VVD-leider Rutte neemt steeds meer dossiers mee naar de onderhandelingstafel
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 203: lekken op de valreep

De formatie tussen de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie nadert zijn einde en steeds meer nieuws begint uit te lekken. Een dag voor een grote lerarenstaking kwam vanavond het bericht naar buiten dat de vier formerende partijen bijna een half miljard euro willen uittrekken voor de verlaging van de werkdruk in het basisonderwijs.

Toeval is dat niet, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. De partijen willen duidelijk maken dat ze echt wel naar de leraren luisteren. "Ze willen een signaal afgeven." Het is overigens een bedrag waar de leraren nog niet tevreden mee zijn, want de protesten gaan gewoon door.

Concept-regeerakkoord

Al maanden werken de onderhandelaars aan kabinetsplannen voor de komende vier jaar en de kans is groot dat ergens volgende week het concept-regeerakkoord wordt gepresenteerd.

Duidelijk is dat er van media-stilte inmiddels in de praktijk geen sprake meer is. Zo is onder meer al bekend dat vermogens minder worden belast, dat het kabinet de belastingen met 5 miljard euro wil verlagen en dat er gedacht wordt aan een kilometerheffing voor vrachtwagens. De Volkskrant schrijft vanavond dat kleine bedrijven minder loon moeten doorbetalen aan hun zieke werknemers. En De Telegraaf berichtte al eerder over het verplichte Wilhelmus-zingen en een scholierenbezoek aan het Rijksmuseum en de Tweede Kamer.

In de openbaarheid zwijgen de onderhandelaars nog nadrukkelijk; zeker ook over wie er binnenkort als minister of staatssecretaris op het bordes komt te staan.

Hennis

De belangrijkste vraag vandaag was of de gisteren afgetreden Jeanine Hennis kan terugkomen in het kabinet. Bij de VVD zegt niemand het hardop, maar de regeringspartij vindt terugkeer mogelijk. Hennis heeft zich volgens de VVD waardig verdedigd in het debat en ze is een belangrijke VVD-politica die zo'n 150.000 voorkeursstemmen heeft gehaald.

Bij het CDA en D66 doen ze er het zwijgen toe, maar duidelijk is wel dat bij die partijen behoorlijke reserves zijn. Een post op Buitenlandse Zaken - waar Hennis voor genoemd werd - is onwaarschijnlijk, omdat ze daar teveel met Defensie en missies te maken zou krijgen.

Opvallend vandaag was de openlijke twijfels van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind over een terugkeer van Hennis. Hij zei tegen NOS-verslaggever Wilco Boom dat hij het niet voor de hand vindt liggen "om af te treden en binnen drie weken weer aan te treden".

Voordewind heeft de reputatie een eigenzinnig Kamerlid te zijn, die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt, aldus Boom. De uitspraken leiden volgens Boom ongetwijfeld tot irritatie aan de onderhandelingstafel.

Donderdag hebben de onderhandelaars opnieuw een afspraak staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl