NOS Nieuws

Wilders: Spekman draagt bij aan sfeer waarin kogel zou kunnen komen

Wilders en Samsom over 'als er een kogel komt, staat er PvdA op'

PVV-leider Wilders vindt dat PvdA-voorzitter Spekman hem demoniseert, en dat hij niet alleen domme maar ook gevaarlijke uitspraken heeft gedaan. Volgens Wilders draagt Spekman bij aan een sfeer "waarin de kogel zou kunnen komen. Ik hoop natuurlijk dat hij niet komt, maar als het wel gebeurt weet heel Nederland dat er PvdA op de zijkant staat gegraveerd."

Spekman zei in een interview met NRC dat Wilders de democratie en de rechtsstaat in gevaar brengt door oproepen om in verzet te komen tegen asielzoekerscentra en uitspraken over een mogelijke revolte in Nederland.

Op de man

Wilders vraagt zich af of de PvdA-voorman niets heeft geleerd van gebeurtenissen in het verleden. Hij doelt daarmee op de moord op Pim Fortuyn. Volgens hem speelden PvdA'ers destijds op de man en doet Spekman dat nu ook.

De PVV-voorman vindt dat hij geen gevaar is voor de democratie, maar die juist verdedigt. Volgens Wilders keren de mensen zich van de PvdA af, doordat die partij niet genoeg rekening houdt met de belangen van zijn achterban.

Slachtofferrol

PvdA-leider Samsom zegt in een reactie dat het Wilders zou sieren als hij niet meteen de slachtofferrol zou aannemen. "Hij zou beter antwoord kunnen geven op de vraag wat hij bedoelt met zijn dreigement met een revolte als er niet naar hem wordt geluisterd."

Gevraagd naar een reactie op de opmerkingen van Wilders over een kogel zegt Samsom dat hij weinig normaal vindt van wat de PVV-voorman zegt. "Dit hoort daarbij, maar dat betekent niet dat ik me er de hele dag door laat regeren."

Prinsessengedrag

Spekman zelf noemt de uitlatingen van Wilders over een kogel "prinsessengedrag". Hij benadrukt dat hij bedreigingen van wie dan ook verafschuwt.

De PvdA-voorzitter neemt afstand van mensen die raadsleden bedreigen en ook van mensen die Wilders bedreigen. Spekman blijft wel bij de kritiek waarmee hij volgens Wilders demoniseert.

Underdog

Ook D66-leider Pechtold vindt dat Wilders zich weer als slachtoffer en als underdog presenteert. Volgens Pechtold is wat Spekman heeft gezegd "op zijn tijd goed." Pechtold benadrukt dat Wilders een verantwoordelijkheid heeft om de keerzijde van zijn eigen politiek te zien en daar niet voor weg te lopen.

Volgens de D66-leider is Wilders er als de kippen bij om ieder incident in een asielzoekerscentrum te benoemen en andere politici op te roepen hun veroordeling uit te spreken. "Maar als er in het verlengde van zijn 'kom in verzet of revolte' dingen gebeuren rond raadsleden die voor de opvang van asielzoekers zijn, dan zwijgt hij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl