liveblog

Heerenveen toont veerkracht, NAC wint in Limburg

liveblog gesloten

Nog vijf minuten...

De laatste minuten lopen in Friesland. Gaan we nog een winnaar zien in de heenwedstrijd van de finale van de play-offs om Europees voetbal?

We zullen zien. De tussenstand bij Heerenveen-Vitesse is 2-2.

Heerenveen scoort!

Het is al met al een fijn voetbalavondje in Friesland, ook voor de neutrale toeschouwer. Joey van den Berg levert een knappe pass af op Mark Uth, die alleen afstormt op de Vitesse-goal. De Duitser maakt het met een knappe stift af: het is 2-2 bij Heerenveen-Vitesse.

Vitesse scoort!

Heerenveen had een grote kans na een knap een-tweetje tussen Larsson en Thern, maar Vitesse blijft de sterkste in Friesland. Traoré had de bal in de 59ste minuut voor het inschieten, maar schoot in het zijnet. Vijf minuten later was er een enorme poeier van Wallace die op de paal gaat.

In de 66ste minuut is het toch raak. Davy Pröpper haalt schitterend van afstand uit. Vitesse leidt met 2-1.

Wedstrijdverslag Roda JC - NAC Breda

De spelers van NAC Breda vieren de 0-1

Televisietip

Pagina 224

Indrukwekkende cijfers NAC

De ploeg van Robert Maaskant doet het goed in de play-offs. Voor de derde keer op rij houden ze de nul, en dat doet NAC voor het eerst in ruim twee jaar.

Bovendien maakte NAC vijf doelpunten uit zeven schoten op doel. Uiterst efficiënt.

Tien minuten in Limburg

Nog tien minuten in Limburg en het spelbeeld is nog hetzelfde. Roda jaagt op de 1-1, NAC heeft zich teruggetrokken en probeert de zege uit het Limburgse vuur te slepen.

Kansjes heeft Roda zeker. De aardigste was voor Anco Jansen, die opstoomde en het strafschopgebied binnensneed, maar vervolgens besloot te schieten in plaats van een pass te geven. De bal zeilde over.

De tussenstand: Roda JC-NAC Breda 0-1.

Thee in Friesland

Vitesse is de betere ploeg in Friesland, maar we gaan rusten met 1-1 door goals van Kazaisjvili en Slagveer.

Steunbetuiging voor Nazan

Hier zijn nog even de beelden van de actie voor 'voetbalmoeder' Nazan Sahakyan een haar familie bij Heerenveen-Vitesse.

Abe Lenstra klapt voor Nazan

Roda jaagt op gelijkmaker

In Kerkrade is ruim een uur gespeeld en is Roda JC op jacht naar de gelijkmaker, terwijl NAC heel tevreden lijkt met de 1-0 voorsprong en zich vooral op de verdediging richt.

Bij Roda valt vooral middenvelder Paulissen op. Hij had twee aardige mogelijkheden om de 1-1 te maken. Zijn eerste schot werd gepakt door Ten Rouwelaar, zijn tweede inzet smoorde tussen enkele verdedigers en krulde vervolgens gevaarlijk 'abgefelscht' naast het doel van NAC.

De stand bij Roda JC-NAC Breda: 0-1.

De Friezen hadden kort hiervoor al een kans door spits Uth, nu staat de Duitser aan de wieg van de gelijkmaker. Een fraaie voorzet van Uth kan door Slagveer simpel worden binnengetikt: het staat 1-1 bij Heerenveen-Vitesse.

Dat is een beetje sneu voor Vitesse, dat het eerste halfuur de betere ploeg was. Maar het gaat in het voetbal nu eenmaal om doelpunten.

Het gaat helemaal mis achterin bij de Friezen. Verdediger St. Juste gaat in de fout en wil de bal terugspelen naar keeper Nordfeldt, maar het tweetal is omsingeld door Vitesse-spelers. Traoré pakt de bal af en passt op Kazaisjvili die de bal in een leeg doel kan schieten: 1-0.

Extra verwarrend was nog eens dat er een tweede bal in het strafschopgebied lag, die uit het vak achter het doel op het veld was gegooid. Scheidsrechter Kuipers fluit echter niet af. Volgens de spelregels zou er gefloten moeten worden als de extra bal van invloed is op de spelsituatie. Dat lijkt ons een pittig discussiestuk.

Publiek in Heerenveen gaat staan

Heerenveen had zijn supporters gevraagd om te gaan staan, om aandacht te vragen voor de familie Sahakyan. Deze Armeense familie dreigt na veertien jaar Nederland te worden uitgezet. Het publiek beantwoordt die oproep en gaat staan en applaudiseert.

Vorige week droegen de Friese spelers voor het duel met Feyenoord al speciale shirts om aandacht voor de zaak te vragen.

Open wedstrijd

Nog geen grote kansen in Friesland, maar Heerenveen en Vitesse maken er een open duel van. Het spel gaat snel op en neer. Het is alleen wachten op doelpunten.

De tussenstand in Friesland is namelijk: 0-0.

Thee in Kerkrade

Vlak voor rust had Roda nog een behoorlijke kans om op gelijke hoogte te komen. Een schot van Paulissen scheerde echter net naast de paal. NAC heeft de zaken redelijk onder controle, maar er kan na rust natuurlijk nog van alles gebeuren.

De bal rolt in Friesland

sc Heerenveen - Vitesse

Stukje voorbeschouwing

Voor het eerst staan Heerenveen en Vitesse tegenover elkaar in de play-offs. Inzet van de finale is een ticket voor de voorronde van de Europa League. Vanavond is het eerste duel in Friesland, zondag de return in Arnhem.

Lees een voorbeschouwing op de wedstrijd.

Vreugde bij de spelers van Vitesse

Leuke wedstrijd

Nog een kleine tien minuten in de eerste helft bij Roda JC - NAC Breda. Het is een leuk duel, het spel golft op en neer en beide ploegen hebben wel wat mogelijkheden gehad.

NAC Breda leidt nog steeds met 1-0 door de treffer van Adnane Tighadouini.

Wedstrijdverslag De Graafschap-FC Volendam

Kristopher Vida in duel met Volendam-speler Brandley Kuwas

NAC Breda scoort!

Roda JC en NAC Breda schotelen de toeschouwers vooralsnog een smakelijke wedstrijd voor, met kansen aan beide kanten. Namens Roda was Höcher er dichtbij, toen hij na een klein kwartier een vrije trap net over het doel lepelde. Aan Bredase zijde schoot de aanstormende Seuntjens zojuist op de paal.

Uiteindelijk komt NAC toch op 1-0. Na een mooie aanval schiet Tighadouini loeihard binnen na een voorzet van Naah.

Rode kaart Volendam

Een domme, harde overtreding van Marengo, die al geel op zak had. De Wijdbroeken spelen de laatste vijf minuten met tien man en zullen dus nog harder hun best doen om de 0-0 vast te houden.

Typische 0-0 wedstrijd?

Nog een kleine tien minuten op de Vijverberg. De Graafschap heeft weer een aardige kans gehad: keeper Zwarthoed had de nodige moeite met een afstandsschot van Koolhof.

De tussenstand bij De Graafschap-FC Volendam: nog altijd 0-0.

Roda recht op doel af

De beginfase in Kerkrade is voor Roda JC. Al na vijf minuten is er een flinke kans voor Marco Höcher, die vanuit kansrijke positie in het zijnet schiet. In de minuten daarna moet NAC-keeper Ten Rouwelaar twee keer redding brengen. Dat belooft wat.

De bal rolt in Kerkrade

Roda JC - NAC Breda

Kansje Volendam

Het moest een keer gebeuren: na ruim een uur spelen nemen we op de Vijverberg de eerste serieuze kans voor FC Volendam waar. Keeper Jurjus moet zich flink strekken om een leep kopballetje van Volendam-verdediger Akouili over het doel te tikken. Het spelbeeld is verder nog ongewijzigd. De sfeer is nog altijd wel goed in Doetinchem.

De tussenstand bij De Graafschap-FC Volendam blijft: 0-0.

Weinig opwinding

Wat moeten we ervan zeggen? De tweede helft gaat verder zoals de eerste is geëindigd. De Graafschap heeft de bal, maar kansen creëren lukt maar niet. Vlak na de hervatting was er enige opwinding bij een ziedend afstandsschot van Linssen, dat via de vingertoppen van Volendam-keeper Zwarthoed naast het doel ging. Voor de rest heeft de neutrale toeschouwer het zwaar.

De tussenstand op de Vijverberg is al met al nog: 0-0.

Straks: Roda JC - NAC Breda

NAC Breda moet in de derde ronde van de nacompetitie degradatie uit de eredivisie voorkomen via een tweeluik met Roda JC. Robert Maaskant weet inmiddels wat het is om do-or-die-wedstrijden met NAC te spelen.

"Die druk is er heel het seizoen al. Cambuur-thuis móesten we winnen, Go Ahead Eagles-thuis móesten we winnen. De druk is dit keer daarom niet anders. Je moet altijd winnen in dit soort situaties.”

Lees een voorbeschouwing op het duel tussen Roda JC en NAC Breda.

Vreugde bij spelers NAC

Moeizaam

Nog een kleine tien minuten in de eerste helft bij De Graafschap-FC Volendam, en het houdt allemaal niet echt over. Behoudens de bal op de lat van Van Ewijk en een schot van Vida, dat simpel werd gepakt door Volendam-keeper Zwarthoed, is er bar weinig gebeurd.

De Graafschap heeft wel 70 procent van het balbezit, maar dat telt niet. De stand is nog 0-0.

Eenrichtingsverkeer

Het is na 20 minuten nog steeds eenrichtingsverkeer op de Vijverberg. De Graafschap heeft één grote kans gehad: na een pass van Vida leverde Van Ewijk van de rand van het zestienmetergebied een fraaie boogbal af over keeper Zwarthoed. De bal ging via de lat over het doel.

Keeper Jurjus van De Graafschap heeft nog niets te doen gehad.

Roda JC - NAC begint later

De fans uit Breda staan in de file. Daarom begint het duel in Kerkrade een kwartier later, om 20.00 uur.

Steun van Nick & Simon

Heersende Superboeren

De beginfase is duidelijk voor De Graafschap, gesteund door de fanatieke aanhang. Volendam-keeper Zwarthoed moest een keer ingrijpen bij een corner van de 'Superboeren' en een schot van Cavlan zeilde over, verder is er nog geen echt gevaar geweest. Volendam komt er nog niet aan te pas.

Volendammers onderweg

Dit verklaart het lege uitvak in Doetinchem.

Is Volendam klaar voor de eredivisie?

FC Volendam strijdt met De Graafschap om een ticket voor de eredivisie volgend seizoen. 'Het andere Oranje' doet dat onder leiding van coach Hans de Koning. Maar hij vertrekt en volgend seizoen staat Robert Molenaar voor de groep. Dat kan dus zomaar in de eredivisie zijn.

De een volgt de wedstrijd vanaf de bank op De Vijverberg, de ander op de bank thuis, voor de televisie. De NOS legde vijf stellingen voor aan de trainers: lees hier hun antwoorden.