Wout Weghorst miste tegen Sparta twee penalty's, maar scoorde ook twee keer
NOS VoetbalAangepast

Topscorer Weghorst voelt dat hij belangrijk is voor AZ

De zeperd van afgelopen weekeinde in eigen huis tegen Excelsior kwam hard aan bij AZ. De 2-0 nederlaag was ook een onverwachte tik die de Alkmaarders te verwerken kregen. De ploeg was de competitie begonnen met een verliespartij bij PSV, maar sindsdien werden louter overwinningen bijgeschreven.

Een belangrijke pion in die zegereeks was Wout Weghorst, die na zes speelronden de topscorerslijst van de eredivisie aanvoert. Zes doelpunten staan er op zijn conto, waarmee 25-jarige spits doodleuk één op één loopt. "Ik heb een heel goede start gehad", trapt hij met gevoel voor understatement de open deur in. "Ik voel me goed en voel dat ik belangrijk ben voor het team. Daar ben ik heel tevreden over."

Werkethiek

Vorig seizoen bleef de Twentenaar op dertien doelpunten steken, dit seizoen hoopt hij op minstens twintig competitietreffers uitkomen. En daar wil hij wel wat voor doen ook, weet John van den Brom, zijn trainer bij AZ.

"Als je zijn werkethiek ziet... Je moet hem na een training echt naar binnen slepen. Want het is altijd: trainer, kunnen we nog even afwerken, nog even voorzetjes doen, nog even penalty's nemen? Hij wil altijd door door door."

Weghorst belangrijk voor AZ

De trainer spreekt er met bewondering over. "Ik werk nu iets meer dan een jaar met Wout hier bij AZ. Ik heb hem zien binnenkomen en gezien hoe goed en sterk hij is geworden en vooral wat hij er elke dag weer voor doet om beter te worden. Hij maakt een heel mooie ontwikkeling door, ook al is hij al wat ouder. Hij laat zich ook goed verzorgen, doet in de gym zijn programma. Hij komt in de buurt van 'de ideale prof'."

Voor Weghorst niets bijzonders. Hij is een strijder. Eentje die niet alleen steeds beter wil worden, maar die ook niet zomaar bij de pakken neer gaat zitten.

Een hoop goed te maken

Dat demonstreerde hij onlangs weer in de uitwedstrijd tegen Sparta, waarin hij tot tweemaal toe faalde vanaf de elfmeterstip, maar vervolgens zijn ploeg alsnog met twee doelpunten aan een 2-0 overwinning hielp. "lk wil elke wedstrijd proberen het maximale te bereiken. Als je dan twee strafschoppen mist, heb je een hoop goed te maken."

Van den Brom: veel bewondering voor Wout

"Hij wil altijd winnen", heeft ook Van den Brom gemerkt. "En dat is een goede eigenschap. Dat probeert hij dan weer over te brengen op de rest van de ploeg. Als je ziet wat hij teweegbrengt in het veld, maar ook daarbuiten, in de kleedkamer en op het trainingsveld, daar heb ik wel heel veel bewondering voor."

De vraag rijst wat de volgende stap zou kunnen zijn voor Weghorst, die met achtereenvolgens Emmen, Heracles en AZ tot dusver de weg der geleidelijkheid heeft bewandeld. "Nou, ik hoop dat we zo lang mogelijk hier van hem kunnen blijven genieten", reageert Van den Brom. "Hij zit hier op zijn plek, hij voelt het vertrouwen, hij heeft verantwoordelijkheid en die pakt hij ook. Ik heb hem ook nog tweede aanvoerder gemaakt. Maar het kan snel gaan."

Draad oppakken

Voorlopig staat eerst het thuisduel met Feyenoord op het programma. Een mooie gelegenheid om de kater van vorige week weg te spoelen, meent Weghorst. "We hebben tegen Excelsior het publiek teleurgesteld. En ook onszelf. Ik heb het gevoel dat er nu enorme revanchegevoelens zijn om te laten zien op welke goede weg we gewoon zitten. We moeten de draad weer heel snel oppakken."

Misschien kan hij inspiratie putten uit de editie van begin 2016. AZ legde destijds Feyenoord met 4-1 over de knie. Een hoofdrol was weggelegd voor Vincent Janssen met drie treffers. De spits, die anders dan Weghorst het seizoen matig was begonnen, werd uiteindelijk topscorer van de eredivisie met 27 doelpunten. Het leverde hem een mooie transfer naar Tottenham Hotspur op...

2016: topscorer Janssen scoort tegen Feyenoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl