NOS NieuwsAangepast

Golden Globes in MeToo-tijdperk: beetje feest, vooral protest

'Dank aan iedereen die stilte over misbruik heeft verbroken'

De 75ste editie van de Golden Globes stond afgelopen nacht in het teken van #MeToo. Waar op de rode loper de vraag 'wat draag je?' niet meer volstond omdat iedereen zwart droeg en de dankwoorden werden aangegrepen om een ding duidelijk te maken: Hollywood is klaar met seksueel wangedrag.

De Golden Globes in zeven quotes.

Een nieuwe dag gaat aanbreken.

Oprah Winfrey

De speech die de meeste indruk maakte tijdens de awardshow, was die van Oprah Winfrey. De 63-jarige tv-ster nam de oeuvreprijs Cecil B. DeMille Award in ontvangst en sprak in haar dankwoord over #MeToo.

"Wat ik zeker weet, is dat de waarheid spreken het meest krachtige gereedschap is dat we hebben", zei Winfrey. "Ik ben heel trots op alle vrouwen die zich sterk genoeg voelden om hun persoonlijke verhalen te delen."

Bekijk hieronder de hele toespraak van Winfrey (Engels, niet ondertiteld)

'Waarheid is het krachtigste middel dat we hebben!'

"Te lang werden vrouwen niet serieus genomen door mannen als ze zich uitspraken over het machtsmisbruik van mannen. Maar hun tijd is voorbij", zei Winfrey. Met die uitspraak refereerde de televisiepresentatrice aan het initiatief Time's Up, een beweging die voortkwam uit #MeToo.

"Een nieuwe dag staat aan de horizon", sloot Winfrey af. Ze kreeg een staande ovatie van alle aanwezigen. Ook op social media ontving de toespraak veel lof: meerdere mensen vroegen haar of ze kan meedoen aan de volgende presidentsverkiezingen.

Het is 2018. Marihuana is eindelijk toegestaan en seksueel misbruik niet meer. Het wordt een mooi jaar!

Seth Meyers

Gastheer van de avond Seth Meyers had voor de prijsuitreiking al gezegd #MeToo te willen bespreken. "Ik ga dingen zeggen die we de afgelopen jaren niet konden zeggen", vertelde hij aan The Hollywood Reporter.

De presentator richtte zich de hele avond op mensen uit de film- en televisiewereld die in verband waren gebracht met seksueel wangedrag. Hij besprak House of Cards-acteur Kevin Spacey, maar natuurlijk ook Harvey Weinstein, de aanstichter van het MeToo-fenomeen.

Over twintig jaar horen we weer van Harvey Weinstein. Dan is hij de eerste persoon die ooit wordt uitgejouwd bij het herdenkingsgedeelte van de show.

Seth Meyers

Meyers greep zijn kans om niet alleen grapjes te maken, maar ook om serieus te praten over de kwestie die Hollywood al maanden in zijn greep houdt. De presentator had in de weken voor de Golden Globes met veel vrouwen gesproken over #MeToo. "Het meest interessante dat ik daarvan heb geleerd, is dat dit een totaal nieuw fenomeen voor mannen is, terwijl het voor vrouwen al zolang bekend is", zei hij al eerder in het interview met THR.

Hij prees de vrouwen die hun persoonlijk #MeToo-verhaal hadden gedeeld.

"Er breekt een nieuw tijdperk aan, en dat voel ik aan, want het is jaren geleden dat een witte man zo nerveus is geweest in Hollywood. Voor de mannelijke genomineerden in deze zaal: vanavond is de eerste keer in drie maanden dat jullie niet bang hoeven te zijn als jullie naam wordt voorgelezen."

Time's Up.

Alle vrouwen en mannen in zwart op de rode loper

Het was een opvallende gewaarwording: voor het eerst was bijna iedereen bij de Golden Globes in het zwart gekleed. De aanwezigen wilden zo protesteren tegen seksueel wangedrag in de film- en televisiewereld. Zoals actrice Debra Messing al zei: "Ik draag zwart uit solidariteit met al mijn zussen op de hele wereld."

Op verscheidene jurken waren speldjes te zien met de tekst Time's Up: een motto als reactie op de #MeToo-verhalen. Met het motto geven mensen aan klaar te zijn met het seksuele wangedrag.

Eerder hadden dertig actrices al gezegd zwart te willen dragen. Acht van hen, onder wie Michelle Williams, Meryl Streep en Emma Stone, hadden ook vrouwenrechtenactivisten uitgenodigd op het gala.

Michelle Williams verscheen op de rode loper met Tarana Burke, de vrouw die tien jaar geleden de MeToo-beweging begon.

We leven niet langer meer in de gaten tussen de verhalen. We zijn het verhaal. We schrijven onze verhalen zelf.

Elisabeth Moss

Elisabeth Moss won de prijs voor beste actrice in een televisiedrama voor haar rol in The Handmaid's Tale. Tijdens haar dankwoord citeerde ze de schrijver van het gelijknamige boek, de Canadese Margaret Atwood: "Wij waren de mensen die niet in de kranten stonden. We leefden in de lege witte ruimtes aan de randen. Het gaf ons meer vrijheid. Wij leefden in de gaten tussen de verhalen."

Moss bedankte Atwood en andere vrouwen voor hun dappere gedrag en sloot af met háár versie van Atwoods woorden "We leven niet langer meer in de gaten tussen de verhalen. We zijn het verhaal. We schrijven onze verhalen zelf."

Power to the women!

Nicole Kidman

"Mijn moeder was een vrouwenrechtenactivist en door haar sta ik hier", vertelde actrice Nicole Kidman in haar dankwoord na het ontvangen van de prijs voor beste actrice in een korte televisieserie (Big Little Lies).

"Het karakter dat ik speelde in Big Little Lies representeert een onderwerp dat heel belangrijk is momenteel: misbruik", ging Kidman verder. De miniserie gaat over een groepje vrouwen in een Californische kuststad die het op het eerste oog prima voor elkaar hebben, maar bij nader inzien veel geheimen hebben.

De actrice zei dat ze ervan uitgaat dat er iets verandert door alle verhalen die worden gedeeld. "Laten we dat gesprek levend houden."

Vanavond draait het om vrouwen die de broek aan hebben, dus draag ik letterlijk een broek.

Alison Brie

En actrice Alison Brie wilde een duidelijk statement maken op de rode loper. Ze droeg niet alleen zwart, maar ook een broek. Als symbool voor vrouwen die zelf de regie hebben over hun leven.

Alison Brie op de Golden Globes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl