De Russische president Poetin omhelst de Syrische president Assad in Sotsji
NOS NieuwsAangepast

Beste uit het Oog: Dutch Eagles, Mladic en oorlog in Syrië voorbij?

Met de veroordeling van oud-legerleider Ratko Mladic tot levenslang, zit de taak van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag er zo goed als op. Frederiek de Vlaming, docent Internationaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt in de podcast van NOS Met het Oog op Morgen wat de verdiensten zijn van een kwart eeuw historische rechtszaken.

In Syrië is er nog geen sprake van tribunalen en rechtspraak, hoewel volgens Poetin de oorlog 'in een afrondende fase is beland'. De Russische president sprak deze week met zijn ambtsgenoten Assad uit Syrië, Rohani uit Iran en Erdogan uit Turkije. Met arabist Leo Kwarten en Ruslandkenner Hubert Smeets bespreken we hoe Syrië momenteel wordt verdeeld.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum opende deze week een expositie over Abel Tasman. De VOC-scheepvaarder uit Lutjegast ontdekte namelijk 375 jaar geleden het huidige Tasmanië. Volgens conservator Karen Meirik was de ontdekkingsreiziger een 'saaie', maar 'vriendelijke' man, in tegenstelling tot de meeste andere VOC-helden.

De podcast eindigt met Dennis Wind en Ruben van Mastrigt van de Dutch Eagles over het legendarische album Hotel California, dat veertig jaar geleden uitkwam. Samen met Herman van der Zandt proberen ze het geheim van die plaat te ontrafelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl