Saban B.
NOS NieuwsAangepast

​Advocaat: vrouwenhandelaar Saban B. zit in de cel in Turkije

  • Lucas Waagmeester

    correspondent Turkije

  • Lucas Waagmeester

    correspondent Turkije

Saban B. zit in de gevangenis in Turkije. Dat zegt zijn advocaat Fevzi Dersuneli in Antalya tegen de NOS. Dersuneli zegt dat hij de veroordeelde mensenhandelaar B. regelmatig bezoekt in een gesloten inrichting vlak bij de stad aan de Turkse zuidkust. "Hij zit daar de rest van zijn straf uit", zegt Dersuneli.

Gisteren ontstond onduidelijkheid over de status van Saban B. Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde dat hij vanuit Turkije een callcenter runt en dus mogelijk op vrije voeten is. Het Openbaar Ministerie heeft contact gezocht met justitie in Turkije om te achterhalen of hij in de gevangenis zit, maar krijgt vooralsnog geen uitsluitsel.

Oekraïne

Het hooggerechtshof in Turkije veroordeelde B. vorig jaar november tot zeven jaar en negen maanden gevangenisstraf. Het Nederlandse OM kan bevestigen dat hij op dat moment gevlucht was naar Oekraïne en dat er een internationaal arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd.

"Overal waar hij wordt gevonden zal hij worden gearresteerd", zegt officier van justitie Warner ten Kate. "Dan zal er contact worden opgenomen met Nederland, zodat hij kan worden uitgeleverd."

Prostitutie

Saban B. werd in 2008 en 2009 in meerdere strafzaken in Nederland veroordeeld tot acht jaar cel voor mensenhandel en poging tot moord. Hij maakte onderdeel uit van een pooiernetwerk in Amsterdam dat meisjes tot prostitutie dwong, mishandelde en doorverkocht. In 2009 keerde hij niet terug van verlof. Hij mocht zijn vrouw en pasgeboren kind zien, maar vluchtte naar Turkije.

Ook in Turkije werd hij aangehouden en werd een proces tegen hem gestart. Hij kon dit in vrijheid afwachten, waardoor hij zes jaar lang op vrije voeten was, tot hij dus in november 2016 door de hoogste rechter in Turkije werd veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl