Wout Weghorst kan tot twee keer toe juichen tegen Sparta
NOS VoetbalAangepast

Wout Weghorst, een 'zeikerd' die elke trainer zich wenst

  • Joost Smedema

    redacteur Sport

  • Joost Smedema

    redacteur Sport

Weinig spelers in de eredivisie maken zo veel tongen los als Wout Weghorst. De een ergert zich groen en geel aan het gemopper en de maniertjes van de spits van AZ, de ander bewondert hem om zijn vechtlust.

Aan welke kant je ook staat: met zeven goals, drie assists en de aanvoerdersband om zijn arm speelt de 25-jarige Weghorst een sleutelrol bij de verrassende nummer twee van de eredivisie.

Vanavond neemt hij het op tegen zijn vorige club, Heracles Almelo. Drie oud-coaches en zijn huidige trainer, John van den Brom, hebben een rugzak vol herinneringen over hun confrontaties en gesprekken met de excentrieke spits.

Wout Weghorst verbijt zich in het duel met Groningen (1-1)

Bij de beloften van Willem II zette Weghorst in 2011 zijn eerste stappen bij een profclub. Clemens Bastiaansen, oud-speler van Willem II, RBC en FC Eindhoven, was er zijn trainer.

"Toen Wout vanuit het oosten van het land (VV Deto in Vriezenveen, red.) naar Tilburg kwam, studeerde hij ook nog. Maar daar is hij snel mee gestopt. Hij had maar één doel: slagen in het profvoetbal."

Dvd'tje

"Wout was lang en sterk, maar kon helemaal niet koppen. Toen hebben we hem gefilmd op een training. Met spitsentrainer Dirk-Jan Derksen maakte ik opnames van hem. Wout vond dat fantastisch. Hij heeft het dvd'tje mee naar huis genomen om het nog eens rustig te bekijken."

De inzet die Weghorst nu bij AZ laat zien, zag Bastiaansen destijds al. "Wout is een absolute winnaar. Dat gaf nog weleens bonje, want hij vraagt altijd het uiterste van zijn medespelers en de trainer. Dat was een heerlijk gevecht dat we voerden. Hij wilde zichzelf altijd verbeteren."

Na twee jaar vertrok Weghorst naar FC Emmen. "Hij speelde bij ons niet elke week, omdat Jurgen Streppel ook jongens uit het eerste wilden laten spelen bij ons. Hij was juist toe aan een stap vooruit, dus het was goed dat hij naar de Jupiler League ging."

Bij FC Emmen kreeg Weghorst te maken met Joop Gall. "Ik belde Streppel toen op en hoorde dat je aan Wout een zware dobber hebt als hij niet speelt", vertelt de oud-speler van Veendam, Groningen en Heerenveen. "Maar de eigenwijze en arrogante amateurpsycholoog in mij gaat zo'n uitdaging niet uit de weg. Ik dacht: dat krijg ik er wel uit."

Maar dat viel niet mee, realiseert Gall zich als hij terugkijkt. "De energie die hij in zijn ontwikkeling stopt, daar heb ik veel respect voor. Dat moet hij zeker niet verliezen. Maar Wout liet zich weleens laatdunkend en respectloos uit richting medespelers. En dat vond ik echt niet kunnen. Daarvoor heb ik hem weleens van de training weggestuurd."

Kroketten

"Hij wilde drie keer per dag trainen en er nog krachtoefeningen bij doen ook", vervolgt Gall. "In een interview zei hij dan dat ze bij Emmen alleen kroketten aten. Zijn medespelers werden daar natuurlijk boos om."

"We hebben er veel over gepraat. Ik vond dat ik hem moest corrigeren als hij over de schreef was gegaan. Maar ik kon aan hem zien dat hij ermee bezig was. Hij was ook belangrijk voor ons, met zo veel beslissende goals. En nu, een paar jaar later, zie ik dat hij van die confrontaties geleerd heeft."

Oktober 2013: Emmen-trainer Joop Gall feliciteert Wout Weghorst na een treffer

"Hij is af en toe een zeikerd", blikt John Stegeman terug op zijn periode met Weghorst, die hij van 2014 tot 2016 meemaakte bij Heracles Almelo. "Hij had soms een schop onder zijn kont nodig. Daar kon hij slecht mee omgaan en dat botste dan tussen ons."

"Maar dat was ook wel weer kolderiek. Wout heeft daar schijt aan trouwens. Voor een spelersgroep kan hij lastig zijn, maar hij laat je nooit in de steek."

Emoties

Stegeman ziet in Alkmaar een andere Weghorst dan destijds in Almelo. "Hij zal in zijn gedrag nooit veranderen, maar hij is wel een completere en betere voetballer geworden, omdat hij beter met zijn emoties om kan gaan."

"Wout vindt het moeilijk om met tegenslag om te gaan. Maar hij heeft laten zien dat je met iets minder talent en keihard werken ook kan slagen. Ik zie bij hem altijd de wil om te winnen."

Januari 2016: John Stegeman begeleidt Wout Weghorst bij Heracles

Ook Van den Brom prijst Weghorst om zijn vechtlust. "Wout eist veel van zichzelf en van anderen. Hij wil altijd winnen en dat draagt hij over op de rest van de ploeg."

Energie

De eerste competitieronden scoorde Weghorst er lustig op los met zes goals in vijf wedstrijden. De laatste negen duels leverden slechts één treffer op. "Maar ook als Wout die niet scoort, is hij belangrijk voor ons", zegt Van den Brom.

"Hij stopt veel energie in het team. Natuurlijk is het voor een spits vervelend als hij niet scoort. Maar Wout komt nog altijd in de positie dat hij doelpunten kan maken. Dus ik maak me geen zorgen."

Vorig seizoen: Wout Weghorst en John Van den Brom druipen af na de 4-1 nederlaag tegen Ajax

Het contact met twee van de drie oud-trainers is door de jaren heen niet verloren gegaan. "Wout belde me toen hij twijfelde of hij van Emmen naar Volendam of Heracles moest gaan", vertelt Bastiaansen. "Dat contact en de adviezen waardeert hij heel erg."

Stegeman: "We hebben onze botsingen altijd uitgepraat. Daardoor kom je nader tot elkaar en is er een bijzondere band opgebouwd. Als hij het moeilijk heeft, appt hij me voor advies. Dat vind ik heel mooi."

Alleen Gall spreekt Weghorst niet meer. "Helaas... We zijn een beetje raar uit elkaar gegaan na al onze confrontaties. Ik heb het gevoel dat hij er niet op zit te wachten, maar misschien zit ik er helemaal naast. Weet je, eigenlijk zou ik hem graag weer eens willen spreken. Volgens mij heeft hij nu de balans gevonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl