Kim Jong-nam (l) en zijn halfbroer, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
NOS NieuwsAangepast

VS: Noord-Korea doodde Kim Jong-nam met VX-zenuwgas

Voor de Verenigde Staten staat definitief vast dat het Noord-Koreaanse regime achter de moord op Kim Jong-nam zit, de halfbroer van Kim Jong-un. Als straf legt Amerika het communistische land extra sancties op.

De halfbroer van de leider van Noord-Korea werd begin vorig jaar gedood op het vliegveld van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur met het zenuwgas VX. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onderzoek uitgewezen dat Pyongyang daar verantwoordelijk voor is.

Bewakingscamera's legden vast hoe een vrouw Kim Jong-nam van achter aanviel en het zenuwgas in zijn gezicht smeerde:

Bewakingsbeelden moord Kim Jong-nam

De extra Amerikaanse sancties worden opgelegd vanwege het gebruik van het verboden zenuwgas. Ze zijn vooral symbolisch: tegen Pyongyang geldt al een breed scala aan economische strafmaatregelen.

Diplomatieke doorbraak

De bekendmaking komt op een gevoelig moment. Gisteren werd duidelijk dat de leiders van Noord- en Zuid-Korea, voor het eerst in tien jaar tijd, weer direct met elkaar zullen spreken tijdens een diplomatieke ontmoeting. Tijdens die bijeenkomst, eind volgende maand, is Noord-Korea volgens het zuiden bereid om te praten over bevriezing van zijn kernprogramma.

Trump, bondgenoot van Zuid-Korea, reageerde op Twitter voorzichtig positief op die bekendmaking. Experts noemen het een doorbraak, maar zijn tegelijk ook sceptisch. Ze waarschuwen dat als er daadwerkelijk al een begin is gemaakt met een diplomatieke oplossing in het conflict, dat het dan slechts de eerste stap is een lang traject.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl