Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax
NOS Voetbal

Vermeer wilde eigenlijk geen keeper zijn

"Natuurlijk heb ik een verleden bij de concurrent, maar ik voel me zeker Feyenoorder." Sinds september 2014 heeft Kenneth Vermeer in rap tempo naam gemaakt in Rotterdam. Zijn transfer was dan wel gewaagd, maar al snel waren de Feyenoord-fans het eens: alle ballen op Vermeer.

Zondagmiddag keert hij terug bij de club waar hij groot werd, twaalf seizoenen speelde en vier kampioenschappen vierde. Waar hij als klein jongetje werd afgewezen als verdediger, maar uiteindelijk doorbrak als keeper.

Vermeer stond vroeger niet op doel

Talentvolle laatste man

Eind jaren negentig speelt Kenneth Vermeer nog op een bijveldje van Neerlandia/SLTO in Amsterdam. Vermeer is een talentvolle laatste man, technisch sterk met een bijzonder overzicht. Zeker voor een speler van de D-pupillen. Hij mag op proef bij Ajax, maar valt op het laatste moment af. "Goed je best blijven doen", luidt de boodschap, "volgend jaar beter."

Die kans komt, maar niet zoals Vermeer had gedacht. Vermeer is nog steeds verdediger in het pupillenelftal waar ook Ryan Donk deel van uitmaakt, als hij op een dag gevraagd om een lichting hoger op het doel te komen staan. Uitgerekend in de kampioenswedstrijd verslaapt de vaste keeper van de C'tjes zich. Trainer Bert Rijmers plukt Vermeer van het veld en vraagt hem om onder de lat te gaan staan.

Met frisse tegenzin geeft Vermeer gehoor aan het verzoek. Na een half uur wordt hij afgelost. De vaste keeper is alsnog komen opdagen.

Beste speler op doel

De kleine Vermeer wil helemaal geen keeper zijn. Maar Rijmers ziet het anders. De coach haalt Vermeer over om het seizoen als eerste doelman van de C'tjes te beginnen. Dat leidt tot onbegrip in de naaste omgeving. Je zet je beste speler toch niet op doel? Een jongen die nota bene kans maakt om door Ajax gescout te worden.

Vermeer zelf houdt zijn nieuwe rol geheim voor zijn familie. Maar trainer Rijmers krijgt gelijk. Vermeer blijkt als keeper nog beter dan als voetballer. Vooral in het stoppen van strafschoppen is hij een meester. Aan het einde van het jaar krijgt hij alsnog een uitnodiging van Ajax. Kenneth Vermeer is dan keeper, tegen wil en dank.

Ideale doelman

Veertien jaar lang was hij speler van Ajax. Tegenwoordig twijfelt niemand meer aan de kwaliteiten van Vermeer als doelman. Atletisch, ijzersterk in één-tegen-éénduels, katachtig in zijn reflexen.

Foppe de Haan zwoer bij Kenneth Vermeer als sluitpost van Jong Oranje. Louis van Gaal noemde hem, vooral vanwege zijn voetballende kwaliteiten, zijn ideale doelman.

Maar soms gaat het mis. Dan lijkt het alsof hij even is weggedoezeld. Speelt hij de bal zomaar in de voeten van een tegenstander. Of gaat hij onder de bal door. Die twijfel was voor trainer Frank de Boer aanleiding om Jasper Cillessen aan te wijzen als eerste doelman. Bondscoach Van Gaal nam hem niet op in de selectie voor het WK in Brazilië. Op 28-jarige leeftijd leek Vermeer terug bij af.

Dat Ajax hem vervolgens een transfer gunde was chic. Maar een overgang naar Feyenoord? Dat is vragen om revanche.

Vermeer en Clasie zijn klaar voor Ajax

Morgen staat Kenneth Vermeer voor het eerst als Feyenoorder onder de lat in de Amsterdam Arena. Dan kan hij het ongelijk bewijzen van de Ajax-leiding die hem zo makkelijk lieten gaan.

Zijn terugkeer zal waarschijnlijk minder geruisloos zijn dan zijn vertrek. Vermeer is er stoïcijns onder: "Ik heb niets te bewijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl