En zo is er een einde gekomen aan een eredivisiezondag die toch een toefje tegenviel. Vrijdag begint de twintigste speelronde van de eredivisie met FC Dordrecht - sc Heerenveen. Tot dan!

Fraser: misschien maar shirtjes aanpassen

Was het goed? Nee. Was het spannend? Ja. Was het degradatievoetbal? Ja, in optima forma.

Commentator Frank Snoeks vanuit Deventer

Blessuretijd

Drie minuten extra in Deventer.

Laatste minuut

De 90ste minuut loopt. ADO Den Haag zet nog één keer aan..... Het tiental krijgt nog een corner, waarvoor keeper Hansen mee naar voren komt. De hoekschop levert echter niets op en de Eagles kunnen evenmin profiteren van het doelmanloze ADO-doel.

Ruim vijf minuten

Deze toch wat tegenvallende eredivisiezondag zit er bijna op. Nog iets meer dan vijf minuten bij Go Ahead - ADO. Van een slotoffensief van het Haagse tiental is vooralsnog geen sprake. Go Ahead levert af en toe een afstandsschot af, maar verder is er weinig te beleven in Deventer.

Wissel Eagles

Overgoor gaat, Rijsdijk komt.

Wissels ADO

Het Haags Kwartiertje is aangebroken en trainer Fraser luidt dat in met twee wissels: Zuiverloon en Jansen worden vervangen door oud-Eagle Houtkoop en Schet.

Exit Verhoek

Wesley Verhoek gaf een paar minuten geleden aan dat hij aan het einde van zijn Latijn is en wordt nu vervangen door Fernando Lewis, de AZ-huurling die vanaf volgende week aan FC Dordrecht wordt verhuurd.

Lambooij voorlangs

Weer een kansje voor Go Ahead: middenvelder Lambooij schiet van de rand van het strafschopgebied, maar de bal gaat voorlangs. Zo lang Go Ahead zijn kansen blijft missen, kan ADO hoop blijven houden op een onvermoede gelijkmaker.

Wissel ADO

Roland Alberg is vervangen door Tyronne Ebuehi.

Deventer druk

De storm is na een uur spelen een beetje gaan liggen, maar de druk van Deventer blijft. Deniz Turuz worstelde zich in de 63ste minuut weer eens door de ADO-defensie, maar zijn actie strandt in schoonheid. De stand blijft 1-0 voor Go Ahead tegen de tien man van ADO.

De Eagles heersen

Tien minuten gespeeld in de tweede helft. Go Ahead Eagles zet ADO Den Haag vast op de eigen helft. De ploeg van Fraser komt er helemaal niet meer aan te pas. Het wachten lijkt op een tweede goal van Go Ahead. Marnix Kolder was er zojuist weer dichtbij, voor de derde keer na rust. Dit keer stuitte zijn schot op keeper Hansen.

Kansen Kolder

Binnen een minuut krijgt Eagles-spits Kolder twee grote kansen. Twee keer na een voorzet van rechts, beide malen tikt Kolder de bal rechts naast de paal.

Strijdplan Fraser

ADO Den Haag moet met tien man een 1-0 achterstand wegwerken. Trainer Fraser heeft Malone naar de rechtsbackpositie opgeschoven, Zuiverloon staat nu in het centrum. Voorin is Van Duinen nu de diepste spits, Kramer staat daarachter.

Tijd voor Joep

Het is rust, een prima moment om nog eens naar de wekelijkse videocolumn van Joep Schreuder te kijken. Het onderwerp is dit keer de 'Nederlandse pedanterie'.

Column Joep: uit de kom

Doelpunt Go Ahead Eagles

DOELPUNT: Go Ahead Eagles - ADO Den Haag 1-0 (Van der Linden 43' pen.)

Penaltyspecialist Jop van der Linden schiet de strafschop onberispelijk binnen.

Rode kaart

Na een goede actie van Verhoek komt de bal heel ongelukkig tegen de hand van Wormgoor. Scheidsrechter Janssen besluit tot een strafschop en een rode kaart. Dat is een behoorlijk zware straf voor het vergrijp van Wormgoor.

Kramer

Ineens duikt de Haagse topscorer Michiel Kramer op rond het strafschopgebied van de Eagles. Zijn schot van de rand van de zestienmeter wordt echter gekeerd door doelman Van der Hart. Het is de grootste kans van de eerste helft.

Weinig opwinding

Nog tien minuten tot de rust. De neutrale toeschouwer heeft het zwaar in Deventer. Go Ahead Eagles is sterker, maar uitgespeelde kansen zijn er niet te zien.

Analyse

Het is de nummer veertien tegen de nummer vijftien. En zo'n wedstrijd is het ook.

NOS-commentator Frank Snoeks in Deventer

Dominante Eagles

De thuisploeg heeft halverwege de eerste helft het initiatief. ADO Den Haag komt er vooralsnog niet aan te pas in de Adelaarshorst.

Twee keer geel

Vlak achter elkaar trekt scheidsrechter Janssen twee keer geel. Eerst voor Malone (ADO) na een harde overtreding, vervolgens voor Duits (Eagles) om dezelfde reden.

Kansje Kolder

Na dertien is er de eerste mogelijkheid voor de Eagles. Kolder schiet de bal vanuit kansrijke positie hard naast.

Prima veld

Het veld in Deventer ligt er trouwens alleraardigst bij. Daar moesten de Eagles wel wat voor doen.

Tempo

Het duel in Deventer kent een vlot, maar rommelig begin. Beide ploegen lijken er zin in te hebben, maar dat enige actie voor de goal heeft dat nog niet geleid.

Debuut Verhoek

Wesley Verhoek begint in meerdere opzichten aan een speciale wedstrijd tegen ADO Den Haag. De 28-jarige aanvaller maakt in De Adelaarshorst als basisspeler zijn debuut voor zijn nieuwe club Go Ahead Eagles. Dat gebeurt uitgerekend tegen de Haagse club waar hij ruim tien jaar geleden zijn loopbaan in het betaald voetbal begon. Go Ahead Eagles nam Verhoek afgelopen week op huurbasis over van Feyenoord.

Bijna!

De spelers van Go Ahead Eagles en ADO Den Haag betreden het veld in de Adelaarshorst. We gaan bijna beginnen.

Verslag NAC - Willem II

Duel tussen Samuel Armenteros (Willem II) en Gill Swerts (NAC).

Slotakkoord

In blessuretijd is er nog een kans voor Groningen. Doelman Ruiter redt op de inzet van Mahi.

Mirakel

Een spectaculaire reeks van drie kansen achter elkaar voor Utrecht. Eerst schiet Duplan tegen keeper Padt op, in de rebound knalt Ayoub de bal op de lat, en in de re-rebound is het opnieuw Duplan met een schot. De bal komt nu tegen Kappelhof aan. Was het de arm van Kappelhof? FC Utrecht zegt van wel, de scheidsrechter zegt van niet.

Wissels Utrecht en Willem II

Jeff Hardeveld verlaat bij Utrecht het veld, Gevero Markiet komt erin.

Bij Willem II wordt Andrade vervangen door Charlton Vicento.

Wissel NAC

De jonge Serviër Milos Zukanovic komt bij NAC in het veld voor Guyon Fernandez. Het is zijn debuut. Zukanovic schijnt een zeer talentvolle targetman te zijn.

Utrecht blijft sterk

De Domstedelingen krijgen in deze fase kans op kans tegen Groningen, maar de Utrechters zijn slordig in de afwerking. Met nog tien minuten te gaan blijft de tussenstand 2-2.

Gele kaart

Bij Groningen-Utrecht heeft invaller Mimoun Mahi (voor Chery) een gele kaart gekregen.

Zinderende slotfase?

Een grote kans voor NAC: Fernandez zet goed door op rechts, omspeelt de keeper maar zijn schot wordt uiteindelijk door Willem II-verdediger Haemhouts weggewerkt. Is dit de opmaat naar een spectaculair slot? We hopen van wel.

Kans Utrecht

FC Utrecht is sterker in de tweede helft. Nu is er weer een kans voor Peterson, maar hij vindt links van het doel keeper Padt op zijn pad.

Geel Leeuwin

Utrecht-verdediger Leeuwin gaat op de bon na een overtreding op Hoesen.

Samba-schot

In de 62ste minuut is er de eerste kans na rust voor Willem II. De Braziliaan Andrade levert een gevaarlijk hard schot af, dat voorlangs het doel zeilt.

Clasie kijkt vooral naar Feyenoord

De reactie van de Feyenoord-aanvoerder na de brilstand in Amsterdam.

Clasie: niet met PSV of Ajax bezig zijn

Doelpunt Utrecht

DOELPUNT: FC Groningen - FC Utrecht 2-2 (Ayoub 55')

Vijf minuten na de nieuwe voorsprong van Groningen staat de gelijkmaker alweer op het bord. De verdediging van Groningen staat te slapen, de bal belandt voor de voeten Ayoub die vervolgens knap raak schiet: 2-2.

NAC dringt aan

In Brabant heeft NAC een versnelling hoger geschakeld en dat heeft al tot een paar gevaarlijke acties voor de goal van Willem II geleid. De tweede helft is daarmee nu al leuker dan de eerste.

Doelpunt Groningen

DOELPUNT: FC Groningen - FC Utrecht 2-1 (De Leeuw 51')

De Leeuw was de hele wedstrijd nog niet gezien, maar staat nu op de juiste plek om Groningen weer op voorsprong te koppen: 2-1. Het is al het zevende kopdoelpunt van De Leeuw in dit seizoen.

Geel NAC

Sarpong gaat op de bon na het neerhalen van Armenteros.

Wissel Groningen

Antonia is in de kleedkamer achtergebleven. Hoesen is zijn vervanger.

De keepers

Vermeer was teleurgesteld na de 0-0 in de Arena, Cillessen vindt dat Ajax geluk heeft gehad met een punt.

Vermeer: teleurstelling in de kleedkamer
Cillessen: geluk gehad met een punt

Rutten: we zijn vergeten onszelf te belonen

De reactie van de Feyenoord-trainer na de armetierige Klassieker (0-0).

Rutten: vergeten onszelf te belonen

Brabantse wapenstilstand

Bij de derby tussen NAC en Willem II is vooralsnog weinig te beleven. Volgens commentator Jeroen Elshoff lijkt er wel sprake van een wapenstilstand.

Leeuwin lepelt op de lat

Gevaarlijk momentje voor de Groningen-goal: keeper Padt krijgt de bal niet goed weg en Leeuwin lepelt de bal behendig in de richting van de goal. De bal belandt echter bovenop de lat.

DOELPUNT: FC Groningen - FC Utrecht 1-1 (Duplan 33')

De Groningers hebben maar een halve minuut kunnen genieten van hun voorsprong. Duplan staat op de goede plek en de Fransman werkt de 1-1 binnen.

DOELPUNT: FC Groningen - FC Utrecht 1-0 (Chery 32')

De ban is gebroken in het hoge Noorden. Tjaronn Chery legt aan voor een vrije trap en krult de bal fraai achter Utrecht-keeper Ruiter.

Utrecht ontsnapt

FC Groningen had wel een strafschop verdiend, als Utrecht-verdediger Hardeveld de bal met de arm controleert na een aanvallende actie van Chery. Maar scheidsrechter Van de Graaf ziet het niet, of vindt van niet.

Lorenzo Burnet heeft geblesseerd het veld verlaten, zijn vervanger is Yoëll van Nieff.

Bijna Willem II

Na een klein kwartier de eerste grote kans voor Willem II. Alles en iedereen mist een voorzet van rechts en de bal komt voor de voeten van Armenteros. Die schiet de bal hard op de lat.

Prima begin Utrecht

Na vijf minuten krijgt Utrecht een goede kans om op voorsprong te komen in Groningen. Janssen wordt knap aangespeeld, maar schiet over.

Klaar in de Arena

Mike van der Hoorn en Karim El Ahmadi

Drie minuten extra.

Kans Schöne

Een minuut voor tijd is er ineens een goede mogelijkheid voor Schöne na een pass van Kishna. Zijn schot eindigt tegen het lichaam van Wilkshire.

Wissel Feyenoord

Tweede wissel bij de Rotterdammers: Basacikoglu vervangt Boëtius.

37 jaar geleden

Slechts één keer eerder eindigde de Klassieker in 0-0. Dat was op 28 oktober 1978, ook in Amsterdam.

Bloedeloze 0-0?

Nog vijf minuten in de Arena en er is nog niet gescoord. Het is een magere editie van de Klassieker.

In de 83ste minuut wordt El Ahmadi vervangen door Vilhena.

Laatste wissel Ajax

De moegestreden Boilesen, net terug van een blessure, gaat naar de kant. Viergever is zijn vervanger. Nog tien minuten in de Arena, de stand is 0-0.

Bijna Toornstra

Er hangt zo langzamerhand een doelpunt in de lucht. Nu weer een kans voor Toornstra. Hij kan ongedekt op doel koppen, maar Cillessen pareert. Uit de herhaling blijkt overigens dat Toornstra buitenspel stond.

Kazim-Richards redt

Kazim-Richards redt Ajax! Boëtius kan vanuit vrijstaande positie binnenkoppen na een voorzet van rechts, maar de Feyenoord-spits krijgt de bal tegen zijn voet en voorkomt een doelpunt.

Geel Boëtius

Boëtius tikt Cillessen aan en krijgt de gele kaart van Nijhuis. De Ajax-keeper reageert furieus als Toornstra hem ook nog een duwtje geeft. Het spelpeil in de Arena is tamelijk bedroevend, maar de spanning is groot.

Eerste kans Ajax

Kenneth Vermeer moet na 68 minuten voor het eerst in actie komen. Een goede voorzet van rechts van Van Rhijn wordt bij de eerste paal op doel getikt door Sigthórsson, maar de Feyenoord-doelman staat op zijn plaats.

Opstootje

Na 66 minuten is er het traditionele opstootje tijdens de Klassieker. Die ontstaat na een overtreding van Clasie op Andersen. Na enig geduw en getrek keert de rust weer terug.

Eerste geel

Terence Kongolo gaat op de bon omdat hij Cillessen hindert bij een uittrap.

Wissel Ajax

Riechedly Bazoer wordt vervangen door Niki Zimling. Frank de Boer hoopt dat enige ervarenheid op het middenveld het fletse spel goed zal doen.

Harde overtreding

Toornstra schopt Andersen omver op het middenveld, maar opvallend genoeg trekt Nijhuis geen geel. Hij lost het op met een mondelinge vermaning.

Zowaar een schot

Na dertien minuten in de tweede helft is er zowaar weer een kansje te noteren. Een afstandsschotje van Toornstra wordt simpel gepakt door Cillessen. Een kans voor Ajax is nog niet waargenomen in de Arena.

Spelbeeld

De eerste vijf minuten van de tweede helft bieden vooralsnog hetzelfde beeld als de eerste helft. Het spel van Ajax wil nog niet sprankelen, Feyenoord heeft zijn zaakjes goed op orde.

Wissel Ajax

De Poolse spits Milik is in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door de IJslander Sigthórsson. Opvallend, want vooral op het middenveld ging het in de eerste helft vaak mis bij Ajax.

Afscheid van Blind en Alderweireld

Het publiek van Ajax heeft in de rust afscheid genomen van Daley Blind en Toby Alderweireld. Beide oud-spelers werden met veel vuurwerk en gezang uitgeluid in de Arena.

Blind vertrok afgelopen zomer naar Manchester United. De Amsterdammer werd vier keer op rij kampioen met Ajax en speelde 143 officiële duels voor de huidige nummer twee van de eredivisie. Alderweireld vertrok anderhalf jaar geleden naar Atlético Madrid en speelt inmiddels in Engeland voor Southampton. De Belgische verdediger voetbalde 186 officiële duels voor Ajax, werd drie keer kampioen en won eenmaal de KNVB-beker.

Sigthórsson loopt warm

Ajax-trainer De Boer heeft de IJslandse spits nu al uit de dug-out gestuurd.

Milik redt

En weer een kans voor Feyenoord. Het is nota bene Milik die de bal na een schot van Boëtius van de lijn haalt. Ook uit de daaropvolgende corner volgt Rotterdams gevaar, maar het schot van Van Beek smoort in de Ajax-defensie.

Feyenoord fel

De Rotterdammers zijn feller, spelen vol vertrouwen en zitten er bovenop. Ajax komt daardoor niet in zijn spel en kan nauwelijks een fatsoenlijke aanval opbouwen. Nog 7 minuten in de eerste helft, de stand is 0-0.

Klaassen op de tribune

Davy Klaassen op de tribune tijdens Ajax-Feyenoord

Kans Feyenoord

Opnieuw opwinding voor het Ajax-doel als Nelom de bal na een goede aanval voor het inschieten heeft. Maar Cillessen redt en bovendien was er (terecht) voor buitenspel gevlagd.

Niet goed, wel boeiend

Feyenoord komt tot nu toe goed voor de dag en staat tactisch sterk opgesteld. Bij Ajax moet het vooralsnog vooral van Lasse Schöne komen. Grote kansen zijn er verder nog niet waargenomen, maar het is wel spannend en boeiend.

Immers naast

Na een rommelige fase komt er wat vuur in de wedstrijd. Ajax lijkt weer een beetje wakker te worden, maar Feyenoord heeft opnieuw een kansje: Immers kopt de bal uit een voorzet echter ver naast.

Enorme kans

Cillessen houdt Ajax op de been met een schitterende redding als Kazim-Richards plotseling voor hem opduikt. De bal was via een ongelukkig Ajax-been bij de Feyenoord-spits terechtgekomen.

Colin Kazim-Richards stuit op het been van Jasper Cillessen

Kwartier

Nog geen doelpunten in de eerste vijftien minuten van de Klassieker. Het spelbeeld is nog hetzelfde: Feyenoord heeft het initiatief, Ajax is bij vlagen behoorlijk slordig.

Spelbeeld

De eerste vijf minuten waren voor Ajax, de tweede vijf minuten zijn voor Feyenoord. De Rotterdammers hebben het initiatief overgenomen.

Eerste kans

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd is voor Feyenoord. Kazim-Richards rommelt zich in de kleine ruimte langs enkele Ajax-verdedigers en komt tot een schot, dat door Cillessen wordt gekeerd.

De toon is gezet

Ajax begint scherp aan de klassieker. In de derde minuut is er ook meteen een eerste opstootje, nadat Van Rhijn hard doorgaat op Boëtius. Nijhuis bedekt een en ander met de mantel der liefde.

Fluitconcert

Kenneth Vermeer wordt tijdens zijn wandeling naar het doel begeleid door een fluitconcert.

Kenneth Vermeer wordt uitgefloten door het Ajax-publiek

Hazes

'Bloed, zweet en tranen' schalt uit de stadionspeakers in de Arena. We gaan bijna beginnen aan de Klassieker.

Bas Nijhuis

Scheidsrechter bij de Klassieker is Bas Nijhuis. Opvallend: Feyenoord is de laatste 11 eredivisieduels met deze arbiter ongeslagen. Het laatste verlies onder leiding van Nijhuis was de geruchtmakende 10-0 nederlaag bij PSV in 2010. Daarentegen won Ajax slecht één van de laatste tien duels onder leiding van Nijhuis.

Bas Nijhuis

Vijf uitschieters

In de Arena zijn inmiddels achttien Klassiekers uitgevochten. We maakten een keuze uit vijf opvallende edities van Ajax-Feyenoord: 1997 (4-0), 1999 (6-0), 2001 (3-4), 2005 (1-2, de laatste zege van Feyenoord in Amsterdam) en 2009 (5-1).

Uitschieters Ajax-Feyenoord in de Arena

'Feyenoord is sterk, maar wij zijn beter'

Nicolai Boilesen maakt zijn rentree bij Ajax. "Een mooie wedstrijd om terug te keren", aldus de Deense linksback, die eind november uit de roulatie raakte met knieklachten. "Ik heb nu iets meer dan een week volledig meegetraind en heb geen enkele terugslag gehad. Dus ik ben fit voor Feyenoord."

"Feyenoord heeft een goede indruk gemaakt, als collectief ziet het er heel sterk uit. Maar ik denk dat wij nog beter zijn", stelt de bebaarde Deen.

Boilesen: ben fit voor Feyenoord

Ajax met Bazoer

Bij Ajax is Riechedly Bazoer de verrassende vervanger van de geblesseerde Davy Klaassen in de Klassieker tegen Feyenoord. De 18-jarige middenvelder krijgt de voorkeur boven Anwar El Ghazi. Lasse Schöne begint op de vleugel, de van een blessure teruggekeerde Nicolai Boilesen krijgt ook een basisplaats van trainer Frank de Boer.

Feyenoord met Wilshire

Luke Wilkshire begint in de basis bij Feyenoord aan de uitwedstrijd tegen Ajax. De rechtsback krijgt de voorkeur boven Khalid Boulahrouz, die vorige week tegen FC Twente nog mocht beginnen. Wilkshire mag zich belasten met de bewaking van de snelle Ricardo Kishna. Trainer Rutten past zijn ploeg verder niet aan tegen Ajax.

Luke Wilkshire

Terugkeer van Vermeer

De wedstrijd van straks staat natuurlijk ook in het teken van de terugkeer van Kenneth Vermeer in de Arena. De voormalige doelman van Ajax maakt nu furore onder de lat van de grote rivaal uit Rotterdam. En dat terwijl Vermeer eigenlijk helemaal geen keeper wilde worden.