ANP

De naar Turkije ontsnapte Saban B., die eerder in Nederland werd veroordeeld voor vrouwenhandel, moet alsnog zijn gevangenisstraf uitzitten in Turkije. Het Turkse gerechtshof heeft bepaald dat de opgelegde straf van zeven jaar en negen maanden onherroepelijk is.

Volgens het Nederlandse OM krijgt het recht hiermee zijn loop. "Het besluit van de Turkse rechter is een enorme opsteker voor de slachtoffers van Saban B.", zegt de voorzitter van het College van procureurs-generaal Herman Bolhaar. Het OM zegt alles te hebben gedaan om te voorkomen dat B. zijn straf zou ontlopen. 

Het onderzoek naar de bende van Saban B. was het grootste onderzoek naar mensenhandel in de recente geschiedenis. 

Brandmerk

B. en zijn bende verdienden miljoenen aan de grootschalige uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie. Bendeleden gebruikten grof geweld tegen de vrouwen, waarvan een aantal werd 'gebrandmerkt' met tatoeages.

Omdat Turkije geen onderdanen uitlevert, heeft het Nederlandse OM Turkije gevraagd B. zijn straf in Turkije uit te laten zitten. Met het vonnis van het Turkse gerechtshof kan dit nu ook gebeuren. 

Opgepakt

Het Openbaar Ministerie weet nog niet of B. ook daadwerkelijk is opgepakt naar aanleiding van het vonnis: "Maar het lijkt er wel op dat we aan het einde van de juridische procedures zijn beland", zegt een woordvoerder. De advocaat van B. zei eerder dat B. mee zal werken aan de uitvoering van het vonnis.

STER reclame