: het gaat hier om de dodelijkste mensensmokkelroute

PvdA-leider Samsom wil een einde aan de mensensmokkelroute tussen Turkije en Griekenland door gecontroleerd mensen toe te laten en asielzoekers terug te sturen naar Turkije als dat eenmaal een veilig land is in de zin van het Vluchtelingenverdrag.

Samsom wil meer urgentie van iedereen

De PvdA-leider hoopt dat alle partijen in Nederland, Europa en in het Midden-Oosten zich allemaal extra inzetten om het probleem van de vluchtelingenstroom op te lossen. Hij denkt dat de politiek nog jaren zal praten over deze problematiek, omdat mensen op de vlucht zullen blijven gaan. Samsom wil ook dat er een einde komt aan misdadige mensensmokkelaars.

GroenLinks: Rutte moet geen niet waar te maken beloften doen

Partijleider Klaver vindt dat de premier niet moet zeggen dat de asielstroom binnen enkele weken verminderd kan worden, terwijl dat niet mogelijk is. Volgens GroenLinks kan Europa zo'n 460.000 asielzoekers opvangen. De VVD gelooft dit niet.

Buma: hoeveel asielzoekers worden echt teruggestuurd?

Buma: wat vindt premier Rutte echt van het plan-Samsom

CDA-leider Buma wil meer concrete cijfers over de hoeveelheid asielzoekers die komen en die worden teruggestuurd.

Buma (CDA) kritisch over Rutte's opstelling tegenover Turkije

De CDA-leider vindt dat de premier de vluchtelingenproblematiek niet goed genoeg aanpakt. "Nederland wil weten wat de premier doet en is niet geïnteresseerd in beloften."

Roemer en Zijlstra over asielzoekers en de verzorgingsstaat

Zijlstra en Roemer over asielzoekers en verzorgingsstaat

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt dat de SP de toekomst van de verzorgingsstaat in gevaar brengt door te veel vluchtelingen te willen toelaten. SP-leider Roemer zegt dat de VVD de verzorgingsstaat al heeft afgebroken door 50 miljard te bezuinigen.

SP wil geen mooi-weer-premier

Ook SP-leider Roemer vindt dat Rutte duidelijkheid moet geven over de cijfers. "We hebben niets aan premier die mooi weer speelt". De SP wil dat het kabinet kiest voor kleinschalige opvang.

CU-leider Segers laakt rooskleurige verwachtingen van Rutte

De ChristenUnie heeft kritiek op premier Rutte die heeft gezegd dat de asielstroom binnen enkele weken - zes tot acht weken - verminderd kan worden. "Dat leidt tot wantrouwen en pessimisme", aldus Segers.

Zijlstra: geen sprake van bewust achterhouden cijfers

D66-leider Pechtold maakt zich boos over het feit dat de Tweede Kamer niet op de hoogte is gebracht van een ambtelijke voorspelling van 93.000 asielzoekers voor 2016. En Wilders valt hem bij. Zijlstra denkt dat het gaat om ambtelijke prognoses, die gebruikt worden door het kabinet om beleid te maken. "Het kabinet maakt beleid en dat controleren wij," aldus Zijlstra.

Zijlstra: asielcijfers achterhouden is vergezocht

Zijlstra: als Europese maatregelen niet helpen, dan nationale

Zijlstra: als Europese maatregelen niet werken, dan nationale

VVD-fractievoorzitter Zijlstra vindt dat het kabinet zich moet voorbereiden op de situatie dat de Europese maatregelen aan de buitengrenzen niet werken.

Zijlstra noemt geen getallen

De VVD'er wil niet zeggen bij wel aantal asielzoekers bij de regeringspartij de grens is bereikt. "Ik noem geen getal, dat is alleen ook afhankelijk of het om een geleidelijke instroom of een piek gaat", zegt hij. Oostenrijk heeft wel een getal genoemd, zegt het Kamerlid Van Klaveren. Zijlstra: "Het getal is niet te prikken."

VVD-Kamerlid Azmani: open staan voor nationale oplossingen

De VVD-woordvoerder asiel Azmani twittert om het partijstandpunt nog eens duidelijk te maken.

Zijlstra: Als Europa niet werkt, andere nationale maatregelen nemen

De VVD-fractievoorzitter benadrukt dat hij Europese afspraken enkele weken een kans wil geven, maar dat de partij geen enkele maatregel uitsluit. Zijlstra zegt niet wat hij er precies mee bedoelt. "Op voorhand is geen enkele maatregel uitgesloten. Dat is geen bangmakerij, maar realiteit', zegt Zijlstra tegen Pechtold, die kritiek heeft op Zijlstra's dreigende taal. Pechtold vraagt zich af of de VVD wil dat alle 400 Nederlandse grensovergangen gesloten worden.

Ook andere partijen, zoals de SGP, willen weten wat Zijlstra nu precies bedoelt, met "geen enkele maatregelen" uitsluiten. Zijlstra geeft er geen concrete invulling aan. "We hebben de verantwoording richting de burgers van Nederland om het hier dan op te lossen en niet alleen te hopen dat Europa het wel zal doen."

Pechtold: premier moet duidelijkheid geven over cijfers en geen beloften doen

D66-leider wijst erop dat de instroom van asielzoekers alleen beheerst kan worden door samenwerking. Pechtold wil meer weten over het bericht dat het kabinet de instroomcijfers bewust lager heeft geschat. Verder wil hij weten waarom Rutte heeft gezegd de asielinstroom binnen zes tot acht weken teruggebracht kan worden.

D66-leider Pechtold: premier Rutte goochelt met asielcijfers

Samsom doet oproep om over de inhoud te praten

PvdA-leider Samsom vindt dat het debat nu alleen maar over verwijten gaat en niet over de inhoud. Wilders is ook ingegaan op de tweet van een lokale PvdA-fractievoorzitter uit Katwijk, die Wilders dood wenst. Samsom heeft ook stevige kritiek op zijn partijgenoot, maar hoopt dat het Kamerdebat over het oplossen van de instroom van asielzoekers zal gaan.

"Revolte is een heel gewoon woord"

Wilders vindt dat anderen hem de maat nemen met zijn opmerking over de revolte. "Revolte betekent gewoon dat mensen boos worden. Dat kan op een gewone democratische manier! Maar als Wilders het zegt; ho, ho.. dan kan het niet." De discussie gaat over de opmerking van Wilders dat stemmers niet zullen begrijpen dat de PVV niet in de regering komt als de partij de grootste wordt. Andere partijen voelen er weinig voor om met de PVV een coalitie te vormen.

Wilders: ook grenzen dicht voor christelijke vluchtelingen

Wilders: ook grenzen dicht voor christelijke vluchtelingen

ChristenUnie-leider Segers vraagt PVV-leider Wilders of 'grenzen dicht' ook geldt voor christenen die uit Syrië of andere oorlogsgebieden komen. Wilders zegt dat dat zo is. Hij zegt dat er andere landen in Oost-Europa zijn die wel christelijke asielzoekers opnemen, zoals Slowakije, Tsjechië, Polen en Hongarije.

Wilders: Wij willen plan-N, een nationaal plan - de grenzen dicht

Een nationale variant is de oplossing, vindt Wilders. "We hebben geen behoefte aan Europees Plan A of Plan B. Reken niet op de uitkomst van andere landen." Hij wil dat Rutte met een nationaal plan komt om de komst van asielzoekers terug te dringen. "De grenzen moeten dicht.

Klaver van GroenLinks vraagt naar Wilders's opmerking dat de "kogel van links" komt en dat er dan de PvdA op staat. Wilders zegt dat hij altijd tegen geweld is. "Het verzet mag stevig zijn, maar dat moet geweldloos en democratisch gebeuren." Verder blijft Wilders erbij dat zijn opmerking over de PvdA terecht was, omdat hij door PvdA-voorzitter Spekman 'ondemocratisch' werd genoemd. Buma van het CDA vindt dat er sowieso niet over kogels moet spreken.

Wilders: Rutte houdt cijfers asielinstroom onder de pet

De PVV-leider begint het debat en verwijt Rutte de cijfers over asielinstroom onder de pet te houden. Hij spreekt over een "asieltsunami". "Is de premier nog wel te vertrouwen?". Hij vindt dat er niets veranderd, dat er alleen gepraat wordt en dat het probleem door allerlei partijen wordt gebagatelliseerd.

Pechtold vraagt zich af wat Wilders nu zelf bijdraagt aan het oplossen van het probleem, omdat hij anderen verwijten maakt. Wilders vindt dat hij het opneemt voor de slachtoffers van de islamisering.

Waar gaat het over?

De fractievoorzitters van de Tweede Kamer debatteren met premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff over de instroom van het asielzoekers. Er zal van alles besproken worden; de maatregelen om de instroom van het asielzoekers terug te brengen, het plan-Samsom, de inzet van de Navo bij het indammen van de vluchtelingenstroom.