Hans de Koning viert feest na het behalen van de finale van de play-offs
NOS Voetbal

De Koning: Volendam nog niet klaar voor eredivisie

FC Volendam strijdt met De Graafschap om een ticket voor de eredivisie volgend seizoen. 'Het andere Oranje' doet dat onder leiding van coach Hans de Koning. Maar hij vertrekt en volgend seizoen staat Robert Molenaar voor de groep. Dat kan dus zomaar in de eredivisie zijn.

De een volgt de wedstrijd vanaf de bank op De Vijverberg, de ander op de bank thuis, voor de televisie. Vijf stellingen voor de huidig en de toekomstig trainer van de Volendammers.

1. Robert Molenaar werkt volgend jaar in de eredivisie

Hans de Koning (HdK): "Wat mij betreft wel, want dat betekent dat we promoveren. We zijn nu al zo ver, nu moet het gebeuren ook. We zitten in een goede schwung, maar er komt natuurlijk veel spanning vrij en de factor geluk komt er ook bij kijken. De winstpartijen in de competitie tegen De Graafschap (2-1 thuis, 0-2 uit, red.) tellen niet."

Robert Molenaar (RM): "Ik had er geen rekening mee gehouden, maar het zou goed kunnen. Voor mijn carrière was het een goed moment om via de Jupiler League als hoofdtrainer in aanraking met het betaald voetbal te komen. Dit maakt het wel erg spannend, maar het is een mooie uitdaging. Op basis van de ranglijst is Volendam de favoriet."

2. Hans de Koning gaat te vroeg weg bij FC Volendam

HdK: "Ja, ik wilde blijven. Maar de club kon mij niet aangeven dat ze in de toekomst stabiel blijft. Daarnaast hadden teveel mensen hun twijfels bij mij. Jammer, want ik heb het idee dat ik zeker nog twee tot drie jaar hier met succes kan werken."

RM: "Ik ben blij dat ik in Volendam aan de slag kan. Het vertrek van De Koning biedt mij een kans. En ik denk dat het op het juiste moment is. Ik ben jeugdtrainer geweest, assistent en ook hoofdcoach bij de amateurs. Ik ben er klaar voor."

Toekomstig trainer Robert Molenaar in actie als speler van Volendam. In het midden PSV'er Romário

3. FC Volendam is klaar voor de eredivisie

HdK: "Nee, nog niet. Slechts 65 procent van de spelersgroep is capabel genoeg voor het hoogste niveau in Nederland. Er moeten betere buitenspelers komen en ook op het middenveld en in de achterhoede moet er wat bij. Qua stadion en huishouding is de club wel eredivisiewaardig." ​

RM: "Als ze het klusje klaren wel. Dan gaan we op een gezonde manier naar de toekomst kijken, zonder grote financiële risico's te maken. Of dat voldoende is, is de vraag. Maar als het Excelsior lukt, waarom dan ook Volendam niet?"

4. Volendam gaat de bijnaam 'Heen en Weer' eer aan doen en keert na promotie meteen weer terug in de Jupiler League

HdK: "Dat ligt aan de club. Komt er niets bij, dan is de kans daarop groot. Zo nu en dan kun je best een wedstrijd winnen, maar op de lange termijn kom je dan tekort."

RM: "Dat is een realistisch scenario, dus daar moeten we rekening mee houden. Maar de eredivisie moet geen schoolreisje worden, we gaan onze huid duur verkopen."

5. Volendam is het mooiste dorp van Nederland

HdK: "Ik ben op veel plaatsen in Nederland geweest, maar Volendam is een van de mooiste. Je moet niet bijdehand zijn, dat wordt hier niet gewaardeerd. Volendammers zijn erg kritisch, spontaan, maar ook zeurpieten. Maar als je geaccepteerd wordt, is het hier erg mooi."

RM: "Zeker, het is schitterend om terug te keren. Volendam is uniek: een heel hecht dorp. Als speler ben ik hier goed opgenomen en ook bij mijn aanstelling als trainer kreeg ik veel positieve reacties. Ik ben alleen niet zo van de vis helaas. Maar als het moet, dan eet ik het."​

De finaleronde in de strijd om promotie gaat donderdag van start in Doetinchem bij De Graafschap. Zondag is de return aan De Dijk in Volendam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl