Vreugde bij de spelers van Vitesse
NOS Voetbal

Heerenveen en Vitesse duelleren om laatste Europese ticket

Voor het eerst staan Heerenveen en Vitesse tegenover elkaar in de play-offs. Inzet van de finale is een ticket voor de voorronde van de Europa League. Vanavond is het eerste duel in Friesland, zondag de return in Arnhem.

De uitputtingsslag die Heerenveen moest leveren tegen Feyenoord (2-2 na verlenging) lijkt niet in het voordeel van de Friezen. Trainer Dwight Lodeweges draait dat gegeven juist de andere kant op. "We stapten in alle opzichten als winnaar van het veld. Zo’n resultaat in De Kuip doet wonderen en zorgt voor power."

Vertrouwen

Natuurlijk weet ook Lodeweges dat Vitesse boordevol vertrouwen naar het Abe Lenstra-stadion afreist. Na de winterstop haalde alleen PSV meer punten dan Vitesse. Maar ook Heerenveen is klaar voor Vitesse. "We verslaan Feyenoord. Tegen Barcelona weet je dat het verschil te groot is, maar in Nederland hoeven we voor niemand bang te zijn", aldus de altijd nuchtere Lodeweges.

In Nederland hoeven we voor niemand bang te zijn.

Dwight Lodeweges, trainer sc Heerenveen

In de competitie won Heerenveen thuis met 4-1 van Vitesse en uit werd het 1-1. Geheimen hebben beide ploegen niet voor elkaar. Lodeweges kent de kracht van Vitesse. "Voorin en op het middenveld lopen allemaal goede voetballers. Vitesse is echter ook, net zoals wij dat zijn, kwetsbaar, daar moeten we gebruik van zien te maken."

Lodeweges weet niet wat hij van de eerste ontmoeting moet verwachten. "Thuis tegen Feyenoord kwam ons plan niet uit de verf. We willen de mensen vermaken, maar het gaat nu vooral om het resultaat."

Terugzakken

Dat is precies wat ook de trainer van Vitesse, Peter Bosz, voorspelt. "Ik verwacht dat zij terug zullen zakken en in de omschakeling willen toeslaan. Het is een repeterend antwoord, maar zo spelen de meeste ploegen tegen ons. Met de eerste twee duels dit seizoen kan ik in dit stadium niet veel. Dat zijn fases in een voetbaljaar."

Sportief is dit waanzinnig belangrijk.

Vitesse-trainer Peter Bosz

"Het is nu belangrijk om te zien hoe wij het in Heerenveen gaan doen. Ik vond ze fysiek beter dan Feyenoord. Maar wij zijn fysiek ook nog prima in orde."

Bosz hunkert naar Europees voetbal met zijn selectie. "Sportief is dit waanzinnig belangrijk. Spelers zetten snel stappen als ze in Europa spelen. Daar worden andere dingen gevraagd dan in de Nederlandse competitie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl