In Vietnam zijn meer dan 70.000 mensen geëvacueerd vanwege de tropische storm die nadert
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst Tweede Kerstdag: Vietnam zet zich schrap en invalidenkar op A1

Goedemorgen, deze Tweede Kerstdag! Vietnam zet zich schrap voor tropische storm Tembin en schaatsliefhebbers worden vandaag goed bediend, met de start van het olympisch kwalificatietoernooi.

In de ochtend klaart het op en breekt de zon door. Er kan dan nog een enkele bui vallen. Er is een matige tot krachtige wind. Het wordt maximaal een graad of 7.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de wegwerkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Tropische storm Tembin nadert Vietnam. De storm, toen nog een orkaan, heeft in het weekend al huisgehouden op de Filipijnen. Daar kwamen zeker 200 mensen om het leven. In Vietnam zijn meer dan 70.000 mensen geëvacueerd, 62.000 boten worden aan wal gehouden.

• In het Afrikaanse land Liberia is vandaag de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. George Weah, de voormalige topvoetballer van onder meer AC Milan, is een van de grootste kanshebbers.

• En vanmiddag begint in Heerenveen het olympisch kwalificatietoernooi schaatsen. Het OKT opent om 14.00 uur met de 1000 meter voor de vrouwen, gevolgd door de 5000 meter voor mannen. Alle ritten zijn live te volgen op NPO 1 en NOS.nl.

George Weah is een van de grootste kanshebbers in Liberia bij de presidentsverkiezingen

Wat heb je gemist?

Een jonge Palestijnse activiste blijft langer vastzitten omdat ze twee Israëlische militairen heeft belaagd. Een video van het incident werd veel gedeeld op internet. Veel Palestijnen zien de roodharige, 16-jarige Ahed Tamimi als heldin, maar rechts Israël beschouwt haar als propagandamiddel van haar vader, ook een bekende Palestijnse activist. De video riep veel reacties op. Tamini zit nu een week vast en haar voorarrest is met vier dagen verlengd.

Ander nieuws uit de nacht:

Zalencentrum met vechtende Eritreeërs in Zaandam ontruimd: Er waren 300 tot 400 Eritreeërs naar Zaandam gekomen voor een feest. De politie ontruimde de zaak omdat er vechtpartijen waren. Daarna verspreidden de Eritreeërs zich over het centrum van Zaandam.

Peruanen demonstreren tegen gratie voor oud-president: In totaal gingen in Peru zo'n 5000 mensen de straat op om te protesteren tegen de gratie voor de zieke oud-president Fujimori. Hij zit sinds 2009 een celstraf uit van 25 jaar.

Man met zwaard aangehouden in Connexxion-bus: De politie heeft in Den Helder een lastige passagier uit de bus gehaald, die een zwaard bij zich bleek te hebben. De man is aangehouden, wat hem bezielde is niet duidelijk.

En dan nog dit:

"Driving home for Christmas, maar dan niet met je brommobiel over de A1 svp", Twitterde de politie gisteravond. Automobilisten waarschuwden de politie dat een vrouw in haar invalide-autootje, die maximaal 45 kilometer per uur kan, op de A1 bij Amsterdam reed.

Medeweggebruikers hebben haar klemgereden en over de vluchtstrook naar een tankstation begeleid. "Hulde aan deze mensen, die erger wisten te voorkomen met gevaar voor eigen leven", zei de politie.

Fijne Tweede Kerstdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl